ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM a actualizat prevederile în domeniul echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice

21 August 2019   |   AGERPRES

ANCOM menţionează că dispoziţiile legislative ce privesc compatibilitatea electromagnetică au fost completate prin introducerea definiţiei echipamentelor destinate să producă perturbaţii electromagnetice, cunoscute şi sub numele de jammere (non-radio).

 
 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă actualizarea prevederilor în domeniul echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

"În contextul dezvoltărilor rapide ce caracterizează capabilităţile tehnice ale echipamentelor destinate serviciilor de comunicaţii electronice, a fost actualizată legislaţia cu privire la compatibilitatea electromagnetică şi punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio. În acest sens, au fost actualizate prevederile privind măsurătorile de radiaţii electromagnetice neionizante, au fost definite echipamentele destinate să producă perturbaţii electromagnetice şi au fost actualizate şi clarificate atribuţiile de supraveghere şi control ale ANCOM şi ANPC. Astfel, s-a creat şi cadrul legislativ necesar pentru colaborarea cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică pentru identificarea persoanelor care comercializează online echipamente neconforme, activităţi care au căpătat amploare în ultimul timp şi care nu erau în sfera noastră de competenţă", a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.


Potrivit comunicatului, noul document legislativ impune în sarcina titularilor de licenţe de utilizare a spectrului de frecvenţe radio să transmită, la solicitarea ANCOM, în cazul staţiilor de radiocomunicaţii/ emisie amplasate în intravilanul localităţilor şi în exteriorul clădirilor, rezultatele măsurării radiaţiilor electromagnetice neionizante în care să indice valoarea câmpului electromagnetic cumulat în amplasamentul vizat, realizate în conformitate cu recomandările Comitetului pentru Comunicaţii Electronice (ECC) din cadrul Conferinţei Europene pentru Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT) relevante.

ANCOM menţionează că dispoziţiile legislative ce privesc compatibilitatea electromagnetică au fost completate prin introducerea definiţiei echipamentelor destinate să producă perturbaţii electromagnetice, cunoscute şi sub numele de jammere (non-radio). În această categorie intră orice aparat proiectat şi fabricat cu intenţia de a produce perturbaţii electromagnetice, astfel încât să degradeze funcţionarea altor echipamente, în România fiind interzise fabricarea, importul, deţinerea, publicitatea, comercializarea, punerea în funcţiune sau utilizarea acestora.

În acelaşi timp, au fost actualizate şi clarificate atribuţiile de supraveghere şi control pe piaţa echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice ale ANCOM şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Conform noilor prevederi legislative, aceste instituţii pot solicita Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, în cazul domeniilor şi subdomeniilor.ro, transmiterea datelor sau a informaţiilor care pot conduce la identificarea persoanelor care comercializează echipamente radio/ aparate prin mijloace electronice. De asemenea, conform noilor reglementări, aceste instituţii au acum şi competenţa de a decide confiscarea jammerelor.

Au fost revizuite şi obligaţiile operatorilor economici implicaţi în lanţul de aprovizionare ori de distribuţie a aparatelor sau echipamentelor radio.

În ceea ce priveşte documentele pe care operatorii economici trebuie să le pună la dispoziţia autorităţilor de supraveghere a pieţei pentru a demonstra conformitatea aparatului sau echipamentului radio cu prevederile legale, acestea pot fi şi în limba engleză.

Potrivit ANCOM, nerespectarea prevederilor acestor acte normative se sancţionează de către organismele abilitate cu amenzi cuprinse între 500/ 2.500 de lei şi 50.000 de lei.

Instituţia menţionează că Hotărârea Guvernului nr. 431/ 2019 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 487/ 2016 privind compatibilitatea electromagnetică şi a Hotărârii Guvernului nr. 740/ 2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 564 din 9 iulie 2019 şi a intrat în vigoare începând cu data de 8 august 2019.

Hotărârea Guvernului nr. 740/ 2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio transpune în legislaţia naţională Directiva 2014/ 53/ UE (Directiva RED) a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio şi de abrogare a Directivei 1999/5/CE.

Hotărârea Guvernului nr. 487/ 2016 privind compatibilitatea electromagnetică transpune în legislaţia naţională Directiva 2014/ 30/ UE  (Directiva EMC) a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislaţiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetică (reformare).

De asemenea, se aplică şi principii ori norme din cadrul Regulamentului (CE) nr. 765/ 2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339 /93.

Întreg cadrul legislativ aplicabil compatibilităţii electromagnetice şi punerii pe piaţă a dispozitivelor radio este disponibil pe site-ul ANCOM.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4534 / 5489
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...