ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Boloş: Urmează o săptămână de discuţii esenţiale cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru deblocarea PNRR

10 Februarie 2025   |   Agerpres

El a menţionat mai multe proiecte strategice care urmează să fie finanţate din bani europeni.

 
 
Reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) şi cei ai Comisiei Europene vor discuta, săptămâna viitoare, despre deblocarea PNRR, moment important pentru a obţine o flexibilitate mai mare în implementarea proiectelor, a anunţat duminică ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş.

"Urmează o săptămână de discuţii esenţiale cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru deblocarea PNRR, un moment important pentru a obţine o flexibilitate mai mare în implementarea proiectelor şi a asigura succesul reformelor şi investiţiilor.", a scris ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pe pagina sa de Facebook.


El a menţionat mai multe proiecte strategice care urmează să fie finanţate din bani europeni.

"M-am ocupat duminica acesta de o radiografie a unora dintre cele mai importante proiecte implementate pe fonduri europene, pe care vreau să le urmăresc îndeaproape. Sunt investiţii care vor defini direcţia în care trebuie să se îndrepte România - modernizare, competitivitate şi capacitate de a răspunde provocărilor viitorului. Unele dintre ele sunt deja în derulare, altele sunt la început de drum, dar toate au un impact real şi trebuie urmărite pas cu pas", a menţionat Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a făcut referire la spitale regionale. "Cele trei centre medicale din Iaşi, Cluj şi Craiova sunt investiţii esenţiale pentru accesul pacienţilor la servicii moderne. Cu un buget de investiţii de peste 1 miliard de euro bani europeni, vor fi spitale care să preia cazurile grave, reducând astfel presiunea pe marile centre universitare şi evitând exodul pacienţilor către Bucureşti sau alte ţări.
Antibiotice Iaşi - Un proiect-cheie de peste 100 milioane euro pentru industria farmaceutică românească, care sprijină producţia de medicamente esenţiale şi reduce dependenţa de importuri", a precizat ministrul.

Totodată, Marcel Boloş a scris despre Azomureş. "Vorbim despre singurul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România va primi o investiţie de 225 de milioane de euro. Mă voi ocupa personal de discuţii pentru a grăbi semnarea contractului de finanţare", a punctat demnitarul.

Ministrul Investiţiilor a mai scris despre Proiectul Important de Interes Comun European (IPCEI) privind microelectronica şi tehnologiile comunicaţiilor. "Trebuie să accelerăm implementarea marilor proiecte din domeniul bateriilor, microelectronicii şi hidrogenului verde, consolidând poziţia în industriile viitorului.", a precizat Boloş.

În ceea ce priveşte "IFIN - HH - Protonoterapie", el a precizat că este "o investiţie revoluţionară în oncologie, care introduce în România tratamente inovatoare pentru cancer, cu efecte secundare reduse şi şanse mai mari de recuperare pentru pacienţi".

În opinia sa, Institutul Clinic Fundeni este un proiect de anvergură care vizează construirea unei infrastructuri spitaliceşti noi, capabilă să realizeze transplant multi-organ, transplant medular şi terapii celulare avansate. "Investiţia include dotarea cu laboratoare performante şi tehnologii moderne, fiind o piatră de temelie pentru medicina de vârf din România.", a mai scris Boloş.

Totodată, ministrul a făcut referire la Institutul de Microtehnologii, care reprezintă o "investiţie esenţială în cercetarea şi dezvoltarea microelectronicii şi nanotehnologiilor, domenii cu impact în industrii strategice".

În ceea ce priveşte Institutul de Hidrogen, cu o finanţare de peste 130 milioane euro, România va avea la ICSI Râmnicu Vâlcea o infrastructură modernă dedicată cercetării, dezvoltării şi implementării soluţiilor tehnologice pentru producţia, stocarea şi utilizarea hidrogenului, susţine demnitarul.

Pe de altă parte, Institutul Cantacuzino reprezintă un proiect care merge dincolo de modernizare şi care vizează reluarea producţiei de vaccinuri şi dezvoltarea de noi produse farmaceutice. "Aceasta este o investiţie strategică, atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru consolidarea capacităţii României de a produce local medicamente esenţiale.", a precizat Boloş.

De asemenea, Institutul de Inteligenţă Artificială reprezintă o investiţie în viitor cu aplicabilitate în multiple domenii economice şi industriale: sisteme inteligente, arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia, securitate cibernetică şi aplicaţii spaţiale pentru utilizare civilă, a adăugat ministrul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 252 / 9448
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...