ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alin Chitu (MF): Se pare că vom avea un impact pozitiv în urma aplicării mecanismului de taxare suplimentară

20 Ianuarie 2022   |   Agerpres

El a afirmat că abordarea României şi în cadrul negocierilor la OECD, dar şi la Ecofin este una constructivă în care va susţine soluţia şi compromisul european.

 
 
România a făcut o serie de analize să vadă care va fi impactul bugetar în urma aplicării mecanismului suplimentar de taxare şi se pare că vom avea un impact pozitiv, însă nu putem estima la acest moment cum ne va fi afectată competitivitatea, a declarat, joi, Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, la conferinţa anuală de fiscalitate a EY România.
 
"Mecanismul este total diferit de ce am avut până acum. Pleacă de la raportări contabile, raportări financiare. Noi va trebui să vedem cum vom ajusta raportările financiare în aşa fel încât acest calcul să poată fi făcut automat. Noi am avut o serie de analize să vedem care va fi impactul bugetar, dacă va fi unul pozitiv semnificativ sau nu. Se pare că vom avea un impact pozitiv în urma aplicării acestui mecanism de taxare suplimentară. Ce nu poate fi estimat la acest moment este cum ne va fi afectată competitivitatea ţării noastre, nu mai atragem investiţii străine, pentru că până nu demult unul dintre argumentele pentru care erau făcute investiţii în România se referă la cote de taxare mai mici. Mai avem o problemă tehnică pentru că cota efectivă de impozit pe întreprinderi este una foarte mică în România pentru că dacă luăm în calcul microîntreprinderile şi dacă luăm în calcul şi celelalte facilităţi şi deduceri suplimentare la impozit pe profit ajungem undeva la sub 10% cotă efectivă. Deci o creştere de 5% vom vedea cum ne va afecta din perspectiva competitivităţii", a spus Alin Chitu.
 
El a afirmat că abordarea României şi în cadrul negocierilor la OECD, dar şi la Ecofin este una constructivă în care va susţine soluţia şi compromisul european.
 
În ceea ce priveşte competitivitatea ţării noastre, Chitu susţine că s-a trecut în alt stadiu al dezvoltării şi în ciuda pesimismului multora suntem departe de anii 1990 sau 2000, când atrăgeam investiţii străine printr-un cost al muncii redus şi prin taxare foarte redusă.
 
De asemenea, oficialul MF a menţionat că România are toate resursele, astfel încât "să nu intervenim la modul foarte agresiv în Codul Fiscal prin a schimba paradigme esenţiale ale acestuia de acum".
 
"Din punctul meu de vedere vorbim de cel puţin două lucruri care mi se pare că trebuie adresate din perspectiva echităţii fiscale şi care par că nu îşi mai ating obiectivele iniţiale adresate de impozitarea microîntreprinderilor. De exemplu, fragmentarea afacerilor în aşa fel încât în loc să ai un business de 10 milioane de euro, ai 10 business-uri a câte un milion de euro şi atunci nu înţeleg care mai este obiectivul acestei măsuri atâta timp cât folosim acest mijloc ca să diminuăm sarcina fiscală, deci nu mai vorbim de creşterea unor afaceri la început, ci vorbim de alternative de a structura afacerile pentru a diminua sarcina fiscală. Şi să nu ne ascundem după deget vorbim şi de plata unor salarii pentru microîntreprinderi şi nu numai. Aceste aspecte sunt nişte vase comunicante pentru că se diminuează, pe de o parte, venitul la bugetul de stat din impozitul pe profit precum şi veniturile din salarizare. Cel puţin din aspectele acestea două cred că o analiză cel puţin merită făcută", a subliniat Alin Chitu referitor la impozitarea microîntreprinderilor.
 
În ceea ce priveşte construcţiile, acesta a transmis că efortul financiar este unul foarte mare, iar meritele acestei măsuri trebuie menţionate, respectiv că a adus în zona de salarizare un număr mare de salariaţi, însă această măsură a fost una pe durată limitată.
 
Referitor la impozitarea lucrătorilor din IT, Alin Chitu susţine că din perspectivă bugetară nu este o măsură care să afecteze în mod semnificativ şi nu se poate compara în termeni financiari cu facilitatea acordată constructorilor. Potrivit acestuia, în România există 80.000 de IT-şti care sunt salarizaţi, iar estimările în mediul public sunt de 400.000 de IT-şti, astfel că diferenţa de 320.000 de IT-şti se află în zona microîntreprinderilor şi a PF-urilor.
 
La rândul său, Iulian Ardeleanu, director general Direcţia Generală de Legislaţie Fiscală şi Reglementări Vamale şi Contabile din minister, a afirmat că microîntreprinderile se află în atenţia instituţiei.
 
"Cu siguranţă microîntreprinderile sunt în atenţia noastră din perspectiva revizuirii sistemului fiscal. Printre criteriile pe care le vom avea în vedere la revizuirea impozitării vor fi atât activităţile cu valoare adăugată mare sau prestările de servicii după caz, cifra de afaceri realizată de către microîntreprinderi şi de asemenea probabil numărul de microîntreprinderi pe care o persoană fizică îl va deţine. Acestea sunt evaluări preliminare. Aşa cum a susţinut şi domnul secretar de stat noi avem în curs un plan pe care vrem să-l promovăm, un plan pe mai mulţi ani, nu neapărat modificarea de la un an la altul. Cumva să fie o reducere graduală a facilităţilor fiscale care sunt prevăzute în actualul Cod Fiscal", a spus Iulian Ardeleanu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4088 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...