ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Secretar de stat în Ministerul Energiei: Interconectorul Grecia-Bulgaria va crea o rută nord-sud pentru Balcani şi este de o importanţă strategică pentru România

30 Septembrie 2022   |   Agerpres

Întrebat care este stadiul discuţiilor cu Azerbaidjan cu privire la livrarea de gaze, oficialul a menţionat că, la momentul actual, se poartă discuţii comerciale între companii.

 
 
Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este de o importanţă strategică pentru România, creează o rută nord-sud pentru Balcani care va facilita achiziţia şi din alte surse a gazelor, inclusiv pentru ţările învecinate, a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan.

"Inaugurarea interconectorului de gaze Grecia - Bulgaria are o importanţă strategică pentru România, deoarece gazele care vor fi aduse pe terminale de gaze lichefiate în Grecia vor putea intra în sistemul de transport din ţara vecină, din Bulgaria, iar de aici prin interconectorul, în special prin cel de la Negru Vodă vor putea fi disponibile şi pentru România. Acest interconector creează o rută nord-sud pentru Balcani, o rută destul de importantă care va facilita achiziţia şi din alte surse a gazelor, inclusiv pentru Bulgaria, pentru România şi ţările învecinate", a spus Drăgan.


Întrebat care este stadiul discuţiilor cu Azerbaidjan cu privire la livrarea de gaze, oficialul a menţionat că, la momentul actual, se poartă discuţii comerciale între companii.

"Ştiu că sunt discuţii între companii, discuţii comerciale între companii pentru acest gaz. De asemenea, domnul ministru Popescu (Virgil Popescu, ministrul Energiei, n.r.) a purtat discuţii permanente şi constructive cu partea azeră în acest sens, urmând ca, în acest sfârşit de săptămână, prin participarea la inaugurarea acestui conector, să continue aceste discuţii şi contacte comerciale între companiile din domeniu. Aşteptăm ca societăţile din punct de vedere comercial să găsească echilibru pentru semnarea unor contracte care să prevadă livrarea acestui gaz, inclusiv pentru România", a afirmat Dan Drăgan.

Interconectorul Grecia-Bulgaria leagă reţelele pentru transportul gazelor naturale ale celor două ţări vecine, furnizând prin urmare acces la Coridorul Sudic de Gaze şi o gamă de noi surse de gaze.

Acesta va transporta gaze din Azerbaidjan via gazoductul Trans Adriatic Pipeline şi din alte surse, prin planificatul terminal de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis, în nordul Greciei.

Gazoductul are o lungime de 182 km, din care 151 km în Bulgaria şi 31 km în Grecia, cu o capacitate proiectată să ajungă până la trei miliarde metri cubi de gaze naturale, care ar putea fi majorată la cinci miliarde metri cubi de gaze naturale dacă va exista cerere pe piaţă. Interconectorul se întinde din Komotini (nordul Greciei) via Kurdjali, Haskovo şi Dimitrovgrad spre Stara Zagora (sud-estul Bulgariei).

Potrivit BTA, un Memorandum de înţelegere privind proiectul a fost semnat în 2009 şi o societate mixtă, ICGB, a fost înfiinţată în 2011. Planul iniţial prevedea finalizarea lucrărilor în decembrie 2014.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2438 / 8669
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...