ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice reconfigurează rolul directorului financiar în companii

05 Aprilie 2023   |   Radu Bădiceanu, Partener PwC România

Pe măsură ce riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice devin un aspect important pe agenda strategică a companiilor, directorii financiari capătă un rol (și mai) important în toată această ecuație, rol ce nu va fi ușor și care va necesita răbdare, tact, diplomație și, nu în ultimul rând, leadership.

 
 
Probabil că fișa postului unui director financiar este cel mai des ajustată. Tradițional, rolul unei astfel de poziții este, în principal, de a gestiona raportarea financiară. Dar, odată cu dezvoltarea societății, a piețelor și, în general, a contextului macroeconomic, atât așteptările, pe de o parte, cât și responsabilitățile, pe de altă parte, cresc, iar agenda unui director financiar devine din ce în ce mai încărcată, de această dată, și cu cerințele de mediu, sustenabilitate și guvernanță (ESG).

Directorii financiari și funcția lor financiară au avut întotdeauna rolul de a sprijini procesul decizional strategic prin agregarea și analiza diferitelor tipuri de informații financiare și non-financiare. Însă, în condițiile în care companiile se așteaptă să se confrunte cu o avalanșă de cerințe de raportare și de conformitate în anii următori, dincolo de raportare, este nevoie ca directorii financiari să fie implicați în procesul decizional ESG, în special în strategia de finanțare a companiei și în comunicarea cu investitorii.


Companiilor li se cere din ce în ce mai mult să își expună strategia și obiectivele/performanțele de mediu, sociale și de guvernanță pentru a-și asigura finanțarea, deoarece acestea au devenit un factor important pe care potențialii investitori și finanțatori le iau în calcul atunci când evaluează organizațiile pentru decizii de creditare sau de investiții. Mai mult, finanțările sustenabile sunt o altă oportunitate pe care directorii financiari ar trebui să o analizeze din perspectiva impulsionării strategiilor ESG ale companiei.

O analiză realizată de PwC arată că, pentru a atinge obiectivele ESG pe termen lung, directorii financiari vor trebui să îndeplinească patru roluri:

- rol strategic - care presupune că aceștia înțeleg legătura dintre obligațiile de raportare, obiectivele ESG, dar și obiectivele companiei, aducând riscurile și oportunitățile pe termen lung ale sustenabilității la baza strategiei organizaționale.

- rol catalizator - având posibilitatea de a alinia strategia, organizația și cultura unei companii la o agendă comună de sustenabilitate.

- rol integrator pentru a crea rețele între departamente, furnizori și alte părți interesate

- rol de comunicator transparent și eficient pentru a le transmite clar acționarilor, pe baza unor date concrete și corelate, oportunitățile de afaceri aduse de o agendă de sustenabilitate.

În plus, atunci când introduc factorii de sustenabilitate în deciziile de afaceri, directorii financiari trebuie să acorde atenție și priorităților specifice piețelor în care organizația lor este prezentă și diverselor aspecte ale comunităților locale ale căror interese pot fi diferite de cele ale comunităților din alte regiuni. De asemenea, aceștia trebuie să analizeze potențialul impact al climei asupra afacerii la nivel local și să pregătească diferite scenarii, precum și răspunsul companiei pentru fiecare dintre acestea.

Tehnologia are un rol important în misiunea directorilor financiari de a răspunde cerințelor de sustenabilitate

În altă ordine de idei, directorii financiari trebuie să aibă în vedere și soluțiile IT existente pentru a vedea unde și cum pot fi integrate datele și verificările ESG în ansamblul de instrumente de guvernanță, risc și conformitate. În colaborare cu alte departamente, de exemplu IT, aceștia au misiunea de a participa la procesul de evaluare a tehnologiilor pentru a lua cele mai bune decizii în privința a ceea ce urmează a fi implementat, dar și cum pot fi utilizate soluțiile deja prezente în companiile lor.

O altă responsabilitate care cade în sarcina directorilor financiari este de a comunica obiectivele și performanțele legate de sustenabilitate:

-       Investitorilor, creditorilor și agențiilor de rating: asigurarea unei raportări transparente prin sisteme eficiente de colectare și analiză a datelor pe tot lanțul valoric, identificarea avantajelor financiare din noile modele de afaceri, tranzacții și transformări.

-       Autorităților de reglementare/fiscale: furnizarea unori evaluări cu privire la stimulentele disponibile și abordări privind obligațiile fiscale datorate, asigurarea conformității cu standardele de reglementare privind nevoile de sustenabilitate.

-       Clienților, furnizorilor: identificarea și cuantificarea expunerii financiare la riscurile ESG de-a lungul întregului lanț valoric.

-       Intern: promovarea colaborării în ceea ce privește transformarea organizațională sustenabilă, asigurându-se că angajații, procesele și noile tehnologii funcționează împreună în mod eficient.


În concluzie, pe măsură ce riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice devin un aspect important pe agenda strategică a companiilor, directorii financiari capătă un rol (și mai) important în toată această ecuație, rol ce nu va fi ușor și care va necesita răbdare, tact, diplomație și, nu în ultimul rând, leadership.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 2345 / 9446
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
    Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
    Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
    Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
    Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
    Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
    Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
    Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
    LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
    Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
    BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...