ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sărmaş (ADR), despre lansarea CNTD: Se creează astăzi un mic minister al transformării digitale

27 Octombrie 2020   |   Agerpres

Conform şefului ADR, noul Consiliu este structurat pe şapte grupuri de lucru, ce vor fi "motoarele, inimile şi consultanţii cei mai de preţ din partea mediului privat".

 
 
Lansarea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD) reprezintă un demers fără precedent în care aducem mediul privat lângă mediul public şi se creează, astfel, un mic minister al transformării digitale, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaş, într-o conferinţă online.
 
"Descentralizarea modului în care se face absorbţia (de fonduri europene - n. r.) în România este bun şi cred că este calea spre succes. Şi noi, la nivel de Autoritate, încercăm să descentralizăm o parte din sarcini. Când vii din mediul privat în mediul public te întâlneşti cu altă lume, nu mai bună, nu mai rea. Primul reflex pe care îl ai e acela de a încerca să schimbi lumea în care ai ajuns, de a încerca să obţii ceea ce aveai în mediul privat. Îţi dai seama destul de repede că e o muncă enormă, că necesită timp, că se poate, că nu poate să fie în mediul public la fel ca în mediul privat, pentru că sunt alte reguli care guvernează. În final, îţi vine gândul cel bun de a aduce cele două lumi împreună. Asta facem noi astăzi, într-un demers fără precedent (lansarea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală - n. r.) în care aducem mediul privat din zona IT&C din România, unul extrem de competitiv, lângă mediul public. Suntem mulţi, aproape 300 de oameni, şi astăzi se creează un mic minister al transformării digitale, cu rol consultativ. Au fost peste 600 de aplicanţi din care am selectat 300 pentru acest Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală", a precizat Sărmaş.
 
Conform şefului ADR, noul Consiliu este structurat pe şapte grupuri de lucru, ce vor fi "motoarele, inimile şi consultanţii cei mai de preţ din partea mediului privat".
 
"Grupurile de lucru sunt structurile din cadrul CNTD în care se vor produce sau se vor propune politici publice, acte normative, strategii, se vor valida abordări tehnologice, arhitecturi la nivelul statului român. Este locul în care se face munca grea în Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală a României. Ne vom dori să fim o structură agilă. Atunci când aceste grupuri îşi vor încheia demersul, vor fi probabil închise şi vom deschide altele. Cloud-ul guvernamental este o prioritate şi suntem sub presiunea timpului. Trebuie să semnăm un contract dacă nu vrem să pierdem oportunitatea unei finanţări europene, până la finalul acestui an. Suntem într-un proces de adoptare a unui act normativ care să faciliteze acest lucru. Va trebui, noi, ADR, să definim cerinţele cloud-ului operaţional. Pe urmă să propunem o arhitectură a proiectului", a explicat Sabin Sărmaş.
 
Acesta a amintit, totodată, de alte obiective ale CNTD, printre care se află identitatea electronică, factura electronică, precum şi interoperabilitatea.
 
"Interoperabilitatea, alături de identitatea electronică, este cea mai mare problemă fundamentală a României. Avem în implementare două soluţii-pilot pe termen mediu. Trebuie să construim împreună noi standarde de date, politici de management al datelor, de acces a datelor la nivelul fiecărui registru naţional. Identitatea electronică este un proiect pentru care am semnat un contract de finanţare în urmă cu o lună şi jumătate, care se află în linie dreaptă şi suntem foarte aproape de a face o propunere. Şi acolo ne aflăm sub presiunea timpului. Acel proiect trebuie validat, capabil să integreze altă tehnologie, alte sisteme, alte tipuri de identitate electronică de-a lungul timpului. Celelalte priorităţi (ale CNTD - n. r.) sunt legate de Digital Skills - un proiect în care marile companii din România, şi nu numai, au investit extraordinar de mult. Strategia e Inteligenţă Artificială pentru România nu o avem astăzi, dar există un grup de lucru dedicat de IA şi Big Data şi putem să ne apucăm de lucru de mâine. Factura electronică este iarăşi un demers pe care trebuie să-l finalizăm rapid având în vedere că avem această obligaţie la nivelul ADR de a propune o soluţie de facturare B2G cât mai repede", a spus preşedintele ADR.
 
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat, marţi, Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD), o structură consultativă reglementată prin Hotărârea de Guvern 89/2020.
 
Conducerea noii entităţi este formată din preşedintele ADR (care are şi calitatea de preşedinte CNTD) şi alţi 15 membri numiţi de către preşedinte. Activitatea CNTD se desfăşoară prin intermediul grupurilor de lucru tematice, iar componenţa acestora se stabileşte prin decizia preşedintelui ADR.
 
Pentru desfăşurarea activităţii, Consiliul colaborează cu instituţiile publice şi mediul academic, care pot fi invitate la lucrările grupurilor la iniţiativa Autorităţii pentru Digitalizarea României.
 
CNTD are ca obiective: elaborarea recomandărilor cu privire la politicile publice în domeniul transformării digitale (cu precădere cele din domeniile aferente grupurilor de lucru), participarea, în calitate de organism consultativ, la elaborarea cadrului normativ şi instituţional în domeniul transformării digitale, inclusiv cu privire la interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituţiilor publice, organizarea dezbaterilor pe temele de interes de pe agenda publică din domeniul transformării digitale, precum şi analizarea, respectiv propunerea de soluţii pentru transformarea digitală a instituţiilor publice din România.
 
ADR este o instituţie creată în anul 2020 cu scopul realizării obiectivelor Guvernului României în sfera transformării digitale a societăţii româneşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7599 / 8885
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...