ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sandu (BID): Banca de Investiţii şi Dezvoltare a României nu va atrage resurse, ci doar va finanţa şi garanta proiecte

02 Iunie 2025   |   Agerpres

Potrivit reprezentantului BID, noua instituţie bancară va pune accentul pe ajutorarea diverselor sectoare ale economiei naţionale, cum ar fi securitatea alimentară, securitatea energetică sau zona de digitalizare.

 
 
Banca de Investiţii şi Dezvoltare a României (BID) nu atrage resurse, ci doar va finanţa şi garanta proiecte, a declarat luni, la un eveniment de specialitate, directorul general al instituţiei bancare, Dan Sandu.

"Nu suntem o bancă normală, suntem o bancă specială, cu legislaţie specială, supraveghere specială, registru special (...) Nu atragem resurse, doar finanţăm şi garantăm. La momentul acesta suntem aproape de a porni activităţile. Din noiembrie 2023 şi până în septembrie 2024, am fost vreo 20 de oameni şi de atunci am început să punem sisteme, aplicaţii şi aşa mai departe (...) Una dintre priorităţile noastre, prin lege şi prin modul în care am setat fluxurile şi procedurile, e să mobilizăm capital privat lângă ce punem noi. Există o restricţie legală care ne-a fost transmisă, şi anume că nu avem voie să concurăm cu băncile comerciale, adică trebuie să evităm fenomenul crowding-out. N-am voie să concurez cu o bancă comercială, trebuie să-l ajut, să facem în aşa fel încât disfuncţionalităţile pe care le identificăm să le transformăm, să le depăşim. Dar nu pot să concurez. Un client trebuie să ducă întâi la banca lui pentru a-şi finanţa un proiect propriu, nu să vină la mine. Nu pot să finanţez un proiect, altul decât ceea ce am definit în lege. Ca să pot să intru într-un proiect, altul decât e definit pentru legea specială, unu - trebuie să am o dovadă că a încercat şi a epuziat toate variantele posibile, şi doi - să-mi dovedească că e bancabil, ceea ce greu să-mi dovedească, dacă n-ar fi epuizat variantele anterioare. Şi trei - bucata aceea pot s-o fac numai drept "marketing economic operator", nu sub pălăria de bancă de dezvoltare", a explicat Sandu.


Potrivit reprezentantului BID, noua instituţie bancară va pune accentul pe ajutorarea diverselor sectoare ale economiei naţionale, cum ar fi securitatea alimentară, securitatea energetică sau zona de digitalizare.

"Jobul nostru este uşor diferit (...), şi anume noi încercăm să-i ajutăm pe cei care au probleme. Adică suntem un soi de "bridge" al disfuncţionalităţilor pieţei. Chiar şi prin definiţia noastră legale, noi trebuie să facem în aşa fel încât să avem grijă ca anumite disfuncţionalităţi să dispară. Una dintre verticalele la care lucrăm şi va fi prima pe care o lansăm este cea de "Project finance" al autorităţilor locale şi regionale pentru infrastructură locală şi regională, ca de exemplu proiecte de apă şi canal. Am identificat noi douăzeci şi ceva de proiecte, în valoare de 1,2 - 1,3 miliarde de euro, care sunt deja evaluate, au alocate fonduri europene şi au nevoie de componenta de cofinanţare, de coparticipare. Acesta este primul lucru pe care probabil că-l vom porni împreună cu băncile în săptămânile ce vin. Eu pot să garantez pentru autoritatea locală bucata aceea de necesar de cofinanţare pe care nu o au (...) Pe de altă parte, sunt mandate pe care le putem lua de la stat pentru a ajuta diverse sectoare. Încercăm să definim nişte sectoare strategice, cum ar fi de exemplu securitatea alimentară, securitatea energetică sau zona de digitalizare, inovare, research development sau defence", a precizat Dan Sandu.

Banca de Investiţii şi Dezvoltare a fost creată la sfârşitul anului 2023, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu un capital subscris de trei miliarde de lei. Instituţia este deţinută 100% de către statul român, prin Ministerul Finanţelor.

Obiectivele strategice ale BID sunt: facilitarea accesului la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, inclusiv start-up-uri; facilitarea finanţării proiectelor viabile de infrastructură, fie locale, fie regionale şi naţionale, şi atragerea de capital privat în investiţii; sprijinirea procesului de accesare şi utilizare a fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat; furnizarea de asistenţă tehnică.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 197 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...