ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat

11 Iunie 2024   |   Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP

Desele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate.

 
 


Lansăm o rubrică nouă, ”The Insider”, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners prin prestigioasa semnătură a maesterului 
Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner, descris de ghidurile juridice internaționale drept unul dintre cei mai reputați avocați români.

Azi, despre ”Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat”, primul articol din această serie.* * * * 


Ultimele decenii au marcat, in plan mondial, o recrudescență a agresiunilor întreptate împotriva avocaților și a profesiei de avocat. Amenințările, arestările abuzive, campaniile mincinoase declanșate în presă, expulzările pentru considerente politice, au culminat, nu de puține ori, cu asasinate la comandă. In  prezent, în Europa, sute de avocați se află în stare de arest sau în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru vina de a își fi exercitat profesia cu probitate și curaj, de a fi militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului.


Desele apeluri făcute individual sau de către reprezentanții aleși ai profesiei au fost, în cele din urmă, auzite și drept consecință, statele membre ale Consiliului Europei alături de nenumărați alți semnatari au hotarat că se impune încheierea unei Convenții pentru protecția profesiei de avocat, act de drept internațional public de o majoră însemnătate. S-a avut în vedere Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat, document care subliniază “rolul fundamental pe care avocații, societățile profesionale și celelalte forme de exercitare a profesiei, alături de organele statutar alese , îl au în menținerea și consolidarea statului de drept, în asigurarea liberului acces la justiție și în asigurarea protecției drepturilor omului și ale libertăților sale fundamentale”.

În Preambulul proiectului Convenției sunt enumerate, printre altele, izvoarele de drept care o vor guverna. Astfel sunt amintite: Convenția pentru Apărarea drepturilor omului și Libertăților fundamentale (ETS nr. 5/1950); Protocoalele și Jurisprundeța CEDO; Principiile de bază privind rolul barourilor, adoptate de cel de-al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea criminalității și tratamentul infracțiunilor desfașurat între 27 august – 7 septembrie 1990 la Havana, Cuba; Recomandarea Consiliului Europei nr. R(2000)21 privind libertatea exercitării profesiei de avocat precum și Rezoluția nr. 35/12 privind independența și imparțialitatea sistemului juridic, a juraților și a evaluatorilor și independența avocaților, adoptată de Națiunile Unite-Consilul pentru Drepturile Omului din 22 iunie 2017.

Același Preambul enumeră drept argumente principale în sprijinul demersului propus,  diferențele importante în organizarea profesiei de avocat în statele membre ale Consiliului Europei, pe de o parte, deopotrivă cu insuficiența cadrului juridic internațional pentru asigurarea libertății de exercitare a profesiei de avocat.

În final e necesar să evocăm scopul Convenției și domeniul său de aplicare. Convenția urmărește “să consolideze protecția profesiei de avocat și dreptul de a exercita această profesie în mod independent, fără discriminare sau interferențe necorespunzătoare”. Pentru realizarea scopului său, părțile semnatare vor trebui să construiască un ” mecanism de implementare “a procedurilor sale, încercând să armonizeze specificul fiecărei reglementări naționale și să îl traducă în modalitatea care să exprime un interes comun.

La rândul său, domeniul de aplicare al Convenției se refera la activitățile profesionale ale avocaților și asociațiilor lor profesionale.

Sunt reglementate dispoziții care se aplică cu precădere magistraților sau notarilor lăsându-se libertatea ca unele texte să fie aplicabile numai dacă sunt compatibile cu legislația națională a celor care le evocă.

Vom dezvolta reglementările cuprinse de proiectul Convenției în articolele următoare, urmând a evoca aspecte legate de: terminologie, dispozițiile de fond, implementarea Convenției, corelarea cu alte instrumente internaționale, intrarea în vigoare, aderarea la Convenție, aplicarea teritorială, argumente, rezerve, denunțare sau retragerea din Convenție.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 129 / 8747
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
  Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
  De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
  Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
  Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
  Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...