ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CONAF: Schiţa măsurilor fiscale include unele modificări care ar putea afecta negativ afacerile

06 Iulie 2022   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, într-un context complicat, fiscalitatea trebuie calibrată atent pentru a nu inhiba afacerile mici.

 
 
Schiţa măsurilor fiscale pregătită de coaliţia de guvernare descrie menţinerea sistemului de impozitare a veniturilor prin cota unică, care a impulsionat atât activitatea economică în România, cât şi veniturile statului, însă include unele modificări care ar putea afecta negativ afacerile şi, implicit, bugetul statului, consideră reprezentanţii Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
 
Potrivit sursei citate, într-un context complicat, fiscalitatea trebuie calibrată atent pentru a nu inhiba afacerile mici.
 
"Schiţa măsurilor fiscale pregătită de coaliţia de guvernare descrie menţinerea sistemului de impozitare a veniturilor prin cota unică, care a impulsionat atât activitatea economică în România, cât şi veniturile statului, însă include unele modificări care ar putea afecta negativ afacerile şi, implicit, bugetul statului", consideră reprezentanţii Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
 
Conform CONAF, în contextul economic actual, extrem de complicat, fiscalitatea trebuie să fie atent calibrată, pentru a nu altera activitatea micilor întreprinzători, în general mai sensibili în momente de criză.
 
"Avertizăm că majorarea poverii fiscale pentru companii şi persoane fizice poate avea un dublu efect negativ, de impulsionare a inflaţiei şi adâncire a recesiunii", precizează CONAF.
 
Mai mult, dacă preţurile cresc, stimulate şi de fiscalitate, consumul scade, inhibat tot de majorarea poverii fiscale, iar o mare parte dintre afacerile mici se închid, atunci calculele statului de a încasa 1% din PIB din aceste măsuri fiscale devin o iluzie.
 
"Considerăm că eliminarea impozitului de 3% pentru microîntreprinderi şi generalizarea cotei de 1%, măsură condiţionată de angajarea unui salariat, stimulează activitatea acestor companii. Limitarea numărului de microîntreprinderi în care poate participa o persoană are logică fiscală, însă îngustarea sferei de aplicare va scoate din sfera microîntreprinderilor activităţi care se încadrează perfect în logica afacerilor mici. Cu unele excepţii, contabilii şi notarii, de exemplu, sunt în mod natural într-un regim de impozitare micro, iar consultanţa pe care o oferă nu poate fi calibrată la un nivel de venituri de 20% din totalul încasărilor, pentru a evita ieşirea din sfera microîntreprinderilor, deoarece alte activităţi nu intră în logica domeniului", a afirmat Cristina Chiriac.
 
În plus, poate cea mai severă penalizare fiscală este gândită în sfera activităţilor independente, acolo unde Guvernul intenţionează să stabilească o normă de venit de patru ori mai mică.
 
Totodată, persoanele cu activităţi independente vor fi afectate de diminuarea plafonului maxim pentru încadrarea la norma de venit, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro, ceea ce ar putea avea ca efect reducerea drastică a numărului de PFA.
 
"Modificările ce vor fi aduse Codului Fiscal fie ridică nivelul de taxare pentru diverse industrii, fie modifică, în sensul de a înăspri filosofia fiscală, pentru altele. Nu am reuşit să identificăm o serie de măsuri menite a eficientiza, de exemplu, colectarea la bugetul statului. Maximizarea colectării pe actualul sistem fiscal este deosebit de importantă, în condiţiile în care veniturile fiscale în PIB sunt de numai 27%", a afirmat Mihaela Mitroi, coordonator al Comitetului Fiscal din cadrul CONAF.
 
Mediul de afaceri a avertizat în repetate rânduri că menţinerea unor facilităţi fiscale în privinţa impozitului pe venit pentru anumite domenii, care sfidează cota unică, poate fi interpretată ca o temporizare, un compromis, cu scopul reintroducerii impozitului progresiv. Menţinerea sistemului de cotă unică este esenţială pentru ca economia României şi afacerile ei să facă faţă provocărilor multiple ale momentului. Iar fiscalitatea trebuie să fie atent calibrată pentru a susţine afacerile mici şi activităţile independente.
 
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen, egalităţii de şanse.
 
CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizaţie care promovează şi susţine antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare şi cooperare atât pe plan intern cât şi internaţional. CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa două federaţii, 10 patronate, cinci asociaţii, 19 sucursale şi peste 3.000 de companii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3999 / 9778
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...