Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat
01 August 2024
Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVPDesele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate.
Lansăm o rubrică nouă, ”The Insider”, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners prin prestigioasa semnătură a maesterului Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner, descris de ghidurile juridice internaționale drept unul dintre cei mai reputați avocați români.
Azi, despre ”Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat”, primul articol din această serie.
* * * *
Ultimele decenii au marcat, in plan mondial, o recrudescență a agresiunilor întreptate împotriva avocaților și a profesiei de avocat. Amenințările, arestările abuzive, campaniile mincinoase declanșate în presă, expulzările pentru considerente politice, au culminat, nu de puține ori, cu asasinate la comandă. In prezent, în Europa, sute de avocați se află în stare de arest sau în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru vina de a își fi exercitat profesia cu probitate și curaj, de a fi militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului.
Desele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate. S-a avut în vedere Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat, document care subliniază “rolul fundamental pe care avocații, societățile profesionale și celelalte forme de exercitare a profesiei, alături de organele statutar alese , îl au în menținerea și consolidarea statului de drept, în asigurarea liberului acces la justiție și în asigurarea protecției drepturilor omului și ale libertăților sale fundamentale”.
În Preambulul proiectului Convenției sunt enumerate, printre altele, izvoarele de drept care o vor guverna. Astfel sunt amintite: Convenția pentru Apărarea drepturilor omului și Libertăților fundamentale (ETS nr. 5/1950); Protocoalele și Jurisprundeța CEDO; Principiile de bază privind rolul barourilor, adoptate de cel de-al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea criminalității și tratamentul infracțiunilor desfașurat între 27 august – 7 septembrie 1990 la Havana, Cuba; Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat precum și Rezoluția nr. 35/12 privind independența și imparțialitatea sistemului juridic, a juraților și a evaluatorilor și independența avocaților, adoptată de Națiunile Unite-Consilul pentru Drepturile Omului din 22 iunie 2017.
Același Preambul enumeră drept argumente principale în sprijinul demersului propus, diferențele importante în organizarea profesiei de avocat în statele membre ale Consiliului Europei, pe de o parte, deopotrivă cu insuficiența cadrului juridic internațional pentru asigurarea libertății de exercitare a profesiei de avocat.
În final e necesar să evocăm scopul Convenției și domeniul său de aplicare. Convenția urmărește “să consolideze protecția profesiei de avocat și dreptul de a exercita această profesie în mod independent, fără discriminare sau interferențe necorespunzătoare”. Pentru realizarea scopului său, părțile semnatare vor trebui să construiască un ” mecanism de implementare “a procedurilor sale, încercând să armonizeze specificul fiecărei reglementări naționale și să îl traducă în modalitatea care să exprime un interes comun.
La rândul său, domeniul de aplicare al Convenției se refera la activitățile profesionale ale avocaților și asociațiilor lor profesionale.
Sunt reglementate dispoziții care se aplică cu precădere magistraților sau notarilor lăsându-se libertatea ca unele texte să fie aplicabile numai dacă sunt compatibile cu legislația națională a celor care le evocă.
Vom dezvolta reglementările cuprinse de proiectul Convenției în articolele următoare, urmând a evoca aspecte legate de: terminologie, dispozițiile de fond, implementarea Convenției, corelarea cu alte instrumente internaționale, intrarea în vigoare, aderarea la Convenție, aplicarea teritorială, argumente, rezerve, denunțare sau retragerea din Convenție.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 516 / 9134 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...