ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concedierile din domeniul IT - Incident izolat sau o nouă tendință în domeniul resurselor umane?

08 Ianuarie 2023   |   Andrada Popescu (asociat senior) - Noerr

În 2022, boom-ul internetului a dispărut, iar viața offline începe să se intensifice din nou.

Andrada Popescu (asociat senior) - Noerr

 
 
În ultima vreme, industria IT pare să fi suferit o lovitură majoră, din ce în ce mai multe companii hotărând să concedieze sute sau chiar mii de angajați și/sau să implementeze o înghețare a recrutărilor până anul viitor. Când vedem că FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet) anunță concedieri masive, nu are rost să ne întrebăm dacă acest lucru va afecta întreaga industrie IT. Cu toate acestea, rămâne întrebarea dacă acest lucru va declanșa un efect de domino pe piață sau dacă acesta este începutul unei tendințe noi de resurse umane și cum ar trebui să abordeze companiile această situație.

De ce se întâmplă?

De-a lungul anilor, pe măsură ce totul în viața noastră a devenit mai digitalizat, companiile de IT au prosperat ca o sursă sigură de locuri de muncă bine plătite. Apoi, pandemia a lovit, iar oamenii au început să lucreze „remote”, să facă cumpărături de acasă sau să vizioneze filme și serial prin platformele de streaming - pe scurt, viața online a devenit mai mult o necesitate decât o dorință. Acest lucru a declanșat o nevoie și mai mare de servicii IT. Companiile de IT au simțit cu siguranță presiunea de a asigura atât calitatea, cât și cantitatea într-un timp scurt, oferind de la infrastructură bazată pe cloud până la servicii de găzduire web. Astfel, pe măsură ce veniturile companiilor IT au crescut semnificativ, a crescut și nevoia de forță de muncă.


Companiile de IT au început să facă angajări, estimând că online-ul va continua să crească cel puțin în același ritm. Piața IT a devenit și mai competitivă, creând un război pentru talente. Companiile de IT au trebuit să ofere pachete de remunerare excelente pentru a atrage noi angajați. Angajații Microsoft, de exemplu, au plecat pentru a se alătura Facebook pe un salariu dublu față de cel anterior.

Cu toate acestea, în 2022, boom-ul internetului a dispărut, iar viața offline începe să se intensifice din nou. Din ce în ce mai mulți angajați se întorc la birou, iar oamenii cheltuiesc mai mulți bani pe servicii decât pe bunuri, astfel încât companiile de IT înregistrează o scădere a veniturilor, salariile angajaților lor devenind brusc prea scumpe. Presiunea de reducere a costurilor și inflația în creștere, împreună cu o piață în declin și creșterea ratelor dobânzilor, au forțat companiile IT să concedieze un număr mare de angajați sau să înghețe recrutările în 2022.

Impactul asupra companiilor non-tehnologice

Deoarece companiile IT sunt cele care stabilesc ritmul pentru viitor, aceste reduceri de personal pot, de asemenea, să creeze un precedent alarmant și să aibă un efect în lanț în multe industrii.

Concedierile din sectorul IT ar putea afecta industriile care depind de tehnologia IT și pe angajații acestora - și să fim sinceri, totul în jurul nostru este IT: de la comerțul cu amănuntul la construcții, toate industriile au o componentă IT pe care se bazează. Iar în situația actuală, se poate spune cu siguranță că întreaga gamă de servicii și abonamente pe care le oferă companiile IT resimt durerea.

Această situație ar putea provoca un efect de domino pe piață. În cazul în care companiile nu mai pot furniza servicii la același nivel și folosind aceeași infrastructură IT, investitorii vor fi mai precauți în ceea ce privește investițiile în companii. În plus, întreaga afacere ar putea fi afectată, ceea ce ar putea duce la mai multe concedieri sau la o înghețare a recrutărilor.

Cu toate acestea, concedierile pot avea și un aspect pozitiv. Înghețarea recrutărilor ar putea crea o oportunitate pentru companii de a moderniza procesul de angajare și de a elabora și implementa politici de resurse umane mai adecvate și mai atractive. Aceasta este o problemă și mai mare în industria IT, unde procesul de angajare nu a ținut cont de criteriile de gen, de exemplu.

Ce pot face companiile?

În opinia noastră, există câteva lucruri pe care companiile trebuie să le rețină în acest val de concedieri din domeniul IT:

1.    Companiile care se bazează pe IT ar putea profita de această ocazie pentru a lua în considerare posibilitatea de a își internaliza serviciile IT. În acest caz, companiile ar trebui să fie atente la pachetul pe care intenționează să îl ofere candidaților. Pe de o parte, candidații vor fi probabil nevoiți să accepte oferte financiare mai puțin atractive decât cele pe care le găseau până acum în inima sectorului IT; cu toate acestea, este mai puțin probabil ca aceste persoane să aibă încredere deplină în capacitatea unui angajator de a le păstra în vremuri grele - astfel încât companiile vor trebui să le convingă că sunt o soluție bună pentru viitor.

2.    Iar acest lucru ar putea însemna un interes mai mare pentru resurse umane și o concentrare asupra:
►    investiției în departamentul de resurse umane. De exemplu, o mai bună pregătire a angajaților din departamentul de resurse umane ar putea asigura practici de recrutare mai bune, astfel încât angajații din acest departament să fie capabili să caute și să angajeze cei mai buni candidați pentru nevoile companiei. De asemenea, având în vedere că departamentele de resurse umane au un rol important în determinarea ratei plecărilor din companie, este important ca angajații din HR să fie instruiți pentru a observa care sunt cauzele unei rate de plecări ridicate sau scăzute și pentru a propune soluții.
►    elaborării sau modificării politicilor de resurse umane. De la diversitate, egalitate și incluziune până la politici de beneficii, candidații încep să fie mai interesați de faptul că o companie a implementat astfel de politici de resurse umane și de modul în care acestea sunt implementate în cadrul companiei. Astfel, politici de resurse umane mai bune înseamnă oportunități mai bune pentru o companie de a recruta candidați mai potriviți.

3.    În cazul în care compania se află de partea cealaltă a poveștii și, prin urmare, ar putea lua în considerare concedieri, este important de reținut că legislația românească este foarte strictă în ceea ce privește concedierea angajaților. Astfel, trebuie adoptată o abordare foarte atentă, în primul rând pentru a stabili dacă societatea ar trebui să efectueze concedieri individuale sau colective și, în al doilea rând, pentru a respecta procedura legală relevantă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 91 / 18646
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
  CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
  LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Consultancy Team)
  LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Associate (Employment Team)
  Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
  Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
  POPESCU & ASOCIAȚII a început anul în forță, după un parcurs excepțional în 2022, când echipa s-a consolidat prin cooptarea unor avocați de elită și a obținut victorii răsunătoare pentru clienți, care i-au adus și un important premiu european | Octavian Popescu, Managing Partner: Suntem pregătiți să răspundem tuturor oportunităților și provocărilor. Investiția în oameni este și va rămâne primul nostru obiectiv
  Băiculescu & Asociații accelerează procesele de dezvoltare și consolidare. După recenta deschidere a unui birou la Cluj, firma îl recrutează pe Liviu Bosoancă pentru a coordona noua practică de Litigii & Arbitraj
  Wolf Theiss a asistat SPEEDWELL în procesul de obținere a finanțării pentru dezvoltarea SpacePlus. Echipa, condusă de partenerul Claudia Chiper
  Raportul CMS Emerging Europe M&A 2022-23: Optimism precaut pentru piața de fuziuni și achiziții din Europa emergentă, în contextul creșterii volumelor și scăderii valorilor tranzacțiilor în 2022
  LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Pharma & Public Procurement Team)
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...