ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hanga: Ne uităm tot mai mult la vânzarea de date; vrem să dublăm ponderea datelor în venituri

18 Iunie 2021   |   Agerpres

El a precizat că pilonii pe care se bazează acum BVB din punct de vedere al veniturilor sunt trading, date şi emitenţă.

 
 
Bursa de Valori Bucureşti vrea să-şi dubleze în următorii doi ani veniturile din vânzarea de date, care se situează acum la 6% din veniturile totale, şi îşi construieşte o mică echipă în această zonă, pentru a-şi extinde business-ul acolo, a declarat, vineri, preşedintele BVB, Radu Hanga.
 
El a precizat că pilonii pe care se bazează acum BVB din punct de vedere al veniturilor sunt trading, date şi emitenţă.
 
"Noi ne uităm pe de altă parte, nu ştiu dacă v-aţi uitat pe bugetul nostru de anul acesta ca şi model de business, încercăm să ne creăm un model de business mai echilibrat, mai divers din punct de vedere al surselor de finanţare. Adică ne uităm, sigur, la partea de tranzacţionare şi la veniturile pe care le generează tranzacţionarea. Pe de altă parte, ştim că aceea este o zonă volatilă. Am vrea să avem o componentă stabilă a veniturilor noastre care să fie cât mai mare. O arie la care ne uităm tot mai mult este partea de vânzare de date. Dacă ne uităm către pieţele mature din vestul Europei, vedem că 40-50% din venituri vin din zona de date. Dacă te uiţi la pieţele mai apropiate de noi, Polonia, Ungaria, o să vezi că 25-30% din venituri vin din vânzarea de date", a afirmat Hanga, la cea de-a XVII-a ediţie a evenimentului ''Întâlnire cu presa economică''.
 
Potrivit acestuia, BVB se situa la 6%, iar anul trecut a operat o ajustare importantă de preţuri, pentru că "eram de departe cei mai ieftini în Europa de Est".
 
"Am urcat preţurile semnificativ pe partea de date. Asta ne va ajuta în următorii doi ani să ajungem - ţinta este undeva la 12-13 procente - practic să dublăm ponderea datelor în veniturile pe care le avem şi, sigur, construim acum o mică echipă pe partea aceasta de vânzare de date pentru a ne extinde business-ul acolo", a susţinut şeful BVB.
 
Radu Hanga a asemănat finanţarea unei companii cu capital cu "un fel de căsătorie", adică "investeşti nişte bani fără să ai un orizont cu privire la cum o să poţi să-ţi retragi banii de acolo".
 
"Pe partea de emitenţi, sigur că până la urmă noi existăm ca şi piaţă pentru emitenţi, valoarea mare adăugată pe care o oferim emitenţilor...adică de ce e aşa de importantă Bursa? Până la urmă, cel mai complicat ca şi companie este să te finanţezi cu capital nou. Capital înseamnă din partea acţionarilor un commitment pe viaţă, un fel de căsătorie, adică intri într-un deal, investeşti nişte bani, fără să ai un orizont cu privire la cum o să poţi să-ţi retragi banii de acolo. Faptul că vine Bursa de Valori Bucureşti, vine o platformă care transformă plasamentul acesta, care e forever, într-un plasament pe o lună, pe 3 luni, pe 6 luni, asta e chiar un gain changer pentru companie din punct de vedere al uşurării finanţării", a arătat el.
 
Preşedintele BVB a estimat că probabil partea de trading va mai scădea în termeni relativ în veniturile Bursei, însă va fi o creştere pe partea de vânzare de date.
 
"Sigur că ne dorim să avem cât mai mulţi investitori. Ne uităm la mixul acesta de venituri şi ne gândim că probabil partea de trading va mai scădea în termeni relativi în veniturile noastre şi o să vedem cu siguranţă creştere din punct de vedere al veniturilor pe care le generează partea de date, pentru că noi, ca Bursă, nu suntem proprietari pe companiile listate. Noi suntem proprietari pe preţurile care se formează în sistemele noastre şi trebuie să monetizăm, asta trebuie să facem. Şi în al doilea rând, companiile care se listează sunt contributori la veniturile pe care le gestionează Bursa. Cam ăştia sunt cei trei piloni pe care stăm acum: trading, date şi emitenţă. În termeni relativi, probabil că partea de trading se va dilua în total şi o să avem creştere cu siguranţă pe partea de date", a susţinut acesta.
 
Piaţa Financiară a organizat, în perioada 17-18 iunie 2021, la Predeal, tradiţionala întâlnire dintre jurnalişti şi reprezentanţi ai mediului financiar. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6619 / 9714
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...