ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Barna Tanczos anunţă finalizarea regulamentului de instituire a unui fond social de climă, cu un buget de 59 miliarde de euro

01 Iulie 2022   |   Agerpres

Şeful de la Mediu a prezentat joi concluziile reuniunii Consiliului de Mediu al Uniunii Europene de la Luxemburg, la care a participat la începutul acestei săptămâni.

 
 
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunţat finalizarea regulamentului european de instituire a unui fond social de climă, care presupune compensarea cu 35% a taxelor şi are un buget de 59 de miliarde de euro.
 
"Această sumă permite României să aibă un buget consistent, al doilea buget din UE. Sistemul de taxare a emisiilor a fost reformat şi se va stimula astfel reducerea emisiilor de carbon, iar cea mai importantă decizie faţă de care am fost destul de reticenţi este introducerea taxelor în zona rezidenţială şi de mobilitate, ceea ce înseamnă o taxă suplimentară pentru încălzirea locuinţelor, benzină şi motorină. În ceea ce priveşte tranziţia la un transport rutier cu emisii zero, trebuie să se ţină cont de nivelul tehnologic al industriei şi a parcului auto, respectiv de posibilităţile financiare ale consumatorilor. Am susţinut că introducerea de noi taxe trebuie să aibă în vedere că statele membre şi cetăţenii acestora nu au acelaşi nivel de salarizare, nu au acelaşi posibilităţi de investiţii, iar capacitatea de suportabilitate este diferită. Având în vedere faptul că aceste noi taxe vor fi aplicabile din 2027, am cerut forme de compensare, lucru obţinut de România şi alte state EU care au cerut acest lucru. În felul acesta, noua schemă asigură inclusiv această posibilitate de compensare, pe lângă cele propuse de Comisie, în vederea stimulării tuturor cetăţenilor din UE", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.
 
Şeful de la Mediu a prezentat joi concluziile reuniunii Consiliului de Mediu al Uniunii Europene de la Luxemburg, la care a participat la începutul acestei săptămâni.
 
"Şedinţa reuniunii Consiliului de Mediu a fost una maraton, lungă şi aprinsă pe toate temele cuprinse pe ordinea de zi, putem spune că a fost una istorică. Ţinta principală a discuţiilor a fost reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră şi, în mod special, a celor de carbon, în vederea atingerii neutralităţii climatice până în 2050, dar până în 2030 s-a stabilit ca ţintă intermediară reducerea emisiilor cu cel puţin 55%, comparativ cu nivelul din 1990. Această ţintă se va aplica la nivelul statelor membre UE, apoi vor exista ţinte sectoriale: industrie, producerea energiei, sectorul rezidenţial, agricultură - toate aceste sectoare trebuie să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Alături de miniştrii mediului prezenţi la reuniune, am ajuns la o abordare generală cu privire la revizuirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru că aceasta vine cu un nou set de certificate de carbon care se vor comercializa. Din aceşti bani, se va finanţa atât fondul social de climă, care susţine investiţiile pentru reducerea emisiilor, cât şi compensarea taxelor plătite în plus, faţă de cele existente, de către persoanele şi familiile vulnerabile", a precizat Barna Tanczos.
 
De asemenea, alte dosare importante care au fost pe ordinea de zi a reuniunii au vizat revizuirea regulamentului privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre (regulament privind partajarea eforturilor), revizuirea regulamentului privind emisiile şi eliminările de gaze cu efect de seră din utilizarea terenurilor, schimbarea utilizării terenurilor şi silvicultură (LULUCF), dar şi revizuirea regulilor pentru standardele de performanţă privind emisiile de CO2 pentru autoturismele noi şi pentru vehiculele utilitare uşoare noi.
 
O altă directivă importantă dezbătută la Consiliul de Mediu a fost Directiva Habitate, prioritatea tuturor ţărilor fiind refacerea habitatelor distruse de acţiunea umană, în concordanţă cu ambiţiile Comisiei Europene în acest domeniu.
 
De asemenea, ministrul Barna Tanczos a anunţat, intrarea în vigoare, de la 1 iulie, a sistemului de trasabilitate a deşeurilor transfrontaliere, care este un proiect-pilot la nivelul UE. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3134 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...