ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României

23 Iunie 2022   |   Agerpres

"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.

 
 
Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României pentru a putea face faţă provocărilor anticipate în perioada următoare, pentru a valorifica PNRR, dar şi pentru a creşte competitivitatea economiei româneşti.
 
Potrivit unui comunicat al CDR, Executivul, prin premierul Nicolae Ciucă, şi membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din ţară, au semnat un nou Acord de colaborare privind consultarea pe câteva teme strategice pentru mediul de afaceri din România.
 
"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.
 
CDR susţine că acordul de colaborare nu îşi propune să creeze un canal nou de consultare şi nici să excludă alte părţi legitime şi interesate, ci este mai degrabă angajamentul organizaţiilor membre de a veni în faţa Guvernului cu puncte de vedere comune pe aceste teme de importanţă majoră.
 
În acest context a avut loc şi o întâlnire de lucru în data de 16 iunie în care reprezentanţii CDR şi cei ai Guvernului au avut un schimb de idei pe marginea celor şase teme strategice care vor face obiectul dialogului.
 
Conform comunicatului, ambele părţi s-au angajat că vor exista întâlniri periodice în care vor depune eforturi pentru a progresa pe unele teme importate.
 
Printre acestea, reprezentanţii CDR au menţionat stabilitatea macroeconomică, care trebuie atinsă prin creşterea competitivităţii economiei româneşti, măsuri pentru reducerea deficitului bugetar şi atragerea de noi investiţii.
 
"Plecând de la necesitatea unui cadru fiscal predictibil şi reducerii deficitului bugetar, sunt imperative digitalizarea administraţiei fiscale, combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget, fără schimbări ale cadrului fiscal care să nu fie discutate cu mediul de afaceri", se precizează în document.
 
O altă temă importantă este alocarea eficientă şi fără întârziere a resurselor bugetare şi europene pentru redresare şi rezilienţă.
 
"Este esenţial ca PNRR să fie implementat fără întârzieri, astfel încât România să poată utiliza complet sumele disponibile prin acest mecanism esenţial pentru modernizarea statului. Îmbunătăţirea accesului la finanţare al firmelor, adresarea provocărilor structurale ale mediului privat, mobilizarea resurselor financiare prin piaţa de capital sunt, de asemenea, necesare pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare faţă de Vestul Europei", susţin reprezentanţii mediului de afaceri.
 
O altă temă menţionată este dezvoltarea durabilă a României în acord cu politicile agreate la nivelul Uniunii Europene.
 
"Este necesar un nou model de piaţă a energiei sub toate aspectele ei, creşterea eficienţei energetice şi sprijinirea tehnologiilor mai puţin dăunătoare mediului înconjurător. Sunt imperative susţinerea tranziţiei accelerate spre o economie circulară şi reforme structurale în domeniile managementului deşeurilor", precizează sursa citată.
 
O altă temă amintită este modernizarea interacţiunii dintre mediul public şi cel privat prin digitalizare şi debirocratizare, prin modernizarea legislaţiei care are un impact profund asupra activităţii companiilor din România, dar şi prin îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a organizării instituţionale.
 
"Reducerea corupţiei, a risipei administrative, predictibilitatea legislativă şi îmbunătăţirea actului de justiţie rămân prioritare", se mai spune în comunicat.
 
Printre temele importante se mai află educaţia şi reforma educaţiei, pentru a putea face faţă provocărilor din următorul deceniu, care rămân importante pentru mediul de afaceri.
 
"România trebuie să remedieze analfabetismul funcţional, să-şi modernizeze şcolile şi să echipeze profesorii cu principii noi şi moderne de predare, totul într-un cadru transparent şi în dialog cu toţi cei interesaţi", precizează membrii CDR.
 
Totodată, sănătatea rămâne o prioritate şi un domeniu unde România are multe decalaje de recuperat.
 
"Sunt necesare investiţii pentru modernizarea spitalelor şi pentru adaptarea lor la noile tendinţe din telemedicină. Sistemul de sănătate trebuie digitalizat şi transparentizat. Sunt necesare investiţii semnificative în programele naţionale de prevenţie şi în educaţia sanitară a cetăţenilor", mai spune Coaliţia.
 
Coaliţia pentru Dezvoltarea României reuneşte în cele 20 de asociaţii ale sale reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un
Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1674 / 7340
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică Băncii Europene de Investiții cu privire la finanțarea de 104 mil. E acordată grupului Maspex. Partenerul Cristian Vlaicu a coordonat echipa de proiect
Activitățile desfășurate de echipele specializate în investigații interne corporative de la Mușat & Asociații sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților. De vorbă cu Alexandru Terța (Partener) și Ștefan Diaconescu (Managing Associate) despre practica personalizată, modul în care lucrează echipele mixte în auditul de drept penal, tipologia infracționalității întâlnite și cele mai interesante mandate de acest tip
Conferința Bucharest Arbitration Days revine în iunie cu o nouă ediție: Stakeholders’ Role in International Arbitration, 2023
Allen & Overy și Shearman & Sterling fuzionează și vor crea prima firmă globală complet integrată. A&O Shearman va avea 3.900 de avocați în 49 de birouri și venituri de 3,4 miliarde USD. Costin Taracila, Managing Partner RTPR, , firmă cu care A&O lucrează în exclusivitate în România : Vor fuziona două din cele mai sofisticate firme de avocatură din lume
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
În spatele scenei, alături de Budușan & Asociații în proiectele de audit de drept penal | Ovidiu Budușan, partener fondator și coordonator al firmei: În general, companiile apelează la avocați externi atunci când există suspiciuni rezonabile sau chiar probe ale unor infracțiuni. Opțiunea cvasi-generală este de a sesiza organele competente și, totodată, de a identifica modalitățile concrete de stopare a contextului generator de risc
Arbitrajul ICSID cerut de Aderlyne Limited, investitor în proiecte de energie solară în România, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui reputat avocat elvețian, reclamanții au ales un britanic, iar președintele Tribunalului este un canadian cu experiență de peste 35 de ani în arbitraj internațional
Wolf Theiss a asistat Banca Comercială Română în lansarea primei emisiuni de euroobligaţiuni verzi, în valoare de 700 mil. €. Echipa implicată în tranzacție a fost condusă de Claudia Chiper (Partener) și Andreea Tudorache (Senior Associate)
Filip & Company obține la ÎCCJ dubla confirmare a legalității ajustărilor voluntare a prețurilor de transfer. Societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...