ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Am avut o nouă discuţie cu comisarul european pentru energie; închiderea capacităţilor pe cărbune nu e fezabilă în lipsa alternativelor

04 Iunie 2025   |   Agerpres

El a subliniat că România nu poate accepta "vulnerabilizarea sistemului său energetic naţional", au atât mai mult cu cât închiderea grupurilor Complexului Energetic Oltenia nu ar rezolva, practic, nimic ci ar trebui să apeleze la şi mai multe importuri, din Serbia, Bulgaria etc., iar energia produsă acolo este bazată şi pe cărbune şi este şi foarte scumpă.

 
 
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut marţi o întâlnire cu comisarul european pentru Energie, Dan Jorgensen, în cadrul căreia a reiterat poziţia fermă a României respectiv aceea că închiderea celor 1.755 MW de capacitate pe cărbune, prevăzută pentru 1 ianuarie 2026, nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide. 

"Astăzi, la Power Summit 2025 - Power Play, am avut o nouă discuţie bilaterală foarte bună cu Dan Jorgensen, comisarul european pentru Energie. Am reiterat poziţia fermă a României: închiderea celor 1.755 MW de capacitate pe cărbune, prevăzută în PNRR pentru 1 ianuarie 2026, nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Am subliniat că, fără capacităţi noi de producţie în bandă, această măsură ar vulnerabiliza sistemul energetic naţional, mai ales în perioada de iarnă. Sunt argumente tehnice şi date clare. Mai mult, România a atins o reducere de 77% a gazelor cu efect de seră, fiind pe primul loc în UE, şi îşi menţine angajamentul de a renunţa complet la cărbune până în 2032. Dar nu poate face asta fără să aibă capacităţi echivalente puse în funcţiune", a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.


El a subliniat că România nu poate accepta "vulnerabilizarea sistemului său energetic naţional", au atât mai mult cu cât închiderea grupurilor Complexului Energetic Oltenia nu ar rezolva, practic, nimic ci ar trebui să apeleze la şi mai multe importuri, din Serbia, Bulgaria etc., iar energia produsă acolo este bazată şi pe cărbune şi este şi foarte scumpă.

"De peste un an, explic Comisiei Europene că nu putem face asta, din cauze obiective. Grupurile pe gaz, care ar trebui să le înlocuiască pe cele pe cărbune, sunt în licitaţie, după multiple încercări nereuşite, pentru că preţul turbinelor pe gaz a explodat în ultimii doi ani. De aceea, Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea PNRR şi amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune. Este dreptul României, ca stat membru, să ceară această renegociere, în baza unor factori obiectivi, care nu au fost în controlul României. Am pledat de fiecare dată pentru o tranziţie inteligentă şi corectă, pentru un Smart Deal, care să protejeze românii şi economia noastră. Energia ţării noastre trebuie să fie sigură, ieftină şi curată - în această ordine de priorităţi. Este un lucru de bun simţ", a explicat ministrul Energiei.

El a adăugat că România este un exemplu de stat european care şi-a respectat angajamentele, investind în extinderea şi modernizarea conexiunilor transfrontaliere, ceea ce a ajutat enorm Republica Moldova sau Ucraina, în noi surse de producţie, în retehnologizare.

"Aşteptăm ca şi alte state membre să investească în interconexiuni, aşa cum e normal, ca să avem cu adevărat o piaţă europeană unică şi funcţională a energiei. Am încredere ca poziţia României va fi înţeleasă şi acceptată de partenerii noştri europeni. Este o poziţie rezonabilă, care ia în calcul atât nevoile României, cât şi angajamentele noastre europene", a punctat Sebastian Burduja.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 181 / 9763
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...