ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noi reglementări în domeniul dispozitivelor medicale în România. Noi obligații impuse operatorilor economici și impactul produs asupra activității acestora în România. Ce se întâmplă cu publicitatea pentru dispozitivele medicale?

22 Iunie 2021   |   Autori: Alexandra Rădulescu (Partner) și Ana – Maria Corugă (Senior Associate) - Simion & Baciu

În timp ce un cadru legislativ armonizat actualizat la nivelul UE va produce fără doar și poate un impact pozitiv asupra sectorului dispozitivelor medicale, rămâne de văzut în ce măsură eventuale măsuri restrictive adoptate la nivelul statelor membre vor constitui o frână în calea progresului promis la nivel european în acest sector.

 
 

Context legislativ în sectorul farmaceutic al dispozitivelor medicale.

Industria dispozitivelor medicale se prezintă astăzi într-o continuă expansiune, atât din perspectiva cererii înregistrate pe piață pentru aceste produse, cât și în considerarea potențialului pe care antrenarea de multiple inovații și tehnologii în fabricarea și utilizarea dispozitivelor medicale o prezintă pentru domeniul mai larg al sănătății publice.

Dat fiind caracterul inerent transfrontalier al unei astfel de expansiuni, legiuitorul european a decis că se impune actualizarea cadrului legal armonizat în materia dispozitivelor medicale la nivelul Uniunii Europene. Astfel, în data de 5 mai 2017, se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul (UE) 745/2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 și a Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 și de abrogare a Directivelor 90/385/CEE și 93/42/CEE ale Consiliului (referit în cele urmează ”Noul Regulament UE privind dispozitivele medicale”).

În contextul unei situații pandemice fără precedent cu impact direct chiar asupra sectorului supus reglementării, în luna aprilie 2020, data inițială de intrare în vigoare a Noului Regulament UE privind dispozitivele medicale a fost amânată cu 12 luni, prevederile actului normativ devenind astfel direct aplicabile în legislația națională a statelor membre, inclusiv în România, începând cu data 26 mai 2021.

În asigurarea aplicării directe a prevederilor Noului Regulament UE privind dispozitivele medicale, Guvernului României a emis Ordonanța de urgență nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 și a Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 și de abrogare a Directivelor 90/385/CEE și 93/42/CEE ale Consiliului (referită în cele ce urmează ”Ordonanța de urgență”).

Printre cele mai importante aspecte reglementate prin Ordonanța de urgență se regăsesc următoarele:

-          Se instituie în mod expres obligativitatea prezentării în limba română a tuturor informațiilor furnizate de producător împreună cu dispozitivul medical conform dispozițiilor relevante ale Noului Regulament UE privind dispozitivele medicale (fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi oficiale ale Uniunii Europene).

-          Documentația privind atestarea conformității dispozitivului medical trebuie prezentată ANMDM la cerere, de către producător sau reprezentantul autorizat al acestuia, în limba română – pentru producătorii cu sediul în Romania, sau în limba engleză și traduse în limba română – pentru producătorii din afara teritoriului României; declarația de conformitate UE a producătorului se va traduce în orice situație în limba română sau engleză.

-          Se instituie obligativitatea avizării materialelor de publicitate destinate publicului larg; orice material de publicitate privind dispozitivele medicale destinat publicului larg va putea fi difuzat numai dupa obținerea vizei de publicitate. Încălcarea dispozițiilor Ordonanței de urgență cu privire la avizarea publicității dispozitivelor medicale destinate publicului larg reprezintă contravenție. Amenda este cuprinsă între 10.000 lei si 20.000 lei și se aplică producătorului sau emitentului de materiale publicitare, solicitându-se totodată și încetarea publicității. În caz de încălcare repetată într-o perioadă de 5 ani de la aplicarea primei sancțiuni, limita superioară a amenzii se majorează la 50.000 lei.

Ordonanța de urgență reglementează și o serie de obligații ce țin de înregistrarea producătorului în baza de date gestionată la nivel UE și înregistrarea datelor sau informațiilor privind dispozitivele medicale, în linie cu prevederile Noului Regulament UE privind dispozitivele medicale. În orice caz, fiind vorba despre obligații condiționate de o funcționalitate și operabilitate depline ale EUDAMED (European database on medical devices), aplicabilitatea acestora se amâna până la momentul publicării anunțului Comisiei Europene în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu privire la funcționarea deplină a sistemului referit.

Ordonanța de urgență nu indica o data ulterioară a intrării în vigoare, rezultând astfel că actul normativ produce efecte juridice din momentul publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, respectiv de la data de 11 iunie 2021. Textul actului normativ stipulează însă că dispozițiile ce reglementează faptele calificate ca fiind contravenții intră în vigoare la 10 zile de la data publicării. Totodată, se operează (deși temporal parțial și selectiv) abrogarea unor acte normative anterioare cu aplicabilitate în domeniul dispozitivelor medicale.

                Ce facem cu publicitatea pentru dispozitive medicale?

În contextul unor prevederi legale neclare și incerte privind publicitatea pentru dispozitivele medicale, de natură să producă un impact puternic asupra activității operatorilor economici din sectorul dispozitivelor medicale, cel puțin prin raportare la acțiunile publicitare și de promovare inițiate deja, Simion & Baciu a adresat acest aspect în atenția autorității competente în materie, Autoritatea Națională pentru Medicamente și Dispozitive Medicale.



Urmare a solicitării formulate cu privire la aplicabilitatea în timp a dispozițiilor Ordonanței de urgență, reprezentanții Autorității Naționale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale și-au exprimat poziția în sensul în care pînă la momentul publicării normelor de aplicare la Ordonanța de Urgență nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745, nu se aplică prevederile referitoare la publicitate.


Conform prevederilor Ordonanței de urgență, Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor privind avizarea publicității dispozitivelor medicale destinate publicului larg se aprobă prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea Autorității Naționale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale, care se va publica in Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență.

Prin urmare, problematica publicității dispozitivelor medicale, chestiune nou reglementată prin Ordonanța de Urgență și care nu are un corespondent direct în cadrul Noului Regulament UE, rămâne un subiect deschis până la adoptarea normelor relevante, în privința cărora ne manifestăm încrederea că vor adresa în mod detaliat și corelat domeniul, aducând o claritate mult dorită inclusiv în ceea ce privește situațiile tranzitorii.

*****

În timp ce un cadru legislativ armonizat actualizat la nivelul UE va produce fără doar și poate un impact pozitiv asupra sectorului dispozitivelor medicale, rămâne de văzut în ce măsură eventuale măsuri restrictive adoptate la nivelul statelor membre vor constitui o frână în calea progresului promis la nivel european în acest sector.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 5588 / 8645
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...