ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Predoiu, la Consiliul JAI: Trebuie să avem curajul de a extinde Spaţiul Schengen cu România şi Bulgaria

06 Decembrie 2023   |   Agerpres

Predoiu a apreciat calitatea Barometrului Schengen, subliniind că autorităţile române analizează cu toată seriozitatea informaţiile incluse, dar mai ales pe cele care arată unde trebuie să se lucreze în continuare.

 
 
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, la Consiliul JAI, că UE trebuie să aibă curajul să ia "decizia corectă şi dreaptă" de a extinde Spaţiul Schengen cu România şi Bulgaria.
 
Predoiu a apreciat calitatea Barometrului Schengen, subliniind că autorităţile române analizează cu toată seriozitatea informaţiile incluse, dar mai ales pe cele care arată unde trebuie să se lucreze în continuare.
 
"Ministrul a pus accent pe importanţa verificărilor sistematice în bazele de date europene şi pe pregătirea personalului care foloseşte sistemele europene. Referitor la aspectele de returnare, a evidenţiat importanţa continuităţii procesului şi eliminarea lacunelor, inclusiv de ordin legislativ, ce pot fi exploatate de cetăţeanul terţ subiect al returnării pentru a abuza de procedura de azil şi pentru a se sustrage de la executarea returnării. Ministrul român a subliniat faptul că România nu numai că îndeplineşte criteriile Schengen, dar performează în teren în ceea ce priveşte combaterea migraţiei ilegale, aşa cum o demonstrează şi statisticile din Barometrul Schengen, Frontex etc.", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, miercuri, AGERPRES.
 
Cu privire la Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, demnitarul român a amintit eforturile României pentru asigurarea securităţii UE şi implementarea la cele mai înalte standarde a criteriilor Schengen, fapt recunoscut unanim de toate statele membre UE.
 
"Ministrul român a demonstrat prin argumente faptul că nu există nicio incompatibilitate între extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi discuţia privind îmbunătăţirea performanţei tuturor ţărilor din Spaţiul Schengen, respectiv întărirea Spaţiului Schengen, dimpotrivă, cu România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen, acesta va fi consolidat, pentru că ambele ţări performează în combaterea migraţiei ilegale", arată sursa citată.
 
Predoiu a solicitat Preşedinţiei să identifice scenarii optime de gestionare a subiectului în continuare, astfel încât să fie facilitată adoptarea unei Decizii pozitive privind aderarea la spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an.
 
Marţi a avut loc, la Bruxelles, Belgia, secţiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de Preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.
 
Pe agendă au figurat subiecte referitoare la starea generală a spaţiului Schengen, Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România (informare), Pactul privind migraţia şi azilul, Regulamentul privind prevenirea şi combaterea abuzului sexual asupra copiilor, azil şi migraţie: dimensiunea externă, consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei - securitate internă, implicaţiile situaţiei din Orientul Mijlociu pentru securitatea internă a UE, combaterea provocărilor de securitate: evaluare de către Consiliul consultativ de informaţii, Recomandarea Consiliului referitoare la un plan privind infrastructura critică.
 
Comisarul european Ylva Johansson a reconfirmat în declaraţia din debutul şi de la finalul dezbaterii faptul ca Romania aparţine şi trebuie să facă parte din spaţiul Schengen. A mai subliniat că proiectul-pilot de la frontiera cu Serbia a produs rezultate solide şi pozitive şi că statele membre pot lua o decizie pozitivă privind aderarea României şi Bulgariei în acest an.
 
"Statele membre au intervenit pe rând subliniind faptul că cele două state îndeplinesc toate criteriile de aderare, sunt constructive şi dedicate acestui proces şi trebuie să devină membre cu drepturi depline cât de curând posibil. Statele membre au precizat că îşi menţin poziţia de a susţine o decizie de extindere, iar ministrul austriac a subliniat că doreşte un spaţiu Schengen puternic", precizează MAI. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1532 / 9778
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...