ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concordia, despre pachetul de măsuri fiscale: Abordarea aleasă pune din nou o povară disproporţionată pe sectorul privat

03 Iulie 2025   |   Agerpres

În opinia acestora, pachetul anunţat reprezintă o nouă lovitură pentru mediul de afaceri prin măsuri care se cumulează şi se amplifică reciproc.

 
 
Confederaţia Patronală Concordia îşi exprimă profunda îngrijorare şi nemulţumire faţă de pachetul de măsuri fiscale anunţat de premierul Ilie Bolojan şi solicită consultări imediate pentru a găsi împreună soluţii care să nu compromită viitorul economic al României, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor mediului de afaceri.

Aceştia atrag atenţia că abordarea aleasă "pune din nou o povară disproporţionată pe sectorul privat, care este deja supraimpozitat şi suprataxat comparativ cu multe ţări din regiune".

"Confederaţia Patronală Concordia îşi exprimă profunda îngrijorare şi nemulţumire faţă de pachetul de măsuri fiscale anunţat astăzi de premierul României. Deşi înţelegem imperativul echilibrării bugetare şi urgenţa gestionării deficitului record, constatăm cu dezamăgire că din nou mediul privat şi cetăţenii vor purta povara principală a acestor măsuri", transmit oamenii de afaceri.


În opinia acestora, pachetul anunţat reprezintă o nouă lovitură pentru mediul de afaceri prin măsuri care se cumulează şi se amplifică reciproc. Astfel, creşterea TVA-ului de la 19% la 21% pentru cota standard şi de la 9% la 11% pentru alimente şi medicamente va lovi direct în puterea de cumpărare a românilor şi va creşte substanţial costurile operaţionale pentru toate companiile. De asemenea, vom asista la noi pusee inflaţioniste, în condiţiile în care România are deja cea mai ridicată rată a inflaţiei din UE.

"Măsura prin care sectorul HoReCa trece de la 9%, la 11% TVA va afecta foarte multe afaceri din această industrie, deja fragilizată. Majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16% - o creştere cu 60% într-o singură măsură - reprezintă o supraimpozitare nejustificată a investitorilor şi antreprenorilor care au contribuit la dezvoltarea economiei româneşti. În doar trei ani, acest impozit s-a dublat, de la 8% la 16%, descurajând investiţiile şi dezvoltarea mediului antreprenorial", spune Confederaţia.

În ceea ce priveşte majorarea accizelor cu 10% pentru combustibil, alcool şi ţigări, în cazul carburanţilor va afecta direct costurile de transport şi operaţionale ale tuturor companiilor, reducând competitivitatea economiei româneşti, într-o perioadă foarte dificilă pentru economiile statelor europene.

"Creşterea cumulată de 15% a accizei la bere, în 2025, este cea mai agresivă de până acum şi se produce cu ignorarea unui calendar predictibil de creştere graduală a accizei la bere pentru 2025 şi 2026, aprobat nu mai departe de luna octombrie a anului trecut. Acest lucru va pune o presiune semnificativă pe un sector al berii cu o contribuţie anuală la PIB de 3 miliarde de euro. Creşterea accizelor se estimează că va genera venituri bugetare de 1,5 miliarde lei în 2025 şi aproape 5 miliarde lei în 2026, acestea fiind de fapt costuri care se vor răsfrânge asupra întregii economii prin creşterea preţurilor la transport şi distribuţie", atenţionează mediul de afaceri.

Suprataxarea profiturilor băncilor se va transfera inevitabil în costuri pentru întreaga economie, afectând accesul companiilor la finanţare şi majorând costurile creditelor pentru toate sectoarele economice, inclusiv pentru populaţie.

"Toate aceste măsuri se vor transfera în preţuri, afectând consumatorii şi reducând puterea de cumpărare, ceea ce va duce la o contracţie economică şi la reducerea bazei fiscale pe termen mediu. În acelaşi timp, Guvernul nu a luat în considerare taxarea coletelor non-UE scutite de taxe vamale, măsură prin care ar fi putut adresa o problemă reală de concurenţă neloială, preferând să taxeze suplimentar companiile româneşti. Acestea vor fi acum şi mai vulnerabile în faţa giganţilor asiatici", relevă comunicatul.

În plus, Confederaţia Concordia atrage atenţia asupra faptului că pachetul de măsuri a fost conceput şi anunţat fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri. Partenerii sociali nu au fost implicaţi în elaborarea acestor măsuri, deşi efectele lor se vor răsfrânge direct asupra a mii de companii şi sutelor de mii de locuri de muncă.

"Înţelegem necesitatea echilibrării bugetului şi recunoaştem gravitatea situaţiei fiscale moştenite. Cu toate acestea, soluţia nu poate fi din nou supraimpozitarea mediului privat şi a cetăţenilor, care au demonstrat rezilienţă şi capacitatea de a genera venituri pentru bugetul naţional, chiar şi în cele mai dificile perioade. Mediul de afaceri românesc a purtat în spate această economie timp de decenii şi a continuat să contribuie masiv la bugetul naţional. Nu este corect ca din nou să fim noi cei care plătim preţul reformelor necesare, în timp ce reformele structurale ale aparatului bugetar rămân superficiale. Recunoaştem experienţa administrativă a premierului Ilie Bolojan şi înţelegem urgenţa măsurilor. Cu toate acestea, abordarea aleasă pune din nou o povară disproporţionată pe sectorul privat, care este deja supraimpozitat şi suprataxat comparativ cu multe ţări din regiune", este mesajul oamenilor de afaceri pentru premier.

În acest context, Confederaţia Patronală Concordia solicită: consultări urgente şi transparente cu toate organizaţiile patronale reprezentative înainte de adoptarea finală a acestor măsuri, pentru a identifica alternative mai echilibrate; evaluare reală a impactului cumulat al acestor măsuri asupra competitivităţii economice şi asupra capacităţii companiilor de a-şi menţine operaţiunile şi locurile de muncă; un program credibil de reducere a cheltuielilor publice care să fie proporţional cu efortul cerut sectorului privat şi să demonstreze că reformele se aplică în mod echitabil în întreaga economie.

Perioade de tranziţie adecvate pentru implementarea măsurilor, pentru a permite companiilor să se adapteze gradual la noile condiţii fiscale, reforma urgentă a ANAF în vederea rezolvării problemei evaziunii fiscal, un termen clar pentru eliminarea măsurilor ce produc distorsiuni economice, adică predictibilitate şi demararea discuţiilor în vederea identificării celor mai potrivite măsuri care să susţină revenirea economică sunt alte solicitări ale oamenilor de afaceri.

"România are nevoie de reforme, dar acestea trebuie să fie echilibrate şi durabile. Mediul de afaceri nu poate continua să ducă singur povara unei economii naţionale, în timp ce ineficienţele structurale ale statului rămân nerezolvate. Solicităm consultări clare şi imediate pentru a găsi împreună soluţii care să nu compromită viitorul economic al României", se mai arată în comunicat.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi este un partener de dialog social, reprezentativ la nivel naţional. Cu o contribuţie de 30% din în PIB şi peste 450.000 de angajaţi în 3900 de firme mari şi mici, cu capital românesc şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 9718
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...