ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Leferman (Alianţa Producătorilor de Băuturi): Sistemul de Garanţie-Returnare este complex, dar e nevoie de un cadru legislativ complet

21 Octombrie 2021   |   Agerpres

Reprezentanta Alianţei Producătorilor de Băuturi a susţinut că implementarea deficitară a obligaţiei pe care o aveau primăriile, de colectare separată a deşeurilor, "ne-a adus, poate, astăzi, în situaţia în care într-un fel riscăm să nu atingem obiectivele de reciclare".

 
 
Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) este unul complex, pe care trebuie să-l construim, dar pentru acest lucru este necesar un cadru legislativ complet, alături de modificări şi completări în legislaţia primară de mediu şi fiscală, a afirmat, joi, într-un forum de specialitate, Julia Leferman, reprezentant al Alianţei Producătorilor de Băuturi şi director general al Asociaţiei Berarii României.
 
"De ce este nevoie de acest sistem (Sistemul Garanţie - Returnare, n.r.)? Este necesar ca instrument în condiţiile în care, din perspectivă legislativă, avem obligaţii şi ţinte de recuperare a ambalajelor din piaţă din ce în ce mai ambiţioase. Anul 2025 vine deja cu un astfel de instrument de măsurare ambiţios. Colectarea pentru PET va trebui să urce la 77%, în 2029 ne ducem către 90%. Ca atare, pentru anumite categorii de ambalaje, cum sunt ambalajele pentru băuturi, Sistemul de Garanţie - Returnare vine cu o astfel de infrastructură care va permite colectarea în proporţii semnificative. În privinţa cadrului de care avem nevoie, însă, vreau să menţionez faptul că Hotărârea de Guvern pe care am văzut-o recent cu toţii şi care vine la finalul unui efort de colaborare la care am contribuit, a adus elemente de noutate pe care noi nu le-am ştiut. Suntem încă în proces de analiză pentru a înţelege cum se vor implementa efectiv. Totodată, a adus şi reglementări necesare sistemului. Vedem acest HG ca o piatră de temelie, ca parte a fundaţiei sistemului, dar nu este suficient. Sistemul de Garanţie-Returnare este unul complex pe care trebuie să-l construim, dar pentru acest lucru avem nevoie de o fundaţie solidă. Înainte de a porni la drum este necesar un cadru legislativ complet. Din punctul nostru de vedere, actele normative sunt necesare acum, nu în octombrie 2022. Vor fi necesare modificări şi completări în legislaţia primară de mediu, deopotrivă în legislaţia primară fiscală", a menţionat Leferman.
 
Reprezentanta Alianţei Producătorilor de Băuturi a susţinut că implementarea deficitară a obligaţiei pe care o aveau primăriile, de colectare separată a deşeurilor, "ne-a adus, poate, astăzi, în situaţia în care într-un fel riscăm să nu atingem obiectivele de reciclare".
 
"Avem obligaţie legală pentru primării de colectare a deşeurilor, care de zece ani nu este implementată. Implementarea deficitară a acestei obligaţii de colectare separată a deşeurilor la nivelul municipalităţilor ne-a adus, poate, astăzi, în situaţia în care într-un fel riscăm să nu atingem obiectivele de reciclare. Multe dintre materialele care ar putea fi reciclate ajung la groapa de gunoi din cauza unui astfel de sistem deficitar", a spus Julia Leferman.
 
Hotărârea de Guvern care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată, a fost aprobată de Guvern, în data de 4 octombrie 2021.
 
Prevederile acestei HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.
 
Conform documentului, cantităţile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, comercianţi, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului cu o pondere de 20%.
 
De asemenea, actul normativ prevede ca, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.
 
Un studiu realizat, recent, de Alianţa Producătorilor de Băuturi, prin intermediul Kantar România, arată că nouă din zece români declară că sunt de acord cu implementarea Sistemului Garanţie-Returnare pentru că îşi doresc ca acesta să fie o soluţie prin care devin mai conştienţi de responsabilitatea pe care fiecare persoană o are pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru a-l menţine curat.
 
Publicaţia Club Antreprenor organizează, joi, Forumul de management şi reciclare a deşeurilor
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4944 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...