ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eurodeputatul Cristian Ghinea sugerează desfiinţarea Comisiei de Prognoză

07 Noiembrie 2019   |   MEDIAFAX

Pentru merite deosebite, Ghizdeanu a primit puteri tot mai mari: mai întâi, instituţia a fost rebotezată, primind în plus termenul „Strategie” în titulatură.

 
 
Eurodeputatul USR-PLUS Cristian Ghinea a sugerat Guvernului să desfiinţeze Comisia de Prognoză pentru a face economii la buget, în contextul în care mai există două instituţii publice care au acelaşi rol, INS şi un institut de la Academie.

„Încep să fie scoşi afară dinozaurii de prin dulapurile ministerelor. Deschideţi toate uşile, să intre aer curat peste tot. Am scris, în ziua investirii noului cabinet, că primul lucru care trebuie făcut este trecerea pe linie moartă a “nemuritorilor” care au paralizat sistemul. Mă bucur să văd că a început să se întâmple. Ion Ghizdeanu, marioneta folosită de Dragnea şi Vâlcov ca să construiască Fondul de dezvoltare şi investiţii creat prin OUG 114 - un alt fel de PNDL, dar mult mai periculos - a fost înlăturat de la conducerea Comisiei Naţionale de Prognoză. Este instituţia aia căreia Dragnea i-a dat pe mână marile proiecte de infrastructură, deşi ea se ocupa de calcule şi prognoze economice”, a scris Cristian Ghinea, miercuri, pe Facebook.


„Ghizdeanu era practic în sistem dintotdeauna. Există şi bancuri cu el prin ministerul de Finanţe legate de deschiderea lui pentru a da prognoze favorabile premierilor care-l ţineau în funcţie. Lucrează la Comisia Naţională de Prognoză din 1990, cu mici pauze nesemnificative (tot în sistem), iar din 2005 conducea instituţia. Ca episod memorabil, cifra anunţată în 2008 - în plină criză economică - de creştere cu peste 6% a economiei pentru anul următor. Cu girul şi susţinerea premierului de atunci, Tăriceanu. Desigur că nu s-a confirmat şi a urmat prăbuşirea”, a mai spus Ghinea.

Europarlamentarul grupului „Înnoim Europa” a adăugat că Ion Ghizdeanu a primit şi alte atribuţii, precum studii pentru proiecte mari de infrastructură.

Pentru merite deosebite, Ghizdeanu a primit puteri tot mai mari: mai întâi, instituţia a fost rebotezată, primind în plus termenul „Strategie” în titulatură. Apoi a primit multe alte atribuţii, inclusiv studii pentru proiecte mari de infrastructură şi gestionarea unor Parteneriate Public Privat - exemplu, cele pentru softurile ANAF şi CNAS. Şi, cireaşa de pe tort, administrarea Fondului de dezvoltare şi investiţii al lui Dragnea. Trebuie să urmeze şi alţii”, a explicat Cristian Ghinea.

Acesta se întreabă de ce există Comisia de Prognoză şi dacă nu ar trebui desfiinţată.

„Şi ar trebui să ne mai întrebăm ceva: de ce există totuşi Comisia de Prognoză? Ca să calculeze chestii pe care se face bugetul, mi se va răspunde. Corect. Doar că mai sunt alte două instituţii publice care fac exact asta: Institutul de Statistică şi un institut de la Academie. Şi, de facto, oricum Ministerul de Finanţe cam ignoră ce calculează aceste instituţii paralele şi îşi face propriile socoteli. Uite o sursă de economii: desfiinţaţi Comisia de Prognoză”.

Ludovic Orban a anunţat că va semna demiterea lui Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, a anunţat premierul în cadrul unei conferinţe de presă.

Ion Ghizdeanu ocupă funcţia de şef la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză de aproape două decenii.

El a mai spus că o va demite joi din funcţie şi pe proaspăt numitul secretar general adjunct în Ministerul Finanţelor, Liliana Mincă.

În perioada guvernelor PSD Comisia de Prognoză a căpătat o serie de atibuţii sporite, printre care gestionarea banilor publici din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, precum şi administrarea unor proiecte de investiţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8457 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...