ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Economiei: Săptămâna viitoare, vom aproba o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

07 Iulie 2022   |   Agerpres

Potrivit acestuia, la nivelul Guvernului a fost realizat un Memorandum pentru promovarea investiţiilor străine, iar în perioada următoare vor fi adoptate strategia pentru competitivitate şi cea pe economie circulară.

 
 
Guvernul va aproba săptămâna viitoare o schemă de ajutor de stat multianuală pentru industria prelucrătoare, deocamdată doar pentru doi ani, care beneficiază de o finanţare de 300 de milioane de euro, a afirmat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru, cu prilejul lansării celei de-a treia ediţii a studiului EY Romania Attractiveness Survey.
 
"Săptămâna viitoare, vom aproba o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Este o schemă de ajutor de stat multianuală. Deocamdată este pentru doi ani de zile, are 300 de milioane de euro şi cuprinde zone care se potrivesc foarte bine cu acele lanţuri de aprovizionare de care vorbeaţi mai devreme. Pentru că asta trebuie să facă piaţa unică europeană: trebuie să securizeze lanţurile de aprovizionare, să îşi securizeze furnizarea de materii prime, pentru a putea să îşi îndeplinească obiectivele", a spus Spătaru.
 
Potrivit acestuia, la nivelul Guvernului a fost realizat un Memorandum pentru promovarea investiţiilor străine, iar în perioada următoare vor fi adoptate strategia pentru competitivitate şi cea pe economie circulară.
 
În altă ordine de idei, şeful de la Economie a apreciat că relocarea în contextul securizării lanţurilor de aprovizionare a început în 2020, iar conflictul din Ucraina nu a făcut altceva decât să accentueze acest fenomen şi să ducă la accelerarea strategiilor de asigurare a acestor lanţuri.
 
"Sunt unul dintre participanţii activi la acest studiu (Studiul de atractivitate EY România - n. r.) pentru că am fost unul dintre cei intervievaţi...Care sunt paşii concreţi, ce facem pentru atragerea acestor investiţii? (...) Am creat acel grup de lucru la nivelul Guvernului pentru a aduce mai multă consistenţă planului de acţiune în atragerea de investiţii străine. Vedeţi, aţi prezentat mai devreme faptul că acest conflict din Ucraina a creat oportunităţi. Punctul meu de vedere este că aceste oportunităţi au fost create cu ceva timp înainte. Pentru că nu mai vorbim de relocare în contextul unui conflict armat, ci vorbim de relocare în contextul securizării lanţurilor de aprovizionare. Şi, aici, bătălia a început de ceva timp, cred că în 2020, când am văzut că nu mai puteam să aprovizionăm aşa cum trebuie. Oameni din diverse zone ale lumii din care puteam să aprovizionăm la preţuri foarte competitive, m-aş feri să spun ieftine, dar foarte competitive, nu mai putea să vină la muncă, nu puteau să livreze acele bunuri. Ba, mai mult decât atât, dacă vă aduceţi aminte, undeva la începutul anilor 2020, ne era frică să atingem ambalajele pentru că exista acest risc de infectare şi practic toate aceste fenomene duceau la întreruperea lanţurilor de aprovizionare. Conflictul din Ucraina nu a făcut altceva decât să accentueze acest fenomen şi să ducă la accelerarea strategiilor de asigurarea lanţurilor de aprovizionare", a susţinut ministrul.
 
România se situează, la nivel european, pe locul 4 din perspectiva intenţiilor de investiţie în anul următor, după Portugalia, Marea Britanie şi Lituania, fie că este vorba de înfiinţarea de noi afaceri sau de extinderea unora deja existente, a afirmat, joi, Bogdan Ion, Country Managing Partner Romania & Moldova, Chief Operating Officer - Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia.
 
Potrivit Studiului de atractivitate EY România, mai mult de jumătate (56%) dintre companiile străine intenţionează să înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile din România în acest an, ceea ce plasează ţara pe locul al patrulea în Europa, la egalitate cu Franţa şi în urma Portugaliei (62%), Lituaniei (60%) şi Regatului Unit (58%),
 
România se situează deasupra mediei europene, care este de 53%.
 
"Studiul nostru a fost realizat în perioada aprilie - iunie 2022, deci încorporează în contextul percepţiei investitorilor efectele războiului din Ucraina. El include atât investitori care sunt activi în România, dar şi potenţiali investitori şi se concentrează asupra anului calendaristic 2021. Chiar şi în această situaţie, este important de spus că studiul are rezultate pozitive în ceea ce priveşte România, unde câteodată percepţia noastră locală este mult mai critică. Aş vrea să vă spun câteva dintre concluziile studiului nostru. În primul rând, la nivel european, România se situează pe locul 4 din perspectiva intenţiilor de investiţie în anul următor după Portugalia, Marea Britanie şi Lituania, fie că este vorba de înfiinţarea de noi afaceri sau de extinderea unor afaceri existente. Suntem pe locul 2 în Europa Centrală şi de Răsărit după Polonia din această perspectivă", a spus Bogdan Ion, cu ocazia lansării celei de-a treia ediţii a studiului EY Romania Attractiveness Survey. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2845 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...