
Preoteasa (CFR Călători), despre intenţia de a da ARF în judecată: Se lucrează la dosar; trebuie făcute multe calcule
12 Iunie 2025
AgerpresLa începutul lunii februarie, şeful CFR Călători a anunţat că operatorul a pierdut în 2024, prin neîncasare, aproape 30 de milioane de lei, pentru că nu a intrat în posesia celor 12 rame contractate de statul român cu Alstom şi va da în judecată ARF, care a încheiat cu producătorul francez un act adiţional ce a modificat graficul iniţial de livrare a ramelor, anulând, practic penalităţile ce ar fi trebuit aplicate pentru nelivrarea la timp a acestora.
CFR Călători nu a renunţat la intenţia de a da în judecată Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) pentru prejudiciile cauzate de nelivrarea ramelor noi Alstom şi se lucrează la dosar pentru a se merge în instanţă.
"Se lucrează la dosar, pentru că trebuie făcute multe calcule vis-a-vis de ce nu am realizat noi şi vrem să ne ducem cu totul cap-coadă în instanţă. 12 trebuiau să vină până la 31 decembrie 2023 şi nu a venit decât unul cu care nu putem opera, ne încurcă parcursul, ne încurca turnusurile. Nu, putem opera pe distanţe scurte. Speram să am 12 să fac toată ruta Bucureşti - Constanţa cu ele, foarte rapide şi cu module în ambele capete. Nu am putut, vom face tot din vagoane, ceea ce ne diminuează foarte mult capacitatea de transport", a declarat, joi, directorul general al companiei, Traian Preoteasa, la lansarea programului Trenurile Soarelui.
"Se lucrează la dosar, pentru că trebuie făcute multe calcule vis-a-vis de ce nu am realizat noi şi vrem să ne ducem cu totul cap-coadă în instanţă. 12 trebuiau să vină până la 31 decembrie 2023 şi nu a venit decât unul cu care nu putem opera, ne încurcă parcursul, ne încurca turnusurile. Nu, putem opera pe distanţe scurte. Speram să am 12 să fac toată ruta Bucureşti - Constanţa cu ele, foarte rapide şi cu module în ambele capete. Nu am putut, vom face tot din vagoane, ceea ce ne diminuează foarte mult capacitatea de transport", a declarat, joi, directorul general al companiei, Traian Preoteasa, la lansarea programului Trenurile Soarelui.
Potrivit acestuia, s-au făcut alte patru grafice noi de livrare, însă nici acestea nu au fost respectate.
"Cred că s-au făcut vreo patru grafice de livrare şi nu a fost respectat niciunul. Trebuiau să vină până la 31 decembrie 2024, în martie 2025 trebuia să vină a patra. Nu au venit. Este un contract între ARF şi Alstom, noi suntem beneficiarii finali. Noi avem un contract cu ARF. ARF, din punctul nostru de vedere, nu şi-a realizat clauzele contractuale. Vom vedea ce se întâmplă", a adăugat Preoteasa.
La începutul lunii februarie, şeful CFR Călători a anunţat că operatorul a pierdut în 2024, prin neîncasare, aproape 30 de milioane de lei, pentru că nu a intrat în posesia celor 12 rame contractate de statul român cu Alstom şi va da în judecată ARF, care a încheiat cu producătorul francez un act adiţional ce a modificat graficul iniţial de livrare a ramelor, anulând, practic penalităţile ce ar fi trebuit aplicate pentru nelivrarea la timp a acestora.
"Noi am făcut licitaţii de adjudecare a ramelor - 13, 12, 17. Noi am semnat un contract cu ARF în decembrie 2023, în care aveam un grafic de livrare. Noi trebuia să avem cele 12 rame în februarie 2024. Este contractul semnat de ARF cu Alstom. A trecut un an. Noi n-avem nicio ramă preluată. (...) Dacă aveam cele 12 rame, nu vreau să fac un calcul cu încărcare maximă pe ruta Bucureşti - Constanţa - Braşov, unde circulă aceste trenuri, eu am făcut dintr-un calcul, aşa... este un minus de încasări de vreo 30 de milioane de lei. Noi vom face o sesizare în instanţă şi vom da în judecată ARF, iar dacă statul român îşi permite să plătească aceste penalităţi mie şi să nu le recupereze de la cei care au creat acest prejudiciu, respectiv de la Alstom, nu e treaba mea. În schimb, tot pe la jumătatea lunii decembrie s-a semnat un adiţional între ARF şi firma Alstom, care a modificat integral graficul de livrare a ramelor. Deci, se semnează de către ARF un adiţional în care modifică graficul de livrare şi mi se spune că toate ramele vin în 2025. Practic, ce ai făcut cu acest adiţional? Ai anulat toate penalităţile care trebuiau facturate în anul 2023 - 2024. Odată modificat graficul de livrare, automat aceste penalităţi cad", a susţinut, pe 3 februarie, Traian Preoteasa, într-o conferinţă de presă.
Potrivit datelor ARF remise la solicitarea AGERPRES, totalul penalităţilor de întârziere pe care Asocierea Alstom Ferroviaria S.p.A. şi Alstom Transport trebuie să le plătească Autorităţii pentru nerespectarea graficului de livrare a celor 37 de trenuri noi Coradia Stream se ridica, la finele lunii februarie 2025, la 248,837 milioane de lei (49,767 milioane de euro), fără TVA.
Din cele 37 de trenuri, doar două au ajuns până acum în România şi doar unul se află în circulaţie, deşi contractul prevedea ca termen limită pentru livrarea tuturor ramelor finalul anului 2024.
După un nou grafic de livrare, a treia ramă RE-IR era programată să fie livrată ARF în luna martie 2025, însă nu a venit, iar ultimele trei RE-IR, din cele 37, urmează să fie livrate în luna ianuarie 2026, spun reprezentanţii Autorităţii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 154 / 9770 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...