
Ministrul Economiei: Săptămâna viitoare, vom aproba o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare
07 Iulie 2022
AgerpresPotrivit acestuia, la nivelul Guvernului a fost realizat un Memorandum pentru promovarea investiţiilor străine, iar în perioada următoare vor fi adoptate strategia pentru competitivitate şi cea pe economie circulară.
Guvernul va aproba săptămâna viitoare o schemă de ajutor de stat multianuală pentru industria prelucrătoare, deocamdată doar pentru doi ani, care beneficiază de o finanţare de 300 de milioane de euro, a afirmat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru, cu prilejul lansării celei de-a treia ediţii a studiului EY Romania Attractiveness Survey.
"Săptămâna viitoare, vom aproba o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Este o schemă de ajutor de stat multianuală. Deocamdată este pentru doi ani de zile, are 300 de milioane de euro şi cuprinde zone care se potrivesc foarte bine cu acele lanţuri de aprovizionare de care vorbeaţi mai devreme. Pentru că asta trebuie să facă piaţa unică europeană: trebuie să securizeze lanţurile de aprovizionare, să îşi securizeze furnizarea de materii prime, pentru a putea să îşi îndeplinească obiectivele", a spus Spătaru.
Potrivit acestuia, la nivelul Guvernului a fost realizat un Memorandum pentru promovarea investiţiilor străine, iar în perioada următoare vor fi adoptate strategia pentru competitivitate şi cea pe economie circulară.
În altă ordine de idei, şeful de la Economie a apreciat că relocarea în contextul securizării lanţurilor de aprovizionare a început în 2020, iar conflictul din Ucraina nu a făcut altceva decât să accentueze acest fenomen şi să ducă la accelerarea strategiilor de asigurare a acestor lanţuri.
"Sunt unul dintre participanţii activi la acest studiu (Studiul de atractivitate EY România - n. r.) pentru că am fost unul dintre cei intervievaţi...Care sunt paşii concreţi, ce facem pentru atragerea acestor investiţii? (...) Am creat acel grup de lucru la nivelul Guvernului pentru a aduce mai multă consistenţă planului de acţiune în atragerea de investiţii străine. Vedeţi, aţi prezentat mai devreme faptul că acest conflict din Ucraina a creat oportunităţi. Punctul meu de vedere este că aceste oportunităţi au fost create cu ceva timp înainte. Pentru că nu mai vorbim de relocare în contextul unui conflict armat, ci vorbim de relocare în contextul securizării lanţurilor de aprovizionare. Şi, aici, bătălia a început de ceva timp, cred că în 2020, când am văzut că nu mai puteam să aprovizionăm aşa cum trebuie. Oameni din diverse zone ale lumii din care puteam să aprovizionăm la preţuri foarte competitive, m-aş feri să spun ieftine, dar foarte competitive, nu mai putea să vină la muncă, nu puteau să livreze acele bunuri. Ba, mai mult decât atât, dacă vă aduceţi aminte, undeva la începutul anilor 2020, ne era frică să atingem ambalajele pentru că exista acest risc de infectare şi practic toate aceste fenomene duceau la întreruperea lanţurilor de aprovizionare. Conflictul din Ucraina nu a făcut altceva decât să accentueze acest fenomen şi să ducă la accelerarea strategiilor de asigurarea lanţurilor de aprovizionare", a susţinut ministrul.
România se situează, la nivel european, pe locul 4 din perspectiva intenţiilor de investiţie în anul următor, după Portugalia, Marea Britanie şi Lituania, fie că este vorba de înfiinţarea de noi afaceri sau de extinderea unora deja existente, a afirmat, joi, Bogdan Ion, Country Managing Partner Romania & Moldova, Chief Operating Officer - Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia.
Potrivit Studiului de atractivitate EY România, mai mult de jumătate (56%) dintre companiile străine intenţionează să înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile din România în acest an, ceea ce plasează ţara pe locul al patrulea în Europa, la egalitate cu Franţa şi în urma Portugaliei (62%), Lituaniei (60%) şi Regatului Unit (58%),
România se situează deasupra mediei europene, care este de 53%.
"Studiul nostru a fost realizat în perioada aprilie - iunie 2022, deci încorporează în contextul percepţiei investitorilor efectele războiului din Ucraina. El include atât investitori care sunt activi în România, dar şi potenţiali investitori şi se concentrează asupra anului calendaristic 2021. Chiar şi în această situaţie, este important de spus că studiul are rezultate pozitive în ceea ce priveşte România, unde câteodată percepţia noastră locală este mult mai critică. Aş vrea să vă spun câteva dintre concluziile studiului nostru. În primul rând, la nivel european, România se situează pe locul 4 din perspectiva intenţiilor de investiţie în anul următor după Portugalia, Marea Britanie şi Lituania, fie că este vorba de înfiinţarea de noi afaceri sau de extinderea unor afaceri existente. Suntem pe locul 2 în Europa Centrală şi de Răsărit după Polonia din această perspectivă", a spus Bogdan Ion, cu ocazia lansării celei de-a treia ediţii a studiului EY Romania Attractiveness Survey.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3973 / 9760 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...