ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Leferman (Alianţa Producătorilor de Băuturi): Sistemul de Garanţie-Returnare este complex, dar e nevoie de un cadru legislativ complet

21 Octombrie 2021   |   Agerpres

Reprezentanta Alianţei Producătorilor de Băuturi a susţinut că implementarea deficitară a obligaţiei pe care o aveau primăriile, de colectare separată a deşeurilor, "ne-a adus, poate, astăzi, în situaţia în care într-un fel riscăm să nu atingem obiectivele de reciclare".

 
 
Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este unul complex, pe care trebuie să-l construim, dar pentru acest lucru este necesar un cadru legislativ complet, alături de modificări şi completări în legislaţia primară de mediu şi fiscală, a afirmat, joi, într-un forum de specialitate, Julia Leferman, reprezentant al Alianţei Producătorilor de Băuturi şi director general al Asociaţiei Berarii României.
 
"De ce este nevoie de acest sistem (Sistemul Garanţie - Returnare, n.r.)? Este necesar ca instrument în condiţiile în care, din perspectivă legislativă, avem obligaţii şi ţinte de recuperare a ambalajelor din piaţă din ce în ce mai ambiţioase. Anul 2025 vine deja cu un astfel de instrument de măsurare ambiţios. Colectarea pentru PET va trebui să urce la 77%, în 2029 ne ducem către 90%. Ca atare, pentru anumite categorii de ambalaje, cum sunt ambalajele pentru băuturi, Sistemul de Garanţie - Returnare vine cu o astfel de infrastructură care va permite colectarea în proporţii semnificative. În privinţa cadrului de care avem nevoie, însă, vreau să menţionez faptul că Hotărârea de Guvern pe care am văzut-o recent cu toţii şi care vine la finalul unui efort de colaborare la care am contribuit, a adus elemente de noutate pe care noi nu le-am ştiut. Suntem încă în proces de analiză pentru a înţelege cum se vor implementa efectiv. Totodată, a adus şi reglementări necesare sistemului. Vedem acest HG ca o piatră de temelie, ca parte a fundaţiei sistemului, dar nu este suficient. Sistemul de Garanţie-Returnare este unul complex pe care trebuie să-l construim, dar pentru acest lucru avem nevoie de o fundaţie solidă. Înainte de a porni la drum este necesar un cadru legislativ complet. Din punctul nostru de vedere, actele normative sunt necesare acum, nu în octombrie 2022. Vor fi necesare modificări şi completări în legislaţia primară de mediu, deopotrivă în legislaţia primară fiscală", a menţionat Leferman.
 
Reprezentanta Alianţei Producătorilor de Băuturi a susţinut că implementarea deficitară a obligaţiei pe care o aveau primăriile, de colectare separată a deşeurilor, "ne-a adus, poate, astăzi, în situaţia în care într-un fel riscăm să nu atingem obiectivele de reciclare".
 
"Avem obligaţie legală pentru primării de colectare a deşeurilor, care de zece ani nu este implementată. Implementarea deficitară a acestei obligaţii de colectare separată a deşeurilor la nivelul municipalităţilor ne-a adus, poate, astăzi, în situaţia în care într-un fel riscăm să nu atingem obiectivele de reciclare. Multe dintre materialele care ar putea fi reciclate ajung la groapa de gunoi din cauza unui astfel de sistem deficitar", a spus Julia Leferman.
 
Hotărârea de Guvern care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată, a fost aprobată de Guvern, în data de 4 octombrie 2021.
 
Prevederile acestei HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.
 
Conform documentului, cantităţile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu o pondere de 20%.
 
De asemenea, actul normativ prevede ca, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.
 
Un studiu realizat, recent, de Alianţa Producătorilor de Băuturi, prin intermediul Kantar România, arată că nouă din zece români declară că sunt de acord cu implementarea Sistemului Garanţie-Returnare pentru că îşi doresc ca acesta să fie o soluţie prin care devin mai conştienţi de responsabilitatea pe care fiecare persoană o are pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru a-l menţine curat.
 
Publicaţia Club Antreprenor organizează, joi, Forumul de management şi reciclare a deşeurilor
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4722 / 8667
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...