
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Părerea mea e că preţul gazelor ar trebui să scadă pentru toţi consumatorii de la 1 iulie, odată cu liberalizarea pieţei
25 Martie 2020
AGERPRESChiriţoiu a arătat că există scăderi de preţuri pe pieţele bursiere spot, atât la gaze, cât şi la energie electrică.
Preţul gazelor ar trebui să scadă pentru toţi consumatorii de la 1 iulie, când piaţa gazelor va fi complet liberalizată, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
"Părerea mea personală este că preţul gazelor ar trebui să scadă de la 1 iulie pentru toţi consumatorii, odată cu liberalizarea, dar acest lucru trebuie verificat şi cu Ministerul Energiei şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Eu mă aştept să văd scăderi ale preţului, pentru că, în primul rând, scade preţul barilului, iar o anumită legătură între preţul barilului şi cel al gazelor există. În al doilea rând, probabil va avea loc o scădere a consumului, odată cu venirea verii. Apoi depozitele de gaze sunt pline, deci producătorii nu au unde să mai depoziteze, astfel că mă aştept să vedem o scădere a preţului. Dar, repet, este o părere strict personală", a precizat el.
"Părerea mea personală este că preţul gazelor ar trebui să scadă de la 1 iulie pentru toţi consumatorii, odată cu liberalizarea, dar acest lucru trebuie verificat şi cu Ministerul Energiei şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Eu mă aştept să văd scăderi ale preţului, pentru că, în primul rând, scade preţul barilului, iar o anumită legătură între preţul barilului şi cel al gazelor există. În al doilea rând, probabil va avea loc o scădere a consumului, odată cu venirea verii. Apoi depozitele de gaze sunt pline, deci producătorii nu au unde să mai depoziteze, astfel că mă aştept să vedem o scădere a preţului. Dar, repet, este o părere strict personală", a precizat el.
Chiriţoiu a arătat că există scăderi de preţuri pe pieţele bursiere spot, atât la gaze, cât şi la energie electrică.
"La energie electrică, ar putea avea legătură cu scăderea preţurilor la certificatele de emisii. La gaze, vedem de asemenea scăderi, dar sunt încă peste preţul de la hub-ul Baumgarten. Până la mijlocul lunii martie, consumul de energie electrică a scăzut foarte puţin. Mai departe, cum evoluează consumul, după închiderea fabricilor, vom vedea. La gaze, Consiliul Concurenţei nu are date în ceea ce priveşte consumul", a mai arătat preşedintele autorităţii de concurenţă.
Totodată, preţul carburanţilor în benzinării a înregistrat scăderi până la mijlocul lunii martie.
"La fel, la combustibil, scăderea preţului barilului se transferă în preţul de la pompă, iar România are cele mai mici sau aproape cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană. La fel, nici la combustibil nu vedem o scădere a consumului, faţă de perioada similară a anului trecut, dar, din nou, este vorba de date până la mijlocul lunii martie", a completat Chiriţoiu.
Potrivit datelor furnizate pentru AGERPRES de Consiliul Concurenţei, în perioada 1-19 martie România a fost exportator net de energie timp de opt zile, cu un maxim de 432 MW în data de 4 martie, iar, timp de 11 zile, a fost importator net, cu un maxim de 953 MW pe 18 martie.
Consumul mediu a fost de 6.944 MW, în scădere cu 0,6% faţă de martie 2019 şi cu 5,03% faţă de februarie 2020. Producţia medie a fost de 6.779 MW, cu 3,7% mai mică faţă de martie 2019 şi cu 2,5% mai mică faţă de februarie 2020.
Preţurile medii zilnice de pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare) au înregistrat o tendinţă descendentă în luna februarie 2020 şi în primele 20 de zile ale lunii martie (de la 250 lei/MWh până la 75 lei/MWh), iar volumul tranzacţionat a rămas relativ constant mare parte din acest interval (într-o bandă de 70.000 -100.00 MWh)
Piaţa gazelor va fi complet liberalizată la 1 iulie 2020, inclusiv pentru populaţie. La energie electrică, preţurile pentru consumatorii casnici vor rămâne reglementate de către ANRE până la finalul acestui an.
În ceea ce priveşte preţul carburanţilor, datele Consiliului Concurenţei arată că, în perioada 9-15 martie, acestea erau următoarele: la benzină standard cu taxe: cele mai mici din UE, cu 25% sub media europeană; benzină standard fără taxe: cu 3% sub media europeană, dar pe o tendinţă de apropiere de medie; motorină standard cu taxe: pe locul doi în UE, cu 15% sub media europeană; motorină standard fără taxe: cu 0,7% peste media UE, a doua săptămână la rând, după ce timp de trei luni (decembrie 2019 - februarie 2020) au fost constant sub medie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9055 / 9516 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...