
Noi reglementări în domeniul dispozitivelor medicale în România. Noi obligații impuse operatorilor economici și impactul produs asupra activității acestora în România. Ce se întâmplă cu publicitatea pentru dispozitivele medicale?
22 Iunie 2021
Autori: Alexandra Rădulescu (Partner) și Ana – Maria Corugă (Senior Associate) - Simion & BaciuÎn timp ce un cadru legislativ armonizat actualizat la nivelul UE va produce fără doar și poate un impact pozitiv asupra sectorului dispozitivelor medicale, rămâne de văzut în ce măsură eventuale măsuri restrictive adoptate la nivelul statelor membre vor constitui o frână în calea progresului promis la nivel european în acest sector.
![]() |
Context legislativ în sectorul farmaceutic al dispozitivelor medicale.
Industria dispozitivelor medicale se prezintă astăzi într-o continuă expansiune, atât din perspectiva cererii înregistrate pe piață pentru aceste produse, cât și în considerarea potențialului pe care antrenarea de multiple inovații și tehnologii în fabricarea și utilizarea dispozitivelor medicale o prezintă pentru domeniul mai larg al sănătății publice.
Dat fiind caracterul inerent transfrontalier al unei astfel de expansiuni, legiuitorul european a decis că se impune actualizarea cadrului legal armonizat în materia dispozitivelor medicale la nivelul Uniunii Europene. Astfel, în data de 5 mai 2017, se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul (UE) 745/2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 și a Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 și de abrogare a Directivelor 90/385/CEE și 93/42/CEE ale Consiliului (referit în cele urmează ”Noul Regulament UE privind dispozitivele medicale”).
În contextul unei situații pandemice fără precedent cu impact direct chiar asupra sectorului supus reglementării, în luna aprilie 2020, data inițială de intrare în vigoare a Noului Regulament UE privind dispozitivele medicale a fost amânată cu 12 luni, prevederile actului normativ devenind astfel direct aplicabile în legislația națională a statelor membre, inclusiv în România, începând cu data 26 mai 2021.
În asigurarea aplicării directe a prevederilor Noului Regulament UE privind dispozitivele medicale, Guvernului României a emis Ordonanța de urgență nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 și a Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 și de abrogare a Directivelor 90/385/CEE și 93/42/CEE ale Consiliului (referită în cele ce urmează ”Ordonanța de urgență”).
Printre cele mai importante aspecte reglementate prin Ordonanța de urgență se regăsesc următoarele:
- Se instituie în mod expres obligativitatea prezentării în limba română a tuturor informațiilor furnizate de producător împreună cu dispozitivul medical conform dispozițiilor relevante ale Noului Regulament UE privind dispozitivele medicale (fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi oficiale ale Uniunii Europene).
- Documentația privind atestarea conformității dispozitivului medical trebuie prezentată ANMDM la cerere, de către producător sau reprezentantul autorizat al acestuia, în limba română – pentru producătorii cu sediul în Romania, sau în limba engleză și traduse în limba română – pentru producătorii din afara teritoriului României; declarația de conformitate UE a producătorului se va traduce în orice situație în limba română sau engleză.
- Se instituie obligativitatea avizării materialelor de publicitate destinate publicului larg; orice material de publicitate privind dispozitivele medicale destinat publicului larg va putea fi difuzat numai dupa obținerea vizei de publicitate. Încălcarea dispozițiilor Ordonanței de urgență cu privire la avizarea publicității dispozitivelor medicale destinate publicului larg reprezintă contravenție. Amenda este cuprinsă între 10.000 lei si 20.000 lei și se aplică producătorului sau emitentului de materiale publicitare, solicitându-se totodată și încetarea publicității. În caz de încălcare repetată într-o perioadă de 5 ani de la aplicarea primei sancțiuni, limita superioară a amenzii se majorează la 50.000 lei.
Ordonanța de urgență reglementează și o serie de obligații ce țin de înregistrarea producătorului în baza de date gestionată la nivel UE și înregistrarea datelor sau informațiilor privind dispozitivele medicale, în linie cu prevederile Noului Regulament UE privind dispozitivele medicale. În orice caz, fiind vorba despre obligații condiționate de o funcționalitate și operabilitate depline ale EUDAMED (European database on medical devices), aplicabilitatea acestora se amâna până la momentul publicării anunțului Comisiei Europene în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu privire la funcționarea deplină a sistemului referit.
Ordonanța de urgență nu indica o data ulterioară a intrării în vigoare, rezultând astfel că actul normativ produce efecte juridice din momentul publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, respectiv de la data de 11 iunie 2021. Textul actului normativ stipulează însă că dispozițiile ce reglementează faptele calificate ca fiind contravenții intră în vigoare la 10 zile de la data publicării. Totodată, se operează (deși temporal parțial și selectiv) abrogarea unor acte normative anterioare cu aplicabilitate în domeniul dispozitivelor medicale.
Ce facem cu publicitatea pentru dispozitive medicale?
În contextul unor prevederi legale neclare și incerte privind publicitatea pentru dispozitivele medicale, de natură să producă un impact puternic asupra activității operatorilor economici din sectorul dispozitivelor medicale, cel puțin prin raportare la acțiunile publicitare și de promovare inițiate deja, Simion & Baciu a adresat acest aspect în atenția autorității competente în materie, Autoritatea Națională pentru Medicamente și Dispozitive Medicale.
Conform prevederilor Ordonanței de urgență, Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor privind avizarea publicității dispozitivelor medicale destinate publicului larg se aprobă prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea Autorității Naționale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale, care se va publica in Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență.
Prin urmare, problematica publicității dispozitivelor medicale, chestiune nou reglementată prin Ordonanța de Urgență și care nu are un corespondent direct în cadrul Noului Regulament UE, rămâne un subiect deschis până la adoptarea normelor relevante, în privința cărora ne manifestăm încrederea că vor adresa în mod detaliat și corelat domeniul, aducând o claritate mult dorită inclusiv în ceea ce privește situațiile tranzitorii.
*****
În timp ce un cadru legislativ armonizat actualizat la nivelul UE va produce fără doar și poate un impact pozitiv asupra sectorului dispozitivelor medicale, rămâne de văzut în ce măsură eventuale măsuri restrictive adoptate la nivelul statelor membre vor constitui o frână în calea progresului promis la nivel european în acest sector.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6668 / 9725 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...