ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cosmin Marinescu, viceguvernator BNR: Tabloul anului 2025 aparţine unui larg spectru de incertitudini şi riscuri, economice şi politice

11 Aprilie 2025   |   Agerpres

Pentru România, provocările cheie rămân cele legate de consolidarea finanţelor publice şi de sustenabilitatea financiară, mai ales după derapajul deficitului bugetar din anul 2024.

 
 
Tabloul anului 2025 aparţine unui larg spectru de incertitudini şi riscuri, economice şi politice, interne şi externe, iar pentru România, provocările cheie rămân cele legate de consolidarea finanţelor publice şi de sustenabilitatea financiară, a declarat, vineri, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cosmin Marinescu, la cea de-a treia ediţie a Forumului educaţiei financiare.

"Tabloul anului 2025 aparţine unui larg spectru de incertitudini şi riscuri, economice şi politice, interne şi externe. Pentru România, provocările cheie rămân cele legate de consolidarea finanţelor publice şi de sustenabilitatea financiară, mai ales după derapajul deficitului bugetar din anul 2024. Tot mai împovărătoare sunt şi deficitele externe aflate în creştere, dar care trebuie corectate profund prin politici sănătoase şi neapărat pe calea competitivităţii. România are mare nevoie de recâştigarea şi consolidarea încrederii investitorilor. Din perspectiva Băncii Naţionale a României, ca decident de politică monetară şi autoritate de reglementare, este esenţială consecvenţa în raport cu angajamentele asumate, cele privind politicile şi reformele economice necesare, utilizarea fondurilor europene disponibile şi, bineînţeles, implementarea proiectelor strategice de dezvoltare", a spus Cosmin Marinescu.


Acesta a menţionat că obiectivul esenţial al stabilităţii financiare poate fi atins în mod sustenabil, însă doar prin partajarea echitabilă a eforturilor de disciplină şi de ajustare.

"Tensiunile geopolitice au în continuare un rol semnificativ, date fiind şi conflictele din Ucraina şi din alte zone ale lumii. În prezent însă, o sursă critică de riscuri a devenit războiul tarifelor comerciale. Tarifele anunţate recent de Statele Unite ale Americii au inflamat brusc economia mondială, iar răspunsul statelor partenere, probabil justificat, se prefigura şi el a fi unul substanţial. În aceste condiţii ne întrebăm, raportat la principiile comerţului liber şi ale diviziunii muncii, principii sedimentate şi validate ştiinţific de-a lungul întregii istorii a gândirii economice, oare cum putem recupera, dacă mai putem, bunul simţ economic sau libertatea comerţului, în esenţă, ca premise indispensabile pentru business şi prosperitate. Evident, răspunsul nu poate face abstracţie de ataşamentul onest al decidenţilor şi al publicului faţă de educaţia economică", a adăugat viceguvernatorul BNR.

La rândul său, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, a afirmat că trăim într-o epocă în care educaţia financiară nu mai este un lux, ci o adevărată infrastructură nevăzută, o fundaţie care susţine pieţele financiare.

"Dacă infrastructura fizică a unei economii include drumuri, poduri şi reţele de autostrăzi, atunci infrastructura virtuală, dacă îmi permiteţi această licenţă de exprimare, a pieţelor financiare este reprezentată de educaţie, de cunoaşterea şi de înţelegerea mecanismelor şi conceptelor economice. Fără toate acestea, accesul la instrumentele financiare devine o loterie, iar participarea la pieţe realmente un joc de noroc. În mod tradiţional, educaţia financiară a fost percepută ca un set de cunoştinţe utile pentru investitori sau pentru cei care accesează serviciile financiare. Astăzi, trebuie să o vedem diferit. Educaţia financiară este o monedă de încredere a pieţelor financiare. Fiecare decizie financiară, informată, adăugă valoare sistemului, creşte transparenţa şi reduce volatilitatea. Încrederea nu se poate impune prin reglementări, ea se construieşte prin educaţie", a spus Alexandru Petrescu.

De asemenea, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a menţionat că nivelul de corelaţie între intermedierea financiară şi bunăstarea individuală măsurată ca produs intern brut pe cap de locuitor este de 0,8 din 1, deci o corelaţie extrem de puternică.

"Ştiu că sună ştiinţific, e greu de spus oamenilor simpli, dar cum să-i învăţăm cu privire la această prioritate? În tinereţea mea ştiam că dacă ştiu mai mult decât ceilalţi în domeniul financiar, voi fi un favorizat al sorţii, cum s-a şi întâmplat. Şi deci era o problemă de competiţie şi era foarte bine aşa, că eu ştiu mai mult decât ceilalţi. Astăzi nu ne mai permitem acest lux. Felul în care informaţia intră în viaţa noastră şi ne face să luăm decizii greşite, să avem percepţii greşite, să judecăm după ură, informaţie negativă, percepţie adversă, educaţia a devenit şi mai importantă, mai importantă decât oricând. Pentru că discrepanţa între pătura educată şi pătura, iertaţi-mă, needucată creşte în importanţă precum acea discrepanţă de care am vorbit la început, între pătura bogată şi pătura săracă. Şi această suprapunere de discrepanţe pot să ducă în viitorul, poate nu prea îndepărtat, la explozii sau lucruri nedorite pe care astăzi poate că le vedem şi le înţelegem cu greu. În concluzie, asta este importanţa educaţiei financiare, în specific, educaţie economică în general, pentru o ţară care este bucuroasă, sau oamenii noştri, românii noştri sunt bucuroşi că am ajuns să ne dezvoltăm constant, că am avut ritmuri de creştere ale bunăstării printre cele mai mari sau cele mai mari din Europa, că am ajuns la media europeană şi chiar am depăşit-o la nivel de produs intern brut pe cap de locuitor, că suntem la nivelul Poloniei şi Estoniei, că avem ţări pe care le-am lăsat în urmă, Ungaria şi aşa mai departe, vreo şase ţări", a subliniat preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 30 / 9446
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...