ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Jianu (CNIPMMR): Nouă din zece IMM-uri folosesc cardurile ca mijloc de plată

04 Octombrie 2022   |   Agerpres

El a menţionat că în anumite zone se foloseşte cash-ul ca urmare a lipsei de dispozitive şi a POS-urilor. Florin Jianu a afirmat că este nevoie de un program care să susţină pe scară largă dotarea întreprinzătorilor, mai ales a celor de tip start-up care sunt la început de drum.

 
 
Nouă din zece IMM-uri din România folosesc cardurile ca mijloc de plată, iar acolo unde se utilizează cash-ul este ca urmare a lipsei de dispozitive, a declarat, marţi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
 
"Digitalizarea e deja o actualitate. Dumneavoastră aţi spus că suntem pe ultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte DESI (The Digital Economy and Society Index - n.r.). Eu nu prea cred acest ultim loc la nivel european. Cred însă că până acum n-am prea avut grijă cu aceşti indexi europeni, globali, şi că ar trebui să ne preocupăm un pic cu mai mare atenţie şi să le oferim importanţa pe care o au. De ce? Pentru că pe baza acestor indexi sunt foarte multe consecinţe. Consecinţe investiţionale, când alegi o destinaţie de investiţii. Consecinţe de alocări de fonduri europene, de rating de ţară, şi aşa mai departe, etc. Toate aceste consecinţe sunt ca urmare a felului sau grijii pe care noi o arătăm pentru aceşti indexi europeni sau globali. Pe de altă parte, atunci când îţi propui câteva obiective trebuie să te raportezi la aceste analize. Eu fac o pledoarie a analizelor pentru că sunt matematician, statistician şi cred foarte mult în date. Trebuie să te bazezi pe date şi politicile publice nu trebuie să fie ca urmare a unor dorinţe, ca urmare a unui curent sau altul, ci ca urmare a datelor, tendinţelor şi a obiectivelor pe care le propui. Acelaşi lucru l-am văzut şi în această cercetare extrem de consistentă (...). Cert este că întreprinderile mici şi mijlocii din România, 9 din 10 IMM-uri folosesc cardurile ca mijloc de plată", a spus Florin Jianu, la o dezbatere pe tema transformării digitale a IMM-urilor, organizată de Visa în parteneriat cu CNIPMMR.
 
El a menţionat că în anumite zone se foloseşte cash-ul ca urmare a lipsei de dispozitive şi a POS-urilor. Florin Jianu a afirmat că este nevoie de un program care să susţină pe scară largă dotarea întreprinzătorilor, mai ales a celor de tip start-up care sunt la început de drum.
 
"Cred că toată lumea din această sală ştie deja că suntem pe un loc nu tocmai fruntaş, chiar codaş, în ceea ce priveşte indicele societăţii digitale DESI, conform Comisiei Europene. Evident, s-au făcut destul de multe progrese în ultima perioadă şi aş spune că în ultimii doi ani chiar au avut progrese notabile, însă tot mai avem decalaje în ceea ce priveşte mediul urban sau oraşele mari şi oraşele mici sau mediul rural, în ceea ce priveşte companiile mari şi IMM-urile. Am făcut progrese bune, însă mai avem mult până când reuşim să avem o abordare uniformă la nivelul ţării. Ca şi companie, în principiu, scopul nostru a fost acela de a facilita răspândirea plăţilor electronice în general şi împreună cu industria şi cu toţi cei care sunteţi prezenţi aici de la autorităţi până la mediul privat ne-am focusat nu numai pe dezvoltarea infrastructurii, care este fundaţia plăţilor electronice, dar şi pe educaţie, pe crearea acelor capabilităţi astfel încât să putem să includem în zona financiară nu numai consumatorii, dar şi companiile", a declarat Elena Ungureanu, Visa Country Manager, România.
 
Aproape două treimi (64%) dintre firmele mici şi mijlocii din România declară că acceptă plata cu cardul datorită rapidităţii, siguranţei şi accesului imediat la bani, arată rezultatele celui mai recent sondaj privind digitalizarea afacerilor derulat de Visa în parteneriat cu CNIPMMR.
 
Totodată, jumătate (48%) dintre firmele care încă nu acceptă plata cu cardul au declarat că intenţionează să implementeze soluţii de acceptare a plăţilor electronice în viitor, ca măsură de sprijinire a dezvoltării afacerilor. Un motiv important pentru firmele care acceptă deja sau intenţionează să implementeze plăţile electronice este şi cererea din partea clienţilor pentru astfel de soluţii.
 
Pentru a rămâne competitive în economia digitală globală, IMM-urile trebuie să se asigure că oferă metodele de plată pe care consumatorii le preferă şi că au o prezenţă online solidă. De la începutul pandemiei, Visa a lansat mai multe soluţii şi programe comunitare pentru a susţine numeroase întreprinderi mici şi mijlocii să accepte plăţi electronice şi pentru a facilita accesul acestora la economia digitală, contribuind astfel la un mediu economic mai incluziv şi mai sustenabil.
 
Aproape 70% dintre companiile care au participat la sondaj consideră digitalizarea afacerii un aspect important sau foarte important, de aceea iniţiativele care sprijină afacerile mici să facă pasul către digital sunt şi mai necesare în acest moment. Printre iniţiativele Visa dedicate micilor comercianţi şi firmelor de curierat care livrează o mare parte din bunurile achiziţionate online cu plata ramburs se numără extinderea serviciului Tap to Phone, o soluţie modernă care le permite acestora să accepte plăţi contactless prin intermediul unui smartphone şi să elimine, astfel, costul cu echipamente suplimentare. Utilitatea soluţiei este demonstrată şi de faptul că aproape jumătate (48%) dintre participanţii la sondaj care nu acceptă încă plata cu cardul au menţionat ca barieră principală implementarea tehnică complicată a soluţiilor clasice.
 
Mai mult de o treime dintre respondenţi (35%) declară că îşi vând produsele fizic şi online sau exclusiv online. Totuşi, în majoritatea cazurilor (73%), procentul vânzărilor online în totalul afacerilor este de sub 20%, ceea ce arată că este loc în continuare pentru dezvoltarea acestui segment de piaţă.
 
Conform unui comunicat al companiei, implementarea plăţilor electronice - online şi în magazin - ajută companiile să-şi îmbunătăţească modul în care sunt percepute de consumatori. Conform studiului internaţional "Atitudini faţă de metodele de plată" realizat anul acesta, de Grupul EVO în parteneriat cu Visa, 7 din 10 consumatori cred că firmele care acceptă plăţi electronice sunt moderne şi orientate spre client .
 
În ceea ce priveşte plata cu cardul business, principalele avantaje evidenţiate de respondenţi sunt simplitatea şi comoditatea (80%), evidenţa mai strictă a cheltuielilor (41%) şi siguranţa (35%). Peste jumătate dintre IMM-urile chestionate au declarat că plătesc cu cardul de cel puţin 3-4 ori pe lună. Cheltuielile cu achiziţia de combustibil, călătoriile de afaceri sau taxele se numără printre plăţile efectuate cel mai des cu cardul.
 
La polul opus, numai 2% dintre respondenţi au indicat retragerile de numerar de la bancomat ca modalitate principală de utilizare a cardului. Motivul principal pentru alegerea numerarului este indisponibilitatea plăţilor digitale, acesta fiind răspunsul oferit de 7 din 10 respondenţi. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2383 / 8631
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...