ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BAAR: Asigurătorii din România nu mai emit documentul Carte Verde cu valabilitate în Federaţia Rusă şi Belarus

05 Mai 2023   |   Agerpres

Posesorii de autovehicule înmatriculate în România care doresc să circule cu acestea pe teritoriul Republicii Belarus sau al Federaţiei Ruse sau care se află în statele respective după data de 1 iunie 2023 au obligaţia să încheie asigurări de frontieră la intrarea în aceste state, respectiv asigurări de răspundere civilă auto în cazul în care se găsesc deja pe teritoriul acestora.

 
 
Asigurătorii din România nu mai emit, începând cu 1 iunie 2023, documentul Carte Verde cu valabilitate în Federaţia Rusă şi Belarus, iar asigurările Carte Verde emise în aceste state nu mai sunt valabile în ţara noastră, informează Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

"Măsura survine ca urmare a încetării acordurilor bilaterale care au fost încheiate între birourile (naţionale) Carte Verde din toate statele membre ale Spaţiului Economic European (SEE), deci inclusiv BAAR, şi Birourile Naţionale din Federaţia Rusă şi Belarus", se menţionează în comunicat.

Ca urmare a acestei decizii, posesorii de autovehicule înmatriculate în România care doresc să circule cu acestea pe teritoriul Republicii Belarus sau al Federaţiei Ruse sau care se află în statele respective după data de 1 iunie 2023 au obligaţia să încheie asigurări de frontieră la intrarea în aceste state, respectiv asigurări de răspundere civilă auto în cazul în care se găsesc deja pe teritoriul acestora.


"Detaliile privind condiţiile de asigurare precum şi societăţile la care se pot încheia asigurări de frontieră în Belarus şi Federaţia Rusă pot fi găsite pe pagina de internet a BAAR la adresa www.baar.ro. Începând de la aceeaşi dată, posesorii de (auto)vehicule înmatriculate în Belarus şi Federaţia Rusă care doresc să circule cu acestea pe teritoriul României sunt obligaţi fie să deţină o Asigurare de frontieră valabilă încheiată într-un stat membru din SEE sau Elveţia, fie să încheie o Asigurare de frontieră în România. În prezent, în România, asigurări de frontieră se pot încheia la societatea Omniasig Vienna Insurance Group", se mai spune în comunicat.

Conform sursei citate, Sistemul Carte Verde funcţionează în baza unor acorduri de drept privat care se încheie între birourile naţionale din statele care au aderat la Recomandarea nr. 5 de la Geneva din 1949. Astfel, denunţarea unui acord se poate face la iniţiativa oricărui birou, cu un preaviz de 12 luni.

"Având în vedere însă libera circulaţie în spaţiul comunitar, birourile naţionale din statele membre ale Spaţiului Economic European au încheiat între ele un acord conform căruia dacă cel puţin 1/3 din aceste birouri denunţă un acord bilateral, toate celelalte birouri vor denunţa şi ele acordul respectiv. Deoarece, în luna mai 2022, 12 birouri naţionale din state, aparţinând SEE, au denunţat acordurile bilaterale cu birourile naţionale din Federaţia Rusă şi din Belarus, toate celelalte birouri naţionale din SEE (deci inclusiv BAAR) au denunţat acordurile respective, cu acordarea unui termen de preaviz de 12 luni care se împlineşte la 31 mai 2023, ora 23:59 CET", se precizează în document.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România a informat instituţiile abilitate, respectiv Poliţia de Frontieră şi Direcţia Poliţiei Rutiere despre încetarea valabilităţii documentelor de asigurare Carte Verde pentru vehiculele înmatriculate în Belarus şi Federaţia Rusă începând cu 1 iunie 2023, urmând ca acestea să adopte măsurile de control care se impun.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociaţie profesională independentă şi autonomă care are că membri toate societăţile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 552 / 5128
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...