ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sărmaş (ADR), despre lansarea CNTD: Se creează astăzi un mic minister al transformării digitale

27 Octombrie 2020   |   Agerpres

Conform şefului ADR, noul Consiliu este structurat pe şapte grupuri de lucru, ce vor fi "motoarele, inimile şi consultanţii cei mai de preţ din partea mediului privat".

 
 
Lansarea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD) reprezintă un demers fără precedent în care aducem mediul privat lângă mediul public şi se creează, astfel, un mic minister al transformării digitale, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaş, într-o conferinţă online.
 
"Descentralizarea modului în care se face absorbţia (de fonduri europene - n. r.) în România este bun şi cred că este calea spre succes. Şi noi, la nivel de Autoritate, încercăm să descentralizăm o parte din sarcini. Când vii din mediul privat în mediul public te întâlneşti cu altă lume, nu mai bună, nu mai rea. Primul reflex pe care îl ai e acela de a încerca să schimbi lumea în care ai ajuns, de a încerca să obţii ceea ce aveai în mediul privat. Îţi dai seama destul de repede că e o muncă enormă, că necesită timp, că se poate, că nu poate să fie în mediul public la fel ca în mediul privat, pentru că sunt alte reguli care guvernează. În final, îţi vine gândul cel bun de a aduce cele două lumi împreună. Asta facem noi astăzi, într-un demers fără precedent (lansarea Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală - n. r.) în care aducem mediul privat din zona IT&C din România, unul extrem de competitiv, lângă mediul public. Suntem mulţi, aproape 300 de oameni, şi astăzi se creează un mic minister al transformării digitale, cu rol consultativ. Au fost peste 600 de aplicanţi din care am selectat 300 pentru acest Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală", a precizat Sărmaş.
 
Conform şefului ADR, noul Consiliu este structurat pe şapte grupuri de lucru, ce vor fi "motoarele, inimile şi consultanţii cei mai de preţ din partea mediului privat".
 
"Grupurile de lucru sunt structurile din cadrul CNTD în care se vor produce sau se vor propune politici publice, acte normative, strategii, se vor valida abordări tehnologice, arhitecturi la nivelul statului român. Este locul în care se face munca grea în Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală a României. Ne vom dori să fim o structură agilă. Atunci când aceste grupuri îşi vor încheia demersul, vor fi probabil închise şi vom deschide altele. Cloud-ul guvernamental este o prioritate şi suntem sub presiunea timpului. Trebuie să semnăm un contract dacă nu vrem să pierdem oportunitatea unei finanţări europene, până la finalul acestui an. Suntem într-un proces de adoptare a unui act normativ care să faciliteze acest lucru. Va trebui, noi, ADR, să definim cerinţele cloud-ului operaţional. Pe urmă să propunem o arhitectură a proiectului", a explicat Sabin Sărmaş.
 
Acesta a amintit, totodată, de alte obiective ale CNTD, printre care se află identitatea electronică, factura electronică, precum şi interoperabilitatea.
 
"Interoperabilitatea, alături de identitatea electronică, este cea mai mare problemă fundamentală a României. Avem în implementare două soluţii-pilot pe termen mediu. Trebuie să construim împreună noi standarde de date, politici de management al datelor, de acces a datelor la nivelul fiecărui registru naţional. Identitatea electronică este un proiect pentru care am semnat un contract de finanţare în urmă cu o lună şi jumătate, care se află în linie dreaptă şi suntem foarte aproape de a face o propunere. Şi acolo ne aflăm sub presiunea timpului. Acel proiect trebuie validat, capabil să integreze altă tehnologie, alte sisteme, alte tipuri de identitate electronică de-a lungul timpului. Celelalte priorităţi (ale CNTD - n. r.) sunt legate de Digital Skills - un proiect în care marile companii din România, şi nu numai, au investit extraordinar de mult. Strategia e Inteligenţă Artificială pentru România nu o avem astăzi, dar există un grup de lucru dedicat de IA şi Big Data şi putem să ne apucăm de lucru de mâine. Factura electronică este iarăşi un demers pe care trebuie să-l finalizăm rapid având în vedere că avem această obligaţie la nivelul ADR de a propune o soluţie de facturare B2G cât mai repede", a spus preşedintele ADR.
 
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a lansat, marţi, Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD), o structură consultativă reglementată prin Hotărârea de Guvern 89/2020.
 
Conducerea noii entităţi este formată din preşedintele ADR (care are şi calitatea de preşedinte CNTD) şi alţi 15 membri numiţi de către preşedinte. Activitatea CNTD se desfăşoară prin intermediul grupurilor de lucru tematice, iar componenţa acestora se stabileşte prin decizia preşedintelui ADR.
 
Pentru desfăşurarea activităţii, Consiliul colaborează cu instituţiile publice şi mediul academic, care pot fi invitate la lucrările grupurilor la iniţiativa Autorităţii pentru Digitalizarea României.
 
CNTD are ca obiective: elaborarea recomandărilor cu privire la politicile publice în domeniul transformării digitale (cu precădere cele din domeniile aferente grupurilor de lucru), participarea, în calitate de organism consultativ, la elaborarea cadrului normativ şi instituţional în domeniul transformării digitale, inclusiv cu privire la interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituţiilor publice, organizarea dezbaterilor pe temele de interes de pe agenda publică din domeniul transformării digitale, precum şi analizarea, respectiv propunerea de soluţii pentru transformarea digitală a instituţiilor publice din România.
 
ADR este o instituţie creată în anul 2020 cu scopul realizării obiectivelor Guvernului României în sfera transformării digitale a societăţii româneşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7372 / 8658
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...