ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CCIR şi Eurochambres: Comunitatea de afaceri crede cu tărie că Europa trebuie să privească spre viitor

13 Septembrie 2021   |   Agerpres

Conform sursei citate, piaţa unică trebuie să fie în centrul programului politic al Uniunii Europene. Măsurile temporare de reducere a efectelor pandemiei au readus în memoria colectivă reîntoarcerea la graniţele demult uitate, dar au oferit şi o imagine clară a ceea ce s-a realizat în ultimii 30 de ani de la integrare.

 
 
Comunitatea de afaceri crede cu tărie că Europa trebuie să privească spre viitor, chiar dacă are de gestionat, în continuare, impactul ultimelor 18 luni, se arată într-un mesaj comun despre o nouă perspectivă de afaceri al preşedintelui CCIR, Mihai Daraban, şi preşedintelui Eurochambres, Christoph Leitl.
 
"Comunitatea de afaceri crede cu tărie că Europa trebuie să privească spre viitor, chiar dacă are de gestionat, în continuare, impactul ultimelor 18 luni. Camerele de comerţ susţin angajamentul reînnoit al Comisiei Europene faţă de priorităţile politice stabilite înainte de pandemie pentru legislatura 2019-2024. Aceste priorităţi trebuie urmărite cu hotărâre, luând în considerare criza economică profundă şi necesitatea de a relansa economia europeană. Factorii de decizie din Uniunea Europeană au toate meritele pentru modul în care au reacţionat la criza economică, precum şi la cea sanitară, dar şi pentru modul în care au recepţionat apelurile camerelor de comerţ în ceea ce priveşte abordarea problemelor specifice întâmpinate de milioanele de companii membre. Politicile eficiente vor fi, de asemenea, cruciale pentru urmărirea altor priorităţi importante şi pentru o revigorare rapidă a economiei europene. Sperăm ca preşedintele von der Leyen să abordeze tonul potrivit în discursul anual despre starea Uniunii Europene", se spune în mesaj.
 
Conform sursei citate, piaţa unică trebuie să fie în centrul programului politic al Uniunii Europene. Măsurile temporare de reducere a efectelor pandemiei au readus în memoria colectivă reîntoarcerea la graniţele demult uitate, dar au oferit şi o imagine clară a ceea ce s-a realizat în ultimii 30 de ani de la integrare.
 
"Cu toate acestea, piaţa unică rămâne incompletă, iar problemele prezente chiar înainte de criză trebuie rezolvate. Camerele de comerţ continuă să pledeze pentru o mai bună punere în aplicare a normelor existente pentru a permite întreprinderilor şi consumatorilor să beneficieze de cea mai mare piaţă comercială din lume. Pandemia a evidenţiat importanţa socială şi economică a digitalizării. Întreprinderile şi guvernele trebuie să investească inteligent în instrumente digitale", se arată în mesaj.
 
Potrivit celor doi oficiali, dezvoltarea tehnologică, cercetarea şi inovarea trebuie să fie prioritare. Europa trebuie să-şi îmbunătăţească competenţele digitale pentru a se dezvolta din acest punct de vedere. Camerele de comerţ joacă un rol important în educaţie, formare, recalificare şi perfecţionare, antrenând forţa de muncă europeană pentru tranziţia digitală. De asemenea, Comisia Europeană joacă un rol puternic prin promovarea utilizării inteligenţei artificiale pentru o previziune mai
eficientă a competenţelor.
 
"În timpul acestei veri, cu nenumărate valuri de căldură record, incendii puternice şi inundaţii catastrofale, realitatea unui climat în schimbare nu a fost niciodată mai evidentă. Pentru a atinge în mod eficient noile obiective climatice ale UE pentru 2030, camerele de comerţ subliniază necesitatea unui cadru favorabil care să asigure securitatea planificării întreprinderilor, echilibrând în acelaşi timp reglementarea şi stimulentele. De asemenea, recunoaştem importanţa economiei circulare în care deşeurile devin o resursă cheie. Activităţile de regenerare industrială, reciclare şi re-fabricare trebuie stimulate. Strategia pentru tranziţia către o economie durabilă trebuie să încurajeze investiţiile într-o economie mai curată, fără a limita accesul întreprinderilor la finanţare sau impunerea unor sarcini administrative nejustificate", se menţionează în mesajul amintit.
 
Conform reprezentanţilor celor două instituţii, planul de redresare NextGenerationEU şi Mecanismul de Recuperare şi Rezilienţă pot oferi oportunităţi reale pentru companii, în efortul de a-şi spori sustenabilitatea, cu impact asupra întregii economii, dacă sunt implementate corect. Implicarea principalilor actori din domeniu este esenţială pentru a transpune în practică aceste instrumente financiare ale UE, în sprijinul unor proiecte viabile. Autorităţile publice trebuie să colaboreze cu Camerele de comerţ în ceea ce priveşte proiectarea şi punerea în aplicare a planurilor lor pentru a se asigura că reformele necesare vor fi transpuse în practică şi că milioane de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) vor beneficia rapid de fondurile disponibile.
 
Cei două oficiali precizează că IMM-urile sunt parte integrantă a economiei Europei şi sunt esenţiale pentru redresarea economică. Factorii de decizie politică trebuie să fie conştienţi de acest lucru: IMM-urile ar trebui să fie luate, în mod sistematic, în considerare de către legiuitori ca parte a soluţiei. Acest lucru se aplică noii strategii industriale ambiţioase ale Comisiei de a stimula tranziţia ecologică şi digitală a Europei; IMM-urile trebuie să fie în centrul transformării industriale, reflectând contribuţia lor semnificativă la inovare şi competitivitate.
 
"În final, Uniunea Europeană nu trebuie să uite locul pe care îl are în lume. Este posibil ca pandemia să ne fi determinat să ne concentrăm pe chestiuni mai apropiate de casă, dar Europa este un continent fundamental orientat către exterior. Trebuie să rămânem deschişi şi conştienţi de rolul nostru de lider în asigurarea comerţului internaţional liber, echitabil şi favorabil incluziunii. Trebuie să construim având la bază reţeaua comercială extinsă a Uniunii Europene, astfel încât companiile să fie din ce în ce mai rezistente, să diversifice lanţurile de aprovizionare şi să construiască oportunităţi internaţionale. Având în vedere că 85% din creşterea economică viitoare va veni din afara Uniunii Europene, o agendă comercială ambiţioasă este vitală pentru competitivitatea şi prosperitatea Europei. Camerele de comerţ sunt gata să împărtăşească din bogata lor experienţă", se spune în mesaj.
 
Totodată, se menţionează faptul că discursul anual al preşedintelui Comisiei privind starea Uniunii este un punct culminant în calendarul politic al UE. Este, de asemenea, o dată importantă pentru reţeaua camerelor de comerţ europene, reflectând încrederea într-o Europă dinamică, integrată şi competitivă la nivel global.
 
"Ne aşteptăm ca preşedinta von der Leyen să transmită un mesaj pozitiv şi realist, pe 15 septembrie, către milioanele de companii de pe continent care împărtăşesc această convingere şi care sunt gata să contribuie la revigorarea economică a Europei", subliniază cei doi oficiali.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6095 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...