ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transformarea Pădurii Băneasa în ‘pădure parc’ nu înseamnă protecţie, ci o presiune a interesului imobiliar în zonă (forestieri)

17 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Forestierii susţin că, în luna octombrie 2019, transformarea unei părţi din Pădurea Băneasa în "Pădure-Parc", solicitată de Primăria Capitalei în baza Legii 220/2018, era acuzată de către ONG-ul Ecocivica, că va conduce la "defrişări şi afectarea gravă a pădurii".

 
 
Încadrarea Pădurii Băneasa în categoria de "pădure parc" nu înseamnă protecţia pădurii, ci transformarea acesteia în parc, respectiv o presiune din punct de vedere imobiliar, atrag atenţia reprezentanţii Fordaq - Comunitatea Forestierilor din România şi cei ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva, într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

"(...) gospodărirea durabilă a pădurilor se face prin respectarea regimului silvic instituit de legislaţia silvică şi de mediu. Implementarea eficientă a regimului silvic, inclusiv combaterea tăierilor ilegale, se face cu angajament, capacitate administrativă, prin identificarea unor soluţii de finanţare şi prin eliminarea supra-reglementării, nu prin haos administrativ, populism, demagogie, circ mediatic şi false măsuri de protecţie, dispuse ad-hoc, televizat! Declaraţiile alarmiste privind "tăierea la ras" a Pădurii Băneasa au fost infirmate chiar de către reprezentanţii Corpului de Control al ministerului, în prezenţa domnului ministru Costel Alexe (ministrul Mediului, n.r.), care au arătat că recoltările de arbori au fost executate în cadrul unor lucrări de îngrijire a pădurii, necesare tehnic şi legal aprobate. Oricine a cultivat flori sau roşii ştie că acestea trebuie rărite şi curăţate de buruieni. Proprietarii de pădure şi forestierii constată cu stupoare dezinformările aruncate în spaţiul public într-un termen foarte scurt şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de interesele reale care se ascund în spatele sloganului "protejăm pădurile României"", se precizează în comunicat.


Forestierii susţin că, în luna octombrie 2019, transformarea unei părţi din Pădurea Băneasa în "Pădure-Parc", solicitată de Primăria Capitalei în baza Legii 220/2018, era acuzată de către ONG-ul Ecocivica, că va conduce la "defrişări şi afectarea gravă a pădurii".

"La distanţă de doar trei luni ministrul Mediului, Costel Alexe, anunţă public faptul că, pentru a fi protejată Pădurea Băneasa, aceasta va avea un regim juridic modificat, va fi încadrată ca "Pădure Parc", cu "interzicerea tăierii lemnului în scop economic". Aceeaşi ONG-işti salută, astăzi, intervenţia ministrului Mediului aclamând "Salvarea Pădurii Băneasa"!? (...) Aşa cum prevede articolul 3 din Legea 220/2018, "actele de punere în valoare pentru pădurile-parc se aprobă de către structura de specialitate competentă teritorial a autorităţii publice centrale, care răspunde de silvicultură, în baza studiilor de specialitate aprobate în comisia tehnică de avizare pentru silvicultură, prin care se stabilesc lucrările speciale care au ca scop realizarea structurilor neregulate, mozaicate, a sistematizării în plan orizontal şi în volum a pădurii, pe zone şi secţiuni peisagistice"", notează sursa citată.

Cele două organizaţii subliniază faptul că, în condiţiile Legii 220/2018, acolo unde există un interes social legitim, se poate solicita transferul unor păduri devenite urbane prin dezvoltarea localităţilor, în administrarea Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) respective, cu scopul transformării în pădure-parc, "tocmai pentru a permite amenajări în cadrul lor, prin tăierea de arbori şi eliberarea spaţiului pentru alei, amenajări şi construcţii temporare, care altfel ar fi interzise de Codul Silvic".

"Este simplu şi evident: încadrarea Pădurii Băneasa în Pădure Parc nu înseamnă protecţia pădurii, ci transformarea acesteia în Parc! În fapt, presiunea care se exercită asupra Pădurii Băneasa este o presiune imobiliară! Din totalul de 1.340 ha pădure al trupului de pădure Băneasa, 63% este pădure proprietate privată. Presiunea imobiliară face ca pădurea să fie împărţită în loturi din ce în ce mai mici, fiecare proprietar având dreptul legitim de a construi o casă de vacanţă, prin scoaterea definitivă din fondul forestier a unei suprafeţe de 200 mp, dar nu mai mult de 5% din suprafaţa proprietăţii, conform art. 37 din Codul Silvic. Evident, prin lotizarea pădurii, scoateri definitive din fond forestier şi construcţia de case, pădurea este fărâmiţată, iar funcţia socială dispare prin îngrădirea accesului", sunt de părere oficialii Fordaq şi Nostra Silva.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat, miercuri, că toate cele 374 de hectare din Pădurea Băneasa care sunt în proprietatea statului, în administrarea Romsilva, vor ajunge doar pădure de protecţie, începând din luna martie a acestui an.

"Astăzi, în pădure la Băneasa, majoritatea suprafeţei este pădure de protecţie şi producţie, iar în momentul de faţă raportul Gărzii Forestiere Bucureşti şi al Corpului de Control al ministrului au relevat faptul că aici au fost efectuate lucrări silvice conform amenajamentului silvic aflat în vigoare până la finalul lunii decembrie (...) Fac menţiunea că, din cele 1.343 de hectare cât are astăzi Pădurea Băneasa, 63% este pădure privată şi doar 37% este pădure a statului, în administrarea Romsilva. Ne-am gândit cum putem să redăm pădurii Băneasa rolul pe care în mod normal trebuie să-l aibă. Vreau să vă anunţ că, începând cu luna martie, Pădurea Băneasa va arăta astfel: toate cele 374 de hectare care sunt în proprietatea statului, în administrarea Romsilva, vor ajunge doar pădure de protecţie, de la cea de producţie, astfel încât ea va fi clasificată ca pădure-parc, aici nemaiputându-se interveni cu lucrări silvice pentru exploatarea arborilor sănătoşi, ci doar dacă este vorba de igienizare sau dacă este vorba despre vreo doborâtură. În momentul de faţă, vreau să anunţ pe toţi bucureştenii, pe toţi românii, că pădurea Băneasa va redeveni aşa cum ar fi trebuit să fie, adică plămânul verde al Capitalei", a spus Alexe, într-o conferinţă susţinută în Pădurea Băneasa.

Potrivit oficialului, în privinţa suprafeţei proprietate privată din respectiva pădure, se poartă discuţii la ministerul de resort pentru ca acestea să devină doar pădure de protecţie.

Vizita ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în Pădurea Băneasa a survenit în urma reclamaţiilor din partea cetăţenilor care semnalau că au loc tăieri de arbori în acel amplasament.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8368 / 8637
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...