
Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României
23 Iunie 2022
Agerpres"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.
Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României pentru a putea face faţă provocărilor anticipate în perioada următoare, pentru a valorifica PNRR, dar şi pentru a creşte competitivitatea economiei româneşti.
Potrivit unui comunicat al CDR, Executivul, prin premierul Nicolae Ciucă, şi membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din ţară, au semnat un nou Acord de colaborare privind consultarea pe câteva teme strategice pentru mediul de afaceri din România.
"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.
CDR susţine că acordul de colaborare nu îşi propune să creeze un canal nou de consultare şi nici să excludă alte părţi legitime şi interesate, ci este mai degrabă angajamentul organizaţiilor membre de a veni în faţa Guvernului cu puncte de vedere comune pe aceste teme de importanţă majoră.
În acest context a avut loc şi o întâlnire de lucru în data de 16 iunie în care reprezentanţii CDR şi cei ai Guvernului au avut un schimb de idei pe marginea celor şase teme strategice care vor face obiectul dialogului.
Conform comunicatului, ambele părţi s-au angajat că vor exista întâlniri periodice în care vor depune eforturi pentru a progresa pe unele teme importate.
Printre acestea, reprezentanţii CDR au menţionat stabilitatea macroeconomică, care trebuie atinsă prin creşterea competitivităţii economiei româneşti, măsuri pentru reducerea deficitului bugetar şi atragerea de noi investiţii.
"Plecând de la necesitatea unui cadru fiscal predictibil şi reducerii deficitului bugetar, sunt imperative digitalizarea administraţiei fiscale, combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget, fără schimbări ale cadrului fiscal care să nu fie discutate cu mediul de afaceri", se precizează în document.
O altă temă importantă este alocarea eficientă şi fără întârziere a resurselor bugetare şi europene pentru redresare şi rezilienţă.
"Este esenţial ca PNRR să fie implementat fără întârzieri, astfel încât România să poată utiliza complet sumele disponibile prin acest mecanism esenţial pentru modernizarea statului. Îmbunătăţirea accesului la finanţare al firmelor, adresarea provocărilor structurale ale mediului privat, mobilizarea resurselor financiare prin piaţa de capital sunt, de asemenea, necesare pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare faţă de Vestul Europei", susţin reprezentanţii mediului de afaceri.
O altă temă menţionată este dezvoltarea durabilă a României în acord cu politicile agreate la nivelul Uniunii Europene.
"Este necesar un nou model de piaţă a energiei sub toate aspectele ei, creşterea eficienţei energetice şi sprijinirea tehnologiilor mai puţin dăunătoare mediului înconjurător. Sunt imperative susţinerea tranziţiei accelerate spre o economie circulară şi reforme structurale în domeniile managementului deşeurilor", precizează sursa citată.
O altă temă amintită este modernizarea interacţiunii dintre mediul public şi cel privat prin digitalizare şi debirocratizare, prin modernizarea legislaţiei care are un impact profund asupra activităţii companiilor din România, dar şi prin îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a organizării instituţionale.
"Reducerea corupţiei, a risipei administrative, predictibilitatea legislativă şi îmbunătăţirea actului de justiţie rămân prioritare", se mai spune în comunicat.
Printre temele importante se mai află educaţia şi reforma educaţiei, pentru a putea face faţă provocărilor din următorul deceniu, care rămân importante pentru mediul de afaceri.
"România trebuie să remedieze analfabetismul funcţional, să-şi modernizeze şcolile şi să echipeze profesorii cu principii noi şi moderne de predare, totul într-un cadru transparent şi în dialog cu toţi cei interesaţi", precizează membrii CDR.
Totodată, sănătatea rămâne o prioritate şi un domeniu unde România are multe decalaje de recuperat.
"Sunt necesare investiţii pentru modernizarea spitalelor şi pentru adaptarea lor la noile tendinţe din telemedicină. Sistemul de sănătate trebuie digitalizat şi transparentizat. Sunt necesare investiţii semnificative în programele naţionale de prevenţie şi în educaţia sanitară a cetăţenilor", mai spune Coaliţia.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României reuneşte în cele 20 de asociaţii ale sale reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un
Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4052 / 9718 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...