ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Energiei: Modificările aduse Directivei RED II au fost incluse în legislaţia naţională; proiectul va parcurge, în perioada următoare, etapa de avizare

13 Februarie 2025   |   Agerpres

Comisia Europeană a decis miercuri să trimită avize motivate suplimentare către România, Belgia, Estonia şi Letonia pentru că nu au transpus în mod complet reglementările UE privind promovarea folosirii energiei din surse regenerabile, stabilită în Directiva UE 2018/2001, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

 
 
Obligaţiile ce au derivat din transpunerea Directivei privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (RED II) au fost incluse în legislaţia naţională şi, în prezent, Ministerul Energiei a transpus modificările aduse acestei directive, urmând ca în perioada imediat următoare proiectul de act normativ să parcurgă etapa de avizare, informează instituţia printr-un comunicat.

"Referitor la Avizul Motivat Suplimentar adresat României cu privire la neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a măsurilor de transpunere în legislaţia naţională a Directivei privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (RED II), dorim să precizăm că obligaţiile ce au derivat din transpunerea acestei directive au fost incluse în legislaţia naţională prin OUG nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. În prezent, Ministerul Energiei a transpus modificările aduse Directivei RED II (RED III) prin completarea şi modificarea OUG nr. 163/2022. La acest moment, respectiv în data de 7 februarie, s-a încheiat procesul de consultare interministerială, urmând ca în perioada imediat următoare proiectul de act normativ să parcurgă etapa de avizare. Anterior acestui proces, proiectul de act normativ a fost supus dezbaterii publice atât pe site-ul ministerului, cât şi prin organizarea unui eveniment în acest sens", se menţionează în comunicat.


Potrivit sursei citate, până la finalul anului 2024, în ceea ce priveşte transpunerea RED II, autorităţile române au corespondat şi au comunicat constant stadiul dezvoltării cadrului legal privind comunităţile de energie din surse regenerabile, obligaţie care derivă din prevederile RED II şi totodată şi în legislaţia naţională, fiind singurul subiect de discuţie referitor la transpunerea acestei directive.

"La acest moment, după organizarea unui grup de lucru cu părţile interesate în vederea dezvoltării acestui cadru, au fost introduse prin aceeaşi OUG prevederi care urmăresc dezvoltarea comunităţilor şi accesul nediscriminatoriu al tuturor consumatorilor. Totodată, ministerul a obţinut finanţare prin Instrumentul pentru Sprijin Tehnic al Comisiei Europene pentru derularea unui proiect care vizează: reducerea facturilor la energie şi reducerea sărăciei energetice; reducerea barierelor în domeniul reglementării, intrării pe piaţă şi extinderii comunităţilor de energie regenerabilă şi a răspunsului la cerere, inclusiv a serviciilor de agregare", se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii ministerului subliniază că, suplimentar, asistenţa acordată prin acest Instrument va avea în vedere şi derularea de proiecte-pilot pentru a testa aplicarea practică a noului cadru de reglementare.

"Precizăm că informaţiile privind dezvoltarea cadrului legal aferent garanţiilor de origine pentru încălzire şi răcire şi gaze au fost solicitate pentru prima dată de către Comisie în luna decembrie 2024 şi vizează modificările aduse prin RED III. Aceste modificări au fost deja incluse în proiectul de act normativ menţionat anterior. De asemenea, menţionăm faptul că autorităţile române au furnizat detalii cu privire la cadrul de reglementare care favorizează dezvoltarea autoconsumului (prosumatori) în marja discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiei în întâlnirea din luna ianuarie organizată la Bucureşti, indicând inclusiv programele de finanţare derulate în sprijinul prosumatorilor", transmit reprezentanţii ministerului.

Comisia Europeană a decis miercuri să trimită avize motivate suplimentare către România, Belgia, Estonia şi Letonia pentru că nu au transpus în mod complet reglementările UE privind promovarea folosirii energiei din surse regenerabile, stabilită în Directiva UE 2018/2001, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Directiva oferă cadrul legal pentru dezvoltarea în UE a energiei regenerabile în electricitate, încălzire şi răcire, şi transport. Ea stabileşte obiectivele obligatorii ale UE pentru 2030 privind energia regenerabilă şi include reglementări specifice pentru garanţii de origine (GO). Acestea sunt certificate electronice prin care clienţii finali sunt informaţi de ponderea energiei din surse regenerabile în mixul lor de aprovizionare.

Directiva include criteriile de economisire pentru obiectivele de sustenabilitate şi emisii de gaze cu efect de seră pentru biocombustibili, combustibili biolichizi şi biomasă, şi reglementările pentru verificarea îndeplinirii acestor criterii. Termenul limită pentru transpunerea Directivei în legislaţia naţională era 30 iunie 2021. În iulie 2021, Comisia Europeană a trimis înştiinţări oficiale acestor patru state membre UE, pentru că nu au transpus în mod complet Directiva. Apoi Executivul comunitar le-a trimis avize motivate din cauza transpunerii incomplete.

Statele au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde solicitărilor CE. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Executivul comunitar poate decide trimiterea cazului la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 233 / 9446
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...