ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concedii medicale: Dispoziții specifice până la 30 septembrie, facilități privind procedura de recuperare a indemnizațiilor de către angajatori și implicații practice

15 Iunie 2020   |   Camelia Niță, Managing Director, si Magdalena Ștefan, Manager - PwC România

Cele mai multe dispoziții au aplicabilitate extinsă până la data de 30 septembrie 2020 și vizează aspecte care facilitează transmiterea concediilor medicale pentru angajatori și salariați, deopotrivă.

 
 

O serie de modificări pentru simplificarea procedurilor privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu implicații si aplicabilitate limitată în timp, vizând atât certificatele medicale eliberate în perioada stării de urgență, cât și  pe cele acordate începând cu data de 15 mai 2020 au fost introduse în contextul COVID-19.

Cele mai multe dispoziții au aplicabilitate extinsă până la data de 30 septembrie 2020 și vizează aspecte care facilitează transmiterea concediilor medicale pentru angajatori și salariați, deopotrivă.

Deși simplificată, procedura de depunere prin mijloace electronice la Casele de Sănătate a cererilor de decontare pentru indemnizații de concedii medicale, este urmată de transmiterea în original a documentelor, precum și a certificatelor medicale în original.


Implicații practice privind recuperarea sumelor și transmiterea certificatelor de concediu medical

Recuperarea  indemnizațiilor de concedii medicale de către angajatori

Pentru a facilita procedura de depunere a cererilor de decontare pentru concedii medicale, Casele de Asigurări de Sănătate au implementat modalități de transmitere a documentației prin mijloace de transmitere la distanță.

În practică, am observat că procedura nu este una unitară, astfel, pe site-urile unor Case Județene de Asigurări de Sănătate  sunt indicate adrese de email unde poate fi transmisă documentația specifica precum și numere de telefon dedicate pentru oferirea de instrucțiuni.

Casa de Sănătate a Municipiului București a  implementat o platformă de transmitere online a cererilor către CASMB, având o secțiune distinctă dedicată persoanelor juridice angajatori. Platforma pune la dispoziție atât documentele tip necesare (Cerere de recuperare și Centralizator concedii medicale), cât și un formular online care se completează în două etape ușor de urmat:

        primul pas constă în completarea datelor de identificare ale companiei, perioada pentru care se solicită decontarea indemnizațiilor și suma solicitată iar

        pasul al doilea presupune încărcarea celor două documente menționate anterior, semnate și scanate.

În concluzie, este recomandată confirmarea procedurii aplicabile pentru solicitarea online a decontării indemnizațiilor de concedii medicale, precum și a termenelor de depunere a documentelor originale, prin solicitarea de informații de la Casa de Sănătate relevantă pentru sediul angajatorului.

Transmiterea certificatelor și plata indemnizațiilor de concediu medical 

Documentele eliberate începând cu data de 15 mai 2020 pot fi transmise și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, astfel: 

-          Medicii curanți către persoanele asigurate, în ce privește certificatele medicale

-          Angajatorul către salariat, în ce privește adeverința necesară emiterii certificatelor medicale

-          Angajatii către plătitorii de indemnizații/angajatori, chiar și fără viza medicului de familie, în cazul certificatelor  emise de către alți medici.

Certificatele medicale transmise prin mijloace electronice constituie document justificativ de plată și se depun de către plătitorii de indemnizații la Casele de Sănătate, în condițiile în care se solicită restituirea sumelor reprezentând indemnizaţii plătite angajaţilor proprii care au beneficiat de certificate de concediu medical.

Cu toate acestea, termenul de depunere a formularelor originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) şi 2 (roz) la plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de 30 de zile calendaristice de la data eliberării acestora.

Acte normative

Măsurile specifice menționate mai sus au fost reglementate prin Ordinul comun emis de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate Nr.872/543/2020. Actul normativ modifică și completează Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, constituind un capitol distinct.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 9004 / 9778
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
    Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
    CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
    Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
    GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
    Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
    Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...