ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României

23 Iunie 2022   |   Agerpres

"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.

 
 
Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României pentru a putea face faţă provocărilor anticipate în perioada următoare, pentru a valorifica PNRR, dar şi pentru a creşte competitivitatea economiei româneşti.
 
Potrivit unui comunicat al CDR, Executivul, prin premierul Nicolae Ciucă, şi membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din ţară, au semnat un nou Acord de colaborare privind consultarea pe câteva teme strategice pentru mediul de afaceri din România.
 
"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.
 
CDR susţine că acordul de colaborare nu îşi propune să creeze un canal nou de consultare şi nici să excludă alte părţi legitime şi interesate, ci este mai degrabă angajamentul organizaţiilor membre de a veni în faţa Guvernului cu puncte de vedere comune pe aceste teme de importanţă majoră.
 
În acest context a avut loc şi o întâlnire de lucru în data de 16 iunie în care reprezentanţii CDR şi cei ai Guvernului au avut un schimb de idei pe marginea celor şase teme strategice care vor face obiectul dialogului.
 
Conform comunicatului, ambele părţi s-au angajat că vor exista întâlniri periodice în care vor depune eforturi pentru a progresa pe unele teme importate.
 
Printre acestea, reprezentanţii CDR au menţionat stabilitatea macroeconomică, care trebuie atinsă prin creşterea competitivităţii economiei româneşti, măsuri pentru reducerea deficitului bugetar şi atragerea de noi investiţii.
 
"Plecând de la necesitatea unui cadru fiscal predictibil şi reducerii deficitului bugetar, sunt imperative digitalizarea administraţiei fiscale, combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget, fără schimbări ale cadrului fiscal care să nu fie discutate cu mediul de afaceri", se precizează în document.
 
O altă temă importantă este alocarea eficientă şi fără întârziere a resurselor bugetare şi europene pentru redresare şi rezilienţă.
 
"Este esenţial ca PNRR să fie implementat fără întârzieri, astfel încât România să poată utiliza complet sumele disponibile prin acest mecanism esenţial pentru modernizarea statului. Îmbunătăţirea accesului la finanţare al firmelor, adresarea provocărilor structurale ale mediului privat, mobilizarea resurselor financiare prin piaţa de capital sunt, de asemenea, necesare pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare faţă de Vestul Europei", susţin reprezentanţii mediului de afaceri.
 
O altă temă menţionată este dezvoltarea durabilă a României în acord cu politicile agreate la nivelul Uniunii Europene.
 
"Este necesar un nou model de piaţă a energiei sub toate aspectele ei, creşterea eficienţei energetice şi sprijinirea tehnologiilor mai puţin dăunătoare mediului înconjurător. Sunt imperative susţinerea tranziţiei accelerate spre o economie circulară şi reforme structurale în domeniile managementului deşeurilor", precizează sursa citată.
 
O altă temă amintită este modernizarea interacţiunii dintre mediul public şi cel privat prin digitalizare şi debirocratizare, prin modernizarea legislaţiei care are un impact profund asupra activităţii companiilor din România, dar şi prin îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a organizării instituţionale.
 
"Reducerea corupţiei, a risipei administrative, predictibilitatea legislativă şi îmbunătăţirea actului de justiţie rămân prioritare", se mai spune în comunicat.
 
Printre temele importante se mai află educaţia şi reforma educaţiei, pentru a putea face faţă provocărilor din următorul deceniu, care rămân importante pentru mediul de afaceri.
 
"România trebuie să remedieze analfabetismul funcţional, să-şi modernizeze şcolile şi să echipeze profesorii cu principii noi şi moderne de predare, totul într-un cadru transparent şi în dialog cu toţi cei interesaţi", precizează membrii CDR.
 
Totodată, sănătatea rămâne o prioritate şi un domeniu unde România are multe decalaje de recuperat.
 
"Sunt necesare investiţii pentru modernizarea spitalelor şi pentru adaptarea lor la noile tendinţe din telemedicină. Sistemul de sănătate trebuie digitalizat şi transparentizat. Sunt necesare investiţii semnificative în programele naţionale de prevenţie şi în educaţia sanitară a cetăţenilor", mai spune Coaliţia.
 
Coaliţia pentru Dezvoltarea României reuneşte în cele 20 de asociaţii ale sale reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un
Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3223 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...