ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat (II) - Reglementările cuprinse de proiectul Convenției | Terminologie

16 Iulie 2024   |   Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP

Proiectul în discuție este în pus în dezbaterea asociațiilor prefesionale ale țărilor membre și cu siguranță textul sus menționat va fi amplu completat.

Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP

 
 
Proiectul convenției privind protecția profesiei de avocat (denumită în cele ce urmează „Convenția”) cuprinde în premieră, în cuprinsul art. nr. 3 intitulat „Terminologie”, definirea unor termeni precum :

a.    „avocat”, prin care se desemnează orice persoană fizică ce este calificată și autorizată potrivit dreptului național, să exercite profesia de avocat. Desigur, Convenția face referire la dreptul național al țării pe al cărui teritoriu avocatul este membru al asociației sale profesionale (barou sau din statele de drept/stat membru).

b.    „clientul” este persoana fizică sau juridică care a solicitat și cererea i-a fost încuviințată, să fie sfătuit, asistat sau reprezentat de către un avocat. Acceptul dat de către avocat este singura condiție necesară pentru nașterea raportului juridic de asistență juridică, condițiile de validitate ale acestui contract precum și conținutul, sau proba sa, nu sunt analizate pentru îndeplinirea acestei condiții.


c.    „clientul potențial” este o noțiune cu totul inedită în reglementările specifice profesiei de avocat, Convenția utilizând-o pentru prima dată. Este definită că desemnând orice persoană fizică sau juridică care solicită sau își dorește să fie sfătuită, consiliată, asistată sau reprezentată de către un avocat – desigur ceea ce deosebește clientul potențial de un client obișnuit este împrejurarea că el nu are un avocat desemnat din oficiu sau ales, ceea ce impiedică nașterea raportului juridic specific profesiei de avocat, raport juridic intuitu personae, după cum se știe.

d.    „asociație profesională” desemnează organul reprezentativ căruia îi aparțin sau îi sunt afiliați toți avocații, sau doar parte dintre ei și care are autoritatea să organizeze și să reglementeze profesia de avocat potrivit dreptului național.

Împrejurarea că dintr-o asociație profesională nu fac parte toți avocații si numai o parte dintre ei este specifică dreptului anglo-saxon: spre pildă în Marea Britanie există două asociații profesionale ale avocațiilor, Council Bar din care fac parte barristerii, avocații litigatori și Law Society compusă de avocații de consultanță. În prezent diferențele dintre cele două corpuri profesionale s-au estompat semnificativ prin lărgirea competențelor membrilor săi.

e.    „activitățile profesionale ale avocaților” - Convenția își propune o definire exhaustivă care cuprinde: pregătirea și acordarea de consultață, asistență sau reprezentare juridică, interpretarea și aplicarea dreptului național a dreptului altui stat sau a dreptului internațional fără a avea importanță țara în care sunt rezidenți clienții sau unde își desfașoară munca personală sau activitățile profesionale, inclusiv acordarea de asistență cu privire la procedurile sau dreptul la muncă într-o jurisdicție sau la o instanță internațională sau a unui organism atașat unei astfel de autorități, să slujească statul de drept și să contribuie la dezbaterile și întelegerea de către cetațeni a dreptului, aplicării și interpretării sale și cu privire la funcționarea sistemelor legale.

Se desprinde cu evidență dorința redactorului de a menține toate categoriile de activități ce pot fi desfășurate de un avocat, cu observarea specificităților pe care exercitarea profesiei noastre o are în diversele țări membre ale Consiliului Europei, potrivit specificului lor național. Proiectul în discuție este în pus în dezbaterea asociațiilor prefesionale ale țărilor membre și cu siguranță textul sus menționat va fi amplu completat.

f.    „asociațiile profesionale” trebuie garantate ca independență și autonomie de sistemul de drept național al fiecărui stat semnatar. Ele sunt înzestrate cu competențe și atribuții precum și cu o organizare internă care să le garanteze, fie pe de o parte, alegerea liberă a organelor executive, iar pe de altă parte funcționarea potrivit reglementărilor legale fără nicio ingerință din exterior. În concret, scopul asociațiilor profesionale trebuie să constea în:

-    reprezentarea drepturilor și intereselor avocaților și ale profesiei de avocat în ansamblul său;
-    promovarea și apărarea independenței avocaților și al rolului lor în societate;
-    elaborarea, promovarea și asigurarea respectării regulilor profesionale și deontologice;
-    promovarea statului de drept, interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale, a hotărârilor judecătorești al drepturilor omului;
-    să coopereze cu avocații și asociațiile profesionale similare din alte țări, cu organizațiile internaționale, interguvernamentale sau neguvernamentale privind problemele teoretice și practice de drept, protejarea și acordarea de asistență juridică avocaților și familiilor lor.

Se dorește ca asociațiile profesionale să fie consultate în timp util și de o manieră efectivă referitor la orice propunere de modificare a legislației care privesc sau pot afecta activitățile profesionale ale avocaților sau reglementarea profesiei de avocat. Avocaților li se permite să adere sau să înființeze asociații profesionale în scopul promovării activității și intereselor profesionale, fără a impacta asupra calității lor de membri ai autorităților profesionale naționale. Realitatea europeană cunoaște variate forme de asociere a avocaților în asociații ale tinerilor avocați, sindicate ale avocaților, dar și în planul organizării profesiei în uniuni sau federații de barouri sau chiar uniuni de avocați. După cum se știe, UNBR este membru fondator (1927) al UIA (Union Internationale des Avocats), al IBA (International Bar Association), CCBE (Asociația Europeană a Barristilor și Avocatilor de Drept), Uniunea Avocaților din Balcani, etc.

-    să reorganizeze primirea și reprimirea în profesia de avocat în baza unor criterii obiective și transparente și a unei proceduri echitabile cu garantarea constituirii rezultatelor printr-o cale de atac accesibilă și urgentă și care poate fi, în cele din urmă, supusă controlului judecătoresc.

În articolul următor vom trata drepturilor profesionale ale avocaților.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 37 / 8797
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
  CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
  Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
  Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
  Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
  Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
  Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
  RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
  RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
  Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
  Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...