ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Economiei: Industria de automotive reprezintă aproximativ 28% din PIB-ul României

05 Iulie 2022   |   Agerpres

Totodată, ministrul Spătaru a punctat că la fabrica de la Craiova schimbarea acţionariatului va aduce noi proiecte şi investiţii de 490 de milioane de euro, unitatea urmând să fie singura ce va produce atât vehicule pentru pasageri, cât şi pentru marfă.

 
 
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat marţi, la Craiova, la evenimentul prilejuit de preluarea oficială a fabricii Ford Craiova de către Ford Otosan, că industria automotive, în care activează în România peste 500 de companii, reprezintă un sector important în industria românească şi asigură aproximativ 28% din PIB.
 
Totodată, ministrul Spătaru a punctat că la fabrica de la Craiova schimbarea acţionariatului va aduce noi proiecte şi investiţii de 490 de milioane de euro, unitatea urmând să fie singura ce va produce atât vehicule pentru pasageri, cât şi pentru marfă.
 
"Industria automotive reprezintă un sector important în economia românească. Cele peste 500 de companii care lucrează în industria automotive reprezintă aproximativ 28% din Produsul Intern Brut. Pandemia a accelerat procesul de electrificare, a dezvoltat proiecte noi, care acum se regăsesc şi în România, se regăsesc şi la Craiova, care duc la îndeplinirea obiectivelor la nivel european, de retehnologizare, de decarbonificare şi, de asemenea, de electrificare a întregii industrii automotive. Acest transfer nu va aduce doar o schimbare de acţionariat, dar va aduce de asemenea noi proiecte, investiţii de 490 de milioane de euro în fabrica de la Craiova şi o altă oportunitate de dezvoltare. (...)Trebuie să spunem că fabrica de la Craiova va fi singura fabrică ce va produce atât vehicule pentru pasageri, cât şi vehicule comerciale. Ceea ce e un lucru îmbucurător pentru că vom avea această flexibilitate, această versatilitate", a spus ministrul Florin Spătaru.
 
El a subliniat că pentru folosirea corespunzătoare a maşinilor electrice, statul român are în derulare proiecte în vederea instalării de noi staţii de încărcare, iar pentru dezvoltarea lanţurilor de aprovizionare din acest sector economic se fac demersuri pentru atragerea de investiţii majore în industria bateriilor şi a semiconductorilor.
 
"Pe de altă parte, fiind membri ai UE, participăm în mod activ la proiectele şi obiectivele majore pe care trebuie să le îndeplinim prin electrificarea acestei industrii - şi premierul României spunea despre proiectele pe care statul român le are, de creare de noi staţii de încărcare, de dezvoltarea infrastructurii astfel încât aceste autovehicule ce vor fi create în România să poată fi cumpărate şi folosite corespunzător la nivel naţional. Nu este un secret faptul că lucrăm în mod activ în asigurarea lanţurilor de aprovizionare. Discutăm atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi cu marii investitori, în atragerea unor investiţii majore în industria bateriilor, în industria semiconductorilor şi avem garanţia necesară că vom putea să venim cu aceste ecosisteme, ceea ce va duce la atragerea acestor lanţuri de aprovizionare, scurtarea acestor linii de aprovizionare cât mai mult, şi înţeleg de la managementul Ford că, de fapt, acesta este şi unul dintre obiectivele pe care şi le propun, aducerea unor noi companii în zonă, dezvoltarea lanţului de aprovizionare în România. Crearea lanţului de valoare reprezintă obiective majore atât pentru noi, pentru Guvernul României, cât şi pentru marii jucători din industrie", a declarat Florin Spătaru.
 
Ministrul Economiei a mai menţionat că Ford Otosan a anunţat obiective majore pentru fabrica de la Craiova, respectiv investiţii de 490 de milioane de euro, creşterea producţiei de la 250.000 de autovehicule pe an la 272.000 de autovehicule, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea de noi capabilităţi.
 
Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Economiei, Florin Spătaru, au participat, marţi, la evenimentul prilejuit de preluarea oficială a fabricii Ford Craiova de către Ford Otosan.
 
Ford a transferat proprietatea asupra fabricii sale din Craiova, care produce vehicule şi motoare, către Ford Otosan, permiţând astfel companiei să-şi extindă operaţiunile la nivel internaţional.
 
În paralel, Ford Otosan a anunţat o investiţie de 490 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, care va fi implementată în următorii trei ani, pentru a sprijini lansarea viitoarei generaţii a modelului Courier. Astfel, capacitatea totală de producţie a fabricii de la Craiova va creşte de la 250.000 vehicule/an la 272.000 de vehicule/an.
 
În luna martie, constructorul auto Ford a informat că fabrica de la Craiova va produce noua generaţie a modelului Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât şi în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producţie în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024. De asemenea, Ford Puma, cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va avea din 2024 o versiune complet electrică, care va fi produsă la fabrica din România. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1588 / 7361
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
Biroul Schoenherr din București a consiliat juridic tranzacția prin care euShipments.com, companie din portofoliul la BlackPeak Capital, a achiziționat furnizorul local Helpship. Partenerul Madalina Neagu a coordonat echipa de proiect
DLA Piper, alături de cumpărător în bucla locală a tranzacției prin care Globant a preluat Pentalog. Echipa din București, coodonată de Oana Duțu-Buzura (Partener) și Denisa Achim-Postea (Managing Associate)
Băncilă, Diaconu și Asociații a asistat acționarii Clarfon S.A. în vânzarea unei participații majoritare către V4C. Radu Diaconu (Managing Partner), a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Cum a trecut echipa de Legal de la Teleperformance România, firmă cu cca. două mii de angajați, prin maratonul schimbărilor din legislația muncii. Laura Rudnyanszky, Chief Legal Officer: Am considerat că este foarte important să se aloce resurse adecvate pentru a ne asigura că procesul de conformare este gestionat în mod corespunzător și că organizația este în conformitate cu noile cerințe legislative | Care sunt provocările anului și noile tendințe în zona de resurse umane
Avocații Popescu & Asociații au o bogată experiență în auditarea riscurilor de natură penală, ei participând, cu ani în urmă, la primele astfel de proceduri din România. Echipa are azi toate resursele umane și profesionale necesare auditării aspectelor sesizate de către clienți, oferind soluții complete și investigații complexe | Adrian Chirvase, Partener: Indiferent de natura și amploarea problemelor cu privire la care ni se solicită sprijinul, modalitatea de lucru urmează un tipar caracterizat prin seriozitate, profesionalism și eficiență
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...