ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României

23 Iunie 2022   |   Agerpres

"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.

 
 
Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României pentru a putea face faţă provocărilor anticipate în perioada următoare, pentru a valorifica PNRR, dar şi pentru a creşte competitivitatea economiei româneşti.
 
Potrivit unui comunicat al CDR, Executivul, prin premierul Nicolae Ciucă, şi membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din ţară, au semnat un nou Acord de colaborare privind consultarea pe câteva teme strategice pentru mediul de afaceri din România.
 
"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.
 
CDR susţine că acordul de colaborare nu îşi propune să creeze un canal nou de consultare şi nici să excludă alte părţi legitime şi interesate, ci este mai degrabă angajamentul organizaţiilor membre de a veni în faţa Guvernului cu puncte de vedere comune pe aceste teme de importanţă majoră.
 
În acest context a avut loc şi o întâlnire de lucru în data de 16 iunie în care reprezentanţii CDR şi cei ai Guvernului au avut un schimb de idei pe marginea celor şase teme strategice care vor face obiectul dialogului.
 
Conform comunicatului, ambele părţi s-au angajat că vor exista întâlniri periodice în care vor depune eforturi pentru a progresa pe unele teme importate.
 
Printre acestea, reprezentanţii CDR au menţionat stabilitatea macroeconomică, care trebuie atinsă prin creşterea competitivităţii economiei româneşti, măsuri pentru reducerea deficitului bugetar şi atragerea de noi investiţii.
 
"Plecând de la necesitatea unui cadru fiscal predictibil şi reducerii deficitului bugetar, sunt imperative digitalizarea administraţiei fiscale, combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget, fără schimbări ale cadrului fiscal care să nu fie discutate cu mediul de afaceri", se precizează în document.
 
O altă temă importantă este alocarea eficientă şi fără întârziere a resurselor bugetare şi europene pentru redresare şi rezilienţă.
 
"Este esenţial ca PNRR să fie implementat fără întârzieri, astfel încât România să poată utiliza complet sumele disponibile prin acest mecanism esenţial pentru modernizarea statului. Îmbunătăţirea accesului la finanţare al firmelor, adresarea provocărilor structurale ale mediului privat, mobilizarea resurselor financiare prin piaţa de capital sunt, de asemenea, necesare pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare faţă de Vestul Europei", susţin reprezentanţii mediului de afaceri.
 
O altă temă menţionată este dezvoltarea durabilă a României în acord cu politicile agreate la nivelul Uniunii Europene.
 
"Este necesar un nou model de piaţă a energiei sub toate aspectele ei, creşterea eficienţei energetice şi sprijinirea tehnologiilor mai puţin dăunătoare mediului înconjurător. Sunt imperative susţinerea tranziţiei accelerate spre o economie circulară şi reforme structurale în domeniile managementului deşeurilor", precizează sursa citată.
 
O altă temă amintită este modernizarea interacţiunii dintre mediul public şi cel privat prin digitalizare şi debirocratizare, prin modernizarea legislaţiei care are un impact profund asupra activităţii companiilor din România, dar şi prin îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a organizării instituţionale.
 
"Reducerea corupţiei, a risipei administrative, predictibilitatea legislativă şi îmbunătăţirea actului de justiţie rămân prioritare", se mai spune în comunicat.
 
Printre temele importante se mai află educaţia şi reforma educaţiei, pentru a putea face faţă provocărilor din următorul deceniu, care rămân importante pentru mediul de afaceri.
 
"România trebuie să remedieze analfabetismul funcţional, să-şi modernizeze şcolile şi să echipeze profesorii cu principii noi şi moderne de predare, totul într-un cadru transparent şi în dialog cu toţi cei interesaţi", precizează membrii CDR.
 
Totodată, sănătatea rămâne o prioritate şi un domeniu unde România are multe decalaje de recuperat.
 
"Sunt necesare investiţii pentru modernizarea spitalelor şi pentru adaptarea lor la noile tendinţe din telemedicină. Sistemul de sănătate trebuie digitalizat şi transparentizat. Sunt necesare investiţii semnificative în programele naţionale de prevenţie şi în educaţia sanitară a cetăţenilor", mai spune Coaliţia.
 
Coaliţia pentru Dezvoltarea României reuneşte în cele 20 de asociaţii ale sale reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un
Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 110 / 17629
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...