ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM: Platformele online pot suspenda, restricţiona sau închide conturile utilizatorilor şi trebuie să motiveze clar decizia

25 Aprilie 2025   |   Agerpres

Platformele online trebuie să pună la dispoziţia utilizatorilor acces la un sistem intern eficace de soluţionare a plângerilor, care să le permită acestora să depună reclamaţii, pe cale electronică şi în mod gratuit, în legătură cu deciziile luate de furnizorul platformei online.

 
 
Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricţii pe motiv că informaţiile furnizate de către aceştia constituie conţinut ilegal sau sunt incompatibile cu condiţiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, printre restricţiile ce pot fi impuse se află: restricţii privind vizibilitatea anumitor informaţii furnizate de utilizator, inclusiv eliminarea conţinutului, blocarea accesului la conţinut sau retrogradarea conţinutului; suspendarea, sistarea sau alte restricţii ale plăţilor monetare; suspendarea sau sistarea totală sau parţială a furnizării serviciului; suspendarea sau închiderea contului utilizatorului.


Pe de altă parte, platformele online au obligaţia de a furniza oricărui utilizator cărui i s-a aplicat una dintre restricţii o expunere de motive clară şi specifică, care să conţină un minimum de informaţii (de exemplu: tipul restricţiei, domeniul de aplicare teritorial al deciziei şi durata acesteia; faptele şi circumstanţele avute în vedere în luarea deciziei etc.), iar acest lucru se va aplica numai dacă furnizorul are datele de contact electronice ale utilizatorului.

În schimb, această obligaţie nu se aplică dacă informaţiile vizate constituie conţinut comercial înşelător de largă circulaţie sau dacă restricţia a fost aplicată ca urmare a unui ordin de a acţiona împotriva conţinutului ilegal emis de o autoritate relevantă.

Totodată, platformele online trebuie să pună la dispoziţia utilizatorilor acces la un sistem intern eficace de soluţionare a plângerilor, care să le permită acestora să depună reclamaţii, pe cale electronică şi în mod gratuit, în legătură cu deciziile luate de furnizorul platformei online. Dacă utilizatorul nu este mulţumit de răspunsul primit prin sistemul intern de soluţionare a plângerilor, acesta are posibilitatea de a se adresa unui organism de soluţionare extrajudiciară a litigiilor, entităţi certificate de coordonatorii serviciilor digitale din ţara lor de stabilire.

"Utilizatorul afectat de suspendarea/restricţionarea/închiderea contului său pe o platformă online foarte mare trebuie să se adreseze în primul rând direct platformei prin instrumentele online puse la dispoziţie de aceasta. Dacă, în urma demersurilor realizate în cadrul platformei online în cauză, apreciază în continuare că platforma nu respectă obligaţiile de a trimite o expunere de motive sau de a oferi un mecanism de transmitere a reclamaţiilor, utilizatorul se poate adresa ANCOM cu o plângere în acest sens, însoţită de dovezi concludente (pentru fiecare pas întreprins în parte), folosind formularul dedicat. Potrivit dispoziţiilor din Regulamentul privind serviciile digitale, ANCOM poate soluţiona plângerea dacă furnizorul platformei online este stabilit în România sau poate înainta plângerea către coordonatorul serviciilor digitale din ţara de stabilire a platformei", precizează Autoritatea.

Începând din anul 2024, potrivit Legii nr. 50/2024, ANCOM are rolul de coordonator al serviciilor digitale, fiind responsabilă de verificarea respectării obligaţiilor ce cad în sarcina furnizorilor de servicii intermediare stabiliţi în România.

Regulamentul privind serviciile digitale se aplică tuturor serviciilor intermediare (inclusiv platformelor online) furnizate în Uniunea Europeană (UE). La nivelul fiecărui stat, coordonatorii serviciilor digitale verifică respectarea obligaţiilor furnizorilor de servicii intermediare stabiliţi sau care şi-au desemnat reprezentantul legal în statul-membru respectiv.

Comisia Europeană are competenţa exclusivă de a supraveghea şi a asigura respectarea obligaţiilor impuse doar în sarcina furnizorilor de platforme online foarte mari şi de motoare de căutare online foarte mari (VLOPSEs), iar pentru restul obligaţiilor în sarcina VLOPSEs prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale, competenţa este împărţită între Comisia Europeană şi coordonatorul serviciilor digitale din ţara de stabilire a VLOPSE. Detalii privind VLOPSEs desemnaţi până în prezent şi principalele activităţi ale Comisiei pot fi accesate aici.

ANCOM precizează că Regulamentul privind serviciile digitale nu conţine instrumente de cenzură şi nu oferă temei juridic pentru evaluarea legalităţii conţinutului, însă asigură respectarea de către platformele online a drepturilor utilizatorilor la libera exprimare atunci când elimină conţinutul ilegal.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 5426
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...