
Von der Leyen anunță că UE este pregătită să negocieze cu SUA în legătură cu taxele
07 Aprilie 2025
AgerpresSurse comunitare au precizat că oferta de aplicare a unor taxe zero în mod reciproc în cazul bunurilor industriale a fost parte din negocierile pe care le-a avut cu autoritățile americane comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, ultimele discuții având loc săptămâna trecută.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu Statele Unite pentru a ajunge la un acord în privința taxelor, dar, în același timp, pregătește măsuri pentru a-și apăra interesele, relatează agenția EFE.
'Am oferit taxe 'zero pentru zero' pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali, pentru că Europa întotdeauna este pregătită pentru un acord bun, așa că îl menținem pe masă. Dar, de asemenea, suntem pregătiți pentru a răspunde cu contramăsuri și a ne apăra interesele', a spus von der Leyen.
Surse comunitare au precizat că oferta de aplicare a unor taxe zero în mod reciproc în cazul bunurilor industriale a fost parte din negocierile pe care le-a avut cu autoritățile americane comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, ultimele discuții având loc săptămâna trecută.
'Am oferit taxe 'zero pentru zero' pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali, pentru că Europa întotdeauna este pregătită pentru un acord bun, așa că îl menținem pe masă. Dar, de asemenea, suntem pregătiți pentru a răspunde cu contramăsuri și a ne apăra interesele', a spus von der Leyen.
Surse comunitare au precizat că oferta de aplicare a unor taxe zero în mod reciproc în cazul bunurilor industriale a fost parte din negocierile pe care le-a avut cu autoritățile americane comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, ultimele discuții având loc săptămâna trecută.
De asemenea, Von der Leyen a subliniat că UE se va proteja față de 'efectele indirecte (ale taxelor) prin deturnarea comerțului, motiv pentru care va înființa un 'Grup de Lucru pentru Supravegherea Importurilor', care să analizeze nivelul istoric al importurilor blocului comunitar pentru a stabili dacă se produce o creștere bruscă în cazul intrărilor unui anumit produs sau sector și dacă ar trebui luate măsuri.
Întrebată dacă UE va utiliza instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive economice, creat în 2023 și care nu a fost încă folosit, Von der Leyen a răspuns că 'toate instrumentele sunt pe masă' și UE va trebui să vadă cum merg negocierile pentru a decide pe care îl va utiliza.
'Am prefera să avem o soluție negociată', a precizat Von der Leyen, care a adăugat că primii afectați de taxe vor fi consumatorii și firmele din Statele Unite, dar acestea vor avea 'un enorm impact și în economia globală' și vor lovi, în particular, țările în curs de dezvoltare.
'Este un punct de cotitură pentru America', a spus ea.
Președinta Comisiei Europene a mai afirmat că, dincolo de pregătirea de represalii și de mâna întinsă către dialog cu SUA, UE va continua să lucreze pentru diversificarea și consolidarea relațiilor sale comerciale.
'Ne vom concentra pe 83% din comerțul global de dincolo de Statele Unite', a mai spus Von der Leyen, care a dat ca exemplu de astfel de consolidări ale relațiilor comerciale cu UE acordurile recente cu Mercosur, Mexic și Elveția, precum și pe cele în lucru, cu India, Thailanda și Indonezia.
O delegație a PE se va deplasa la Washington pentru discuții cu omologi americani despre relațiile transatlantice
Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu Statele Unite se va deplasa la Washington de miercuri până vineri pentru discuții cu reprezentanți ai Congresului american, informează luni un comunicat de presă al legislativului UE.
Vizita eurodeputaților are loc pe fondul anunțului recent al președintelui american Donald Trump privind introducerea de tarife extinse asupra partenerilor comerciali globali. La Washington DC, delegația PE, ce va fi condusă de Brando Benifei (S&D, Italia), se va întâlni în principal cu reprezentanți ai Congresului SUA, parțial pentru a se pregăti pentru următorul Dialog Transatlantic al Legislatorilor (TLD), un forum ce reunește parlamentari marcanți, menit să consolideze relațiile dintre Parlamentul European și Congres.
Joi, eurodeputații se vor întâlni cu membri ai Comitetului Camerei Reprezentanților care se ocupă de competiția strategică dintre SUA și China, precum și cu noua conducere a Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei și cu membri ai Caucusului UE al Camerei. Discuțiile sunt așteptate să se axeze pe evoluțiile din Europa, nu în ultimul rând cu privire la Ucraina, precum și pe comerțul bilateral, cooperarea UE-NATO, viitorul relațiilor transatlantice și relațiile cu China.
Joi și vineri, europarlamentarii vor avea întâlniri cu reprezentanți ai Departamentului de Stat, precum și cu think tank-uri și reprezentanți ai Camerei de Comerț a SUA.
Delegația va fi formată din membri ai biroului lărgit al Dialogului Transatlantic al Legislatorilor. Pe lângă Brando Benifei, din ea vor mai face parte vicepreședintele PE Sophie Wilmcs (Renew Europe, Belgia), președintele Comisiei pentru afaceri externe, David McAllister (PPE, Germania), președintele Comisiei pentru comerț internațional, Bernd Lange (S&D, Germania), și raportorul permanent pentru SUA al Comisiei pentru afaceri externe, Michal Szczerba (Polonia), mai precizează comunicatul Parlamentului European.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 57 / 9448 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...