ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bursa de Valori analizează diferite soluţii tehnologice pentru a simplifica participarea la piaţa de capital

20 Noiembrie 2020   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al BVB, instituţia fundamentală a pieţei de capital celebrează astăzi 25 de ani de la redeschidere. Instituţia bursei de valori a fost restabilită în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacţii. În prima şedinţă au fost realizate 45 de tranzacţii, cu volum total de 905 acţiuni care au aparţinut unui număr de 6 companii listate. Un sfert de secol mai târziu, bursa românească este transformată fundamental.

 
 
Diferite soluţii tehnologice prin care se doreşte simplificarea pe cât posibil a participării la piaţa de capital, atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţi, sunt investigate la nivelul Grupului Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, vineri, Adrian Tănase, directorul general al BVB.
 
"Pe baza evoluţiei din ultimii 25 de ani şi a experienţei acumulate pe parcurs, Bursa de Valori Bucureşti este astăzi un partener important şi de încredere în ceea ce priveşte expertiza în digitalizare şi piaţă de capital. Folosind portofoliul nostru puternic de demersuri inovatoare şi împreună cu întreaga comunitate a pieţei de capital vom continua tradiţia noastră de a contura viitorul bursei digitale româneşti. (...) La nivelul Grupului BVB investigăm diferite soluţii tehnologice prin care ne dorim să simplificăm pe cât posibil participarea la piaţa de capital, atât pentru investitori, cât şi pentru emitenţi. Suntem conştienţi că noua generaţie de investitori îşi doreşte produse accesibile rapid în mod digital, dar şi produse cu un grad mai ridicat de risc. De aceea, Contrapartea Centrală este elementul fundamental care ne va permite să răspundem în mod eficient acestor nevoi", spune Adrian Tănase.
 
Potrivit unui comunicat al BVB, instituţia fundamentală a pieţei de capital celebrează astăzi 25 de ani de la redeschidere. Instituţia bursei de valori a fost restabilită în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacţii. În prima şedinţă au fost realizate 45 de tranzacţii, cu volum total de 905 acţiuni care au aparţinut unui număr de 6 companii listate. Un sfert de secol mai târziu, bursa românească este transformată fundamental.
 
În prezent, la BVB sunt prezenţi peste 400 de emitenţi (356 de companii listate pe Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare şi 60 emitenţi de obligaţiuni). Companiile româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au o capitalizare cumulată de 104 miliarde lei (peste 21 miliarde euro), iar valoarea cumulată a emisiunilor de obligaţiuni listate este de 25,42 miliarde lei (5,22 miliarde euro).
 
"Investitorii vin şi pleacă, la fel şi emitenţii, unii au o prezenţă mai scurtă la bursă, iar alţii sunt determinaţi să-şi scrie istoria doar pe bursă. În această lume în continuă schimbare este nevoie de un pilon de stabilitate şi încredere, iar Bursa de Valori Bucureşti este acest pilon. Puterea oricărei organizaţii stă în oamenii săi, în prietenii şi partenerii săi şi le suntem recunoscători pentru expertiza şi profesionalismul cu care se implică alături de noi în fiecare proiect pentru dezvoltarea pieţei de capital. Odată cu sărbătorirea celei de-a 25-a aniversări, ne angajăm să fim în continuare un factor catalizator pentru piaţa de capital şi să oferim investitorilor şi emitenţilor soluţii cât mai viabile pentru a satisface cerinţele în schimbare ale economiei", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
 
Evoluţia pieţei de capital din România în cei 25 de ani de activitate a fost recunoscută de furnizorul internaţional de indici FTSE Russell, care, din 21 septembrie, a promovat BVB în categoria Pieţelor Emergente, un univers investiţional mult mai mare, care, în termeni de bani, înseamnă circa 250 miliarde de euro. Următorii paşi pentru ca ponderea României în indicii FTSE Russell pentru Pieţele Emergente să crească şi cât mai multe companii listate la BVB să fie incluse în aceşti indici depind, în acelaşi timp, şi de întreaga comunitate de afaceri şi de mediul politic din România.
 
Bursa de Valori Bucureşti a organizat în săptămâna premergătoare aniversării a 25 de ani o serie de dezbateri alături de principalii actori din piaţă: investitori, brokeri, companii şi echipa BVB.
 
În cei 25 de ani de activitate ai BVB, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai pieţei de capital a fost statul român, care, totodată, este şi cel mai mare investitor la Bursă, luând în calcul companiile pe care le-a listat în ultimii 15 ani. Aceste companii au reuşit să-şi crească gradul de transparenţă şi comunicare cu investitorii, mediul de afaceri şi publicul din România, dar şi cu companii şi investitori instituţionali din afara ţării. Odată cu listarea, companiile au câştigat un plus de imagine, datorită faptului că investitorii, presa în general, mediul de afaceri, urmăresc îndeaproape evoluţia companiilor listate şi contribuie favorabil la sporirea reputaţiei, promovării şi dezvoltării afacerilor acestora. Aceste beneficii se pot vedea la companiile de stat care au fost listate în ultimii ani la BVB, precum Electrica (EL), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL). Această transparenţă se traduce printr-o evaluare mai bună a companiilor, astfel că acţionarii pot beneficia şi ei de avantajele listării, prin creşterea preţului acţiunilor şi dividende importante plătite an de an.
 
În România, bursa a fost înfiinţată în 1882. De-a lungul existenţei sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (Răscoala Ţărănească din 1907, Războiul balcanic 1912-1913), bursa fiind apoi închisă pe perioada Primului Război Mondial. După redeschidere, bursa a traversat o perioadă de 7 ani de creşteri semnificative, după care a urmat o perioadă de 7 ani de scădere accelerată. Activitatea Bursei de Efecte, Acţiuni şi Schimb se întrerupe în anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist în România şi cu începerea naţionalizării economiei. După aproape 50 de ani, Bursa de Valori Bucureşti a fost reînfiinţată în 21 aprilie 1995, iar în 20 noiembrie 1995 au avut loc primele tranzacţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8297 / 9770
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...