ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cele 7 tronsoane de termoficare ar putea fi reabilitate până la finele anului 2023; firmele se confruntă cu creşterea preţurilor

23 Iunie 2022   |   Agerpres

Declaraţiile au fost făcute joi, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul din şos. Olteniţei nr. 50 - 52, unde se efectuează lucrări de modernizare a sistemului de termoficare.

 
 
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare pe cele şapte tronsoane, totalizând 63 de kilometri, ar putea fi realizate până la finele anului 2023.
 
Edilul general spune că în acest an au fost reabilitaţi 12-15 kilometri şi că până la finalul anului ar putea fi înlocuiţi în total 30-35 de kilometri. Pe de altă parte, el atrage atenţia asupra faptului că firmele se confruntă cu creşterea preţurilor şi întârzieri în livrarea materialelor.
 
Declaraţiile au fost făcute joi, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul din şos. Olteniţei nr. 50 - 52, unde se efectuează lucrări de modernizare a sistemului de termoficare.
 
"Pentru tronsonul Berceni-Olteniţei, termenul de realizare este în mai, anul viitor. Ferentari - acolo este o problemă generată de un contract care a fost semnat, de explozia preţurilor şi de o dificultate tehnică de a modifica valorile contractului, venită din legea achiziţiilor publice. Ferentari ar fi trebuit terminat anul acesta, provizoratele sunt făcute, conducta există, numai că nu se poate ca ei să lucreze în pierdere. Pe tronsonul de la Pantelimon - probabil vor începe în trei săptămâni şi au termen de 12 luni. Tronsonul Mihalache - Romană, 11 kilometri, un tronson dificil, pentru că e o zonă foarte aglomerată - sfârşitul anului viitor. Tronsonul din Colentina - sfârşitul anului viitor. Dar în paralel le începem şi pe cele din fonduri europene", a precizat Nicuşor Dan.
 
Edilul a explicat şi dificultăţile cu care se confruntă firmele, ca urmare a faptului că livrările de materiale întârzie, din cauza războiului din Ucraina. El a reamintit că indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare au fost actualizaţi în urmă cu două luni, din cauza creşterilor de preţuri.
 
"La lucrarea pe care o avem în Pantelimon, am terminat licitaţia încă de anul trecut. Este o firmă privată care a câştigat acel tronson de 12 kilometri. Ei puteau să înceapă încă din martie, când s-a terminat sezonul rece, numai că a izbucnit războiul din Ucraina. Înainte de războiul din Ucraina, din momentul în care o firmă făcea o comandă, îi venea conducta în trei săptămâni. Ei, nici în momentul de faţă nu au reuşit să îşi aducă conducta din China, de unde o au contractată", a arătat el.
 
În ce priveşte contractul pentru reabilitarea a 210 kilometri de conductă de termoficare, lucrări finanţate din fonduri europene, Nicuşor Dan a declarat că s-a desfăşurat deja procedura de achiziţie şi că au fost depuse ofertele pentru fiecare dintre cele cinci tronsoane.
 
"Acum suntem în faza de evaluare a ofertelor. Probabil că într-o lună şi jumătate, din momentul acesta, o să avem declaraţi câştigătorii. (...) Acel contract este proiectare plus execuţie. Deci, după ce vor fi declaraţi câştigătorii, până în primăvara următoare vor începe să îşi facă proiectele tehnice pentru execuţie", a spus el.
 
Lucrările din şos. Olteniţei, şantier vizitat joi de către edilul general, se vor realiza pe o lungime totală de 8 kilometri. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna mai, iar termenul de execuţie este de 12 luni. Contractul are o valoare de 33 de milioane de lei. Banii provin din bugetul local, însă Primăria Capitalei face demersuri pentru a obţine finanţare şi de la Ministerul Dezvoltării.
 
Directorul firmei Construcţii Erbaşu SA, Ion Erbaşu, a declarat la rândul său că se confruntă cu creşterea preţurilor şi lipsa materialelor. El a precizat că în cazul metalului au existat creşteri de preţuri de până la 200%, iar în cazul altor materiale - de 50-70%. Potrivit acestuia, în timpul lucrărilor din şos. Olteniţei se asigură furnizarea apei calde pentru locatarii din zonă.
 
"Chiar dacă au crescut preţurile, nici nu se găsesc (materiale, n.r.). Vin cu întârziere, din cauza lipsei materiei prime din Ucraina, a ţevii pentru conducta de oţel. Am dat comanda de anul trecut, din noiembrie 2021 şi au început livrările în anul acesta, în luna mai. Având în vedere că conducta se aprovizionează, noi am intrat în grafic şi sperăm ca până în mai 2023 să finalizăm, în funcţie de problemele care apar cu livrările de materiale. În perioada asta se ştie că sunt creşteri la carburanţi, la gaze, energie şi materialele de construcţii. Sperăm să se rezolve această problemă la nivel de Guvern şi Uniunea Europeană, aceste creşteri să se plafoneze şi să nu mai fie altele", a spus el. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2912 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...