ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Virgil Popescu: Anul acesta nu vom avea scumpiri la factura de gaze şi nu sunt motive de scumpiri la electricitate

17 Februarie 2020   |   AGERPRES

Acesta a apreciat că există posibilitatea ca în viitorul apropiat mai multe companii din petrochimie să anunţe investiţii în România.

 
 
Facturile la gaze naturale nu se vor scumpi de la 1 iulie şi nu există motive pentru creşterea preţului la electricitate în acest an, a declarat luni ministrul demis al Energiei, Economiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"Am observat că producătorii de gaz au spus că nu se justifică scumpiri, am observat şi reacţia unui operator de furnizare şi distribuţie care a spus că oferta a fost înţeleasă greşit şi că nu vor fi scumpiri, eu am spus că nu vor fi scumpiri la gaz de la 1 iulie. Eu cred că nu vom avea nicio scumpire de la 1 iulie la preţul gazelor naturale. Mă refer la factură. Nu cred că tarifele care sunt reglementate de distribuţie vor creşte, în condiţiile în care tariful de distribuţie nu a fost scăzut cu 2%, taxa de 2% a fost eliminată, să nu uităm. Nici la energie electrică nu văd motive ca să crească preţul", a declarat Virgil Popescu, la ZF Power Summit.


Pe de altă parte, ministrul demis al Energiei a susţinut că Guvernul PNL doreşte dublarea infrastructurii de distribuţie a gazelor pentru populaţie în următorii 4 ani.

"Va trebui să dezvoltăm şi distribuţia de gaze pentru încălzirea populaţiei, care e la 35% acum şi vrem să o dublăm în patru ani de zile, şi aţi văzut că pe exerciţiul financiar actual Ministerul Fondurilor Europene pune la bătaie 200 de milioane de euro pentru începerea distribuţiilor în acest an, şi probabil veţi vedea în perioada următoare un call de proiecte pentru acest lucru şi în exerciţiul financiar viitor alte sute de milioane de euro. (...) Şi Ministerul Energiei şi Ministerul Dezvoltării trebuie să se implice în acest lucru, alături de ANRE, pentru că dacă îi lăsăm pe primari singuri să se ocupe, nu vor putea. De aceea o să fim lângă ei şi cred că în aceşti 4 ani care vor urma gazele româneşti vor ajunge în casele românilor", a afirmat Virgil Popescu.

Acesta a apreciat că există posibilitatea ca în viitorul apropiat mai multe companii din petrochimie să anunţe investiţii în România.

"Eu cred că şi petrochimia poate fi dezvoltată, acolo unde factorul de multiplicare a gazului este mult mai mare, 1 la 7 sau 1 la 10. Deci producţia de energie electrică pe bază de gaz, încălzirea populaţiei cu gaze şi petrochimia vor permite ca gazele din Marea Neagră, o dată ce vor fi exploatate, să se consume cât mai mult în România. (...) Eu zic să avem răbdare şi poate în perioada următoare o să vedeţi mai mulţi jucători pe piaţa petrochimiei care anunţă investiţii", a declarat ministrul demis al Energiei.

Referitor la planul Comisiei Europene de reducere a emisiilor de carbon, Virgil Popescu a apreciat că România va reuşi să se încadreze în ţinta stabilită de Comisia Europeană pentru 2030, de reducere cu 50% a emisiilor de carbon.

"Dacă vorbim de producţia de energie electrică pe bază de cărbune, acolo trebuie să fim foarte atenţi, deoarece Compania Energetică Oltenia deţine, de exemplu, o cotă de piaţă de 25% din producţia de energie electrică şi trebuie să avem grijă că nu putem scoate această producţie de energie electrică din sistemul energetic naţional fără să punem ceva în schimb. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă după ce, în prealabil, a fost un memorandum, prin care acordăm un ajutor de salvare de 1,2 miliarde de lei pentru Compania Energetică Oltenia. În memorandum se spunea mai mult, că dacă acel ajutor de salvare nu poate fi returnat în termen de 6 luni, se va transforma într-un ajutor de restructurare. Şi este un plan foarte clar - ce se va întâmpla în următorii ani, până în 2026, cu acea procedură de restructurare. Vor urma treceri de la cărbune pe gaz pentru unitatea de la Craiova 2, două unităţi de la Eşelniţa, o unitate de la Turceni şi un parc de 300 de megawaţi de energie solară care va permite, la sfârşitul lui 2026, să se reducă emisiile de cărbune cu aproape 50%. Practic încercăm să ne încadrăm, cu Complexul Energetic Oltenia, şi vom reuşi, în acea ţintă de reducere până în 2030 a Green Deal cu 50% a emisiilor de carbon. Nu va fi uşor, este evident, dar sunt convins că ne vom ţine de acest lucru", a afirmat ministrul al Energiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8338 / 8667
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...