
Cătălin Marinescu (ITU): România trebuie să aibă un Plan naţional pentru comunicaţii în caz de urgenţă
17 Mai 2021
AgerpresAcesta a adăugat că un lucru important este ca industria de telecomunicaţii să fie apreciată mai degrabă de către utilizatori decât de forurile internaţionale.
România are nevoie de un Plan naţional pentru comunicaţii în caz de urgenţă, iar pentru acest lucru toţi actorii din sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) trebuie să stea la aceeaşi masă, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Cătălin Marinescu, şeful Departamentului Strategii şi Planificare al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU - International Telecommunication Union).
"Toate obiectivele la nivel de ONU, inclusiv cele de dezvoltare durabilă au un deadline care este 2030. Ştiu că România a avut la un moment dat o strategie digitală. Ar trebui doar să o actualizeze. Este foarte important ca autorităţile locale şi centrale să înţeleagă că tot procesul de educare, participarea industriei TIC la acest proces, depinde şi de serviciile lansate. La procesul de educare m-aş focaliza pe tineri şi pe copii. Aici, nu cred că stăm foarte bine... Avem câteva vârfuri de lance, dar nu este suficient. Pe partea de securitate cibernetică, se pare că România a luat-o înainte, dar trebuie continuat şi protejat mediul TIC. Un Plan naţional pentru comunicaţii în caz de urgenţă este un obiectiv, iar România este o ţară care poate avea oricând urgenţe, fie că vorbim de un cutremur, fie că vorbim de inundaţii sau de o criză medicală. După părerea mea, toţi actorii (din domeniul TIC, n.r.) ar trebui să stea la aceeaşi masă şi să dezvolte planuri, pentru că nouă ne place să vorbim...", a susţinut oficialul ITU.
Acesta a adăugat că un lucru important este ca industria de telecomunicaţii să fie apreciată mai degrabă de către utilizatori decât de forurile internaţionale.
"Îmi exprim aprecierea pentru industria TIC din România, pornind de la decidenţi, firme, experţi, antreprenori. Cel mai important lucru este ca industria să fie bine văzută de utilizatori, nu neapărat la ITU. În fapt, ITU este o organizaţie care este condusă de statele membre, iar obiectivele sunt cele care sunt aprobate de statele membre. Deci, fiecare stat membru îşi asumă aceste obiective să se îndeplinească la nivel naţional. Toată criza asta nu este singura, dar a fost foarte vizibilă şi a apărut brusc, ne-a obligat să ne adaptăm foarte repede, ceea ce s-a întâmplat pe unele arii mai bine decât pe altele. Mai sunt şi alte crize: criza generală a sărăciei, criza în educaţie etc. Cred că e un moment bun ca să reflectăm ce lecţii am învăţat din această criză, să vedem unde a mers bine, de ce n-a mers bune şi cum putem să îmbunătăţim. Accelerarea transformării digitale a tuturor ţărilor va ajuta la creşterea bunăstării generale", a afirmat Marinescu.
Reprezentantul ITU a apreciat, totodată, că este important ca nivelul sau costul serviciilor din România să rămână accesibil pentru toţi cetăţenii.
"În tot contextul acesta de dezvoltare este important ca nivelul sau costul serviciilor din România să rămână accesibil pentru toţi cetăţenii. Din experienţa personală spun că este mult mai bine să fii abonat în România la oricare operator de telefonie mobilă ca şi calitate a serviciilor şi costuri decât în Elveţia sau Franţa, unde stau în momentul de faţă şi îmi desfăşor activitatea. Nu cred că ar trebui să inventăm lucruri. Multe ţări au identificat conectivitatea şcolilor în perspectiva crizei sanitare ca fiind o prioritate naţională şi au conectat toate şcolile folosind diverse modalităţi, fie că au folosit noile servicii de internet prin satelit. Disponibilitatea serviciului de Internet de calitate bună există în mai aproape toată ţara. Lumea nu se conectează din alte motive: nu ştie să utilizeze, nu are suficiente aplicaţii. Lucrurile acestea trebuie luate în seamă", a mai spus Cătălin Marinescu.
În opinia sa, transformarea digitală va deveni o constantă, iar companiile private au înţeles acest lucru şi şi-au schimbat modul în care lucrează. "Sper ca România să fie una dintre ţările care înţelege şi facilitează transformarea digitală prin ceea ce se face la nivel guvernamental şi prin ceea ce se stimulează la nivel privat atât în zona de industrie TIC, cât şi în zona marilor companii care există în România", a subliniat şeful Departamentului Strategii şi Planificare din cadrul ITU.
Cătălin Marinescu a deţinut funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în perioada 2009 - 2017.
Publicaţia C@municaţii Mobile organizează, luni, conferinţa virtuală dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
În noiembrie 2006, la Conferinţa plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din Antalya (Turcia) a fost proclamată Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi a Societăţii Informaţionale, care se aniversează anual pe data de 17 mai.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7005 / 9775 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...