ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eurodeputatul Cristian Ghinea sugerează desfiinţarea Comisiei de Prognoză

07 Noiembrie 2019   |   MEDIAFAX

Pentru merite deosebite, Ghizdeanu a primit puteri tot mai mari: mai întâi, instituţia a fost rebotezată, primind în plus termenul „Strategie” în titulatură.

 
 
Eurodeputatul USR-PLUS Cristian Ghinea a sugerat Guvernului să desfiinţeze Comisia de Prognoză pentru a face economii la buget, în contextul în care mai există două instituţii publice care au acelaşi rol, INS şi un institut de la Academie.

„Încep să fie scoşi afară dinozaurii de prin dulapurile ministerelor. Deschideţi toate uşile, să intre aer curat peste tot. Am scris, în ziua investirii noului cabinet, că primul lucru care trebuie făcut este trecerea pe linie moartă a “nemuritorilor” care au paralizat sistemul. Mă bucur să văd că a început să se întâmple. Ion Ghizdeanu, marioneta folosită de Dragnea şi Vâlcov ca să construiască Fondul de dezvoltare şi investiţii creat prin OUG 114 - un alt fel de PNDL, dar mult mai periculos - a fost înlăturat de la conducerea Comisiei Naţionale de Prognoză. Este instituţia aia căreia Dragnea i-a dat pe mână marile proiecte de infrastructură, deşi ea se ocupa de calcule şi prognoze economice”, a scris Cristian Ghinea, miercuri, pe Facebook.


„Ghizdeanu era practic în sistem dintotdeauna. Există şi bancuri cu el prin ministerul de Finanţe legate de deschiderea lui pentru a da prognoze favorabile premierilor care-l ţineau în funcţie. Lucrează la Comisia Naţională de Prognoză din 1990, cu mici pauze nesemnificative (tot în sistem), iar din 2005 conducea instituţia. Ca episod memorabil, cifra anunţată în 2008 - în plină criză economică - de creştere cu peste 6% a economiei pentru anul următor. Cu girul şi susţinerea premierului de atunci, Tăriceanu. Desigur că nu s-a confirmat şi a urmat prăbuşirea”, a mai spus Ghinea.

Europarlamentarul grupului „Înnoim Europa” a adăugat că Ion Ghizdeanu a primit şi alte atribuţii, precum studii pentru proiecte mari de infrastructură.

Pentru merite deosebite, Ghizdeanu a primit puteri tot mai mari: mai întâi, instituţia a fost rebotezată, primind în plus termenul „Strategie” în titulatură. Apoi a primit multe alte atribuţii, inclusiv studii pentru proiecte mari de infrastructură şi gestionarea unor Parteneriate Public Privat - exemplu, cele pentru softurile ANAF şi CNAS. Şi, cireaşa de pe tort, administrarea Fondului de dezvoltare şi investiţii al lui Dragnea. Trebuie să urmeze şi alţii”, a explicat Cristian Ghinea.

Acesta se întreabă de ce există Comisia de Prognoză şi dacă nu ar trebui desfiinţată.

„Şi ar trebui să ne mai întrebăm ceva: de ce există totuşi Comisia de Prognoză? Ca să calculeze chestii pe care se face bugetul, mi se va răspunde. Corect. Doar că mai sunt alte două instituţii publice care fac exact asta: Institutul de Statistică şi un institut de la Academie. Şi, de facto, oricum Ministerul de Finanţe cam ignoră ce calculează aceste instituţii paralele şi îşi face propriile socoteli. Uite o sursă de economii: desfiinţaţi Comisia de Prognoză”.

Ludovic Orban a anunţat că va semna demiterea lui Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, a anunţat premierul în cadrul unei conferinţe de presă.

Ion Ghizdeanu ocupă funcţia de şef la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză de aproape două decenii.

El a mai spus că o va demite joi din funcţie şi pe proaspăt numitul secretar general adjunct în Ministerul Finanţelor, Liliana Mincă.

În perioada guvernelor PSD Comisia de Prognoză a căpătat o serie de atibuţii sporite, printre care gestionarea banilor publici din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, precum şi administrarea unor proiecte de investiţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9288 / 9463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...