ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat

26 Iulie 2024   |   Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP

Desele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate.

 
 


Lansăm o rubrică nouă, ”The Insider”, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners prin prestigioasa semnătură a maesterului 
Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner, descris de ghidurile juridice internaționale drept unul dintre cei mai reputați avocați români.

Azi, despre ”Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat”, primul articol din această serie.



* * * * 


Ultimele decenii au marcat, in plan mondial, o recrudescență a agresiunilor întreptate împotriva avocaților și a profesiei de avocat. Amenințările, arestările abuzive, campaniile mincinoase declanșate în presă, expulzările pentru considerente politice, au culminat, nu de puține ori, cu asasinate la comandă. In  prezent, în Europa, sute de avocați se află în stare de arest sau în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru vina de a își fi exercitat profesia cu probitate și curaj, de a fi militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului.


Desele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate. S-a avut în vedere Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat, document care subliniază “rolul fundamental pe care avocații, societățile profesionale și celelalte forme de exercitare a profesiei, alături de organele statutar alese , îl au în menținerea și consolidarea statului de drept, în asigurarea liberului acces la justiție și în asigurarea protecției drepturilor omului și ale libertăților sale fundamentale”.

În Preambulul proiectului Convenției sunt enumerate, printre altele, izvoarele de drept care o vor guverna. Astfel sunt amintite: Convenția pentru Apărarea drepturilor omului și Libertăților fundamentale (ETS nr. 5/1950); Protocoalele și Jurisprundeța CEDO; Principiile de bază privind rolul barourilor, adoptate de cel de-al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea criminalității și tratamentul infracțiunilor desfașurat între 27 august – 7 septembrie 1990 la Havana, Cuba; Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat precum și Rezoluția nr. 35/12 privind independența și imparțialitatea sistemului juridic, a juraților și a evaluatorilor și independența avocaților, adoptată de Națiunile Unite-Consilul pentru Drepturile Omului din 22 iunie 2017.

Același Preambul enumeră drept argumente principale în sprijinul demersului propus,  diferențele importante în organizarea profesiei de avocat în statele membre ale Consiliului Europei, pe de o parte, deopotrivă cu insuficiența cadrului juridic internațional pentru asigurarea libertății de exercitare a profesiei de avocat.

În final e necesar să evocăm scopul Convenției și domeniul său de aplicare. Convenția urmărește “să consolideze protecția profesiei de avocat și dreptul de a exercita această profesie în mod independent, fără discriminare sau interferențe necorespunzătoare”. Pentru realizarea scopului său, părțile semnatare vor trebui să construiască un ” mecanism de implementare “a procedurilor sale, încercând să armonizeze specificul fiecărei reglementări naționale și să îl traducă în modalitatea care să exprime un interes comun.

La rândul său, domeniul de aplicare al Convenției se refera la activitățile profesionale ale avocaților și asociațiilor lor profesionale.

Sunt reglementate dispoziții care se aplică cu precădere magistraților sau notarilor lăsându-se libertatea ca unele texte să fie aplicabile numai dacă sunt compatibile cu legislația națională a celor care le evocă.

Vom dezvolta reglementările cuprinse de proiectul Convenției în articolele următoare, urmând a evoca aspecte legate de: terminologie, dispozițiile de fond, implementarea Convenției, corelarea cu alte instrumente internaționale, intrarea în vigoare, aderarea la Convenție, aplicarea teritorială, argumente, rezerve, denunțare sau retragerea din Convenție.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 192 / 8810
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...