ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Hotărârea Guvernului privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ

23 Martie 2020   |   Anca Atanasiu (Senior Associate) & Rareș Crîșmaru (Associate) - Radu și Asociații SPRL

Hotărârea Guvernului oferă normele de aplicare necesare, trasând un cadru mai detaliat în ceea ce privește procedura de acorda a zilelor libere părinților, menționând numărul zilelor libere ce pot fi acordate, dar și procedura pe care trebuie să o desfășoare angajații pentru a putea beneficia de aceste zile libere plătite.

Anca Atanasiu (Senior Associate) & Rares Crîsmaru (Associate) - Radu si Asociatii SPRL

 
 
Hotărârea Guvernului pentru aplicarea Legii nr. 19/2020 cu privire la acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ („Hotărârea Guvernului”) a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 230 în data de 21 martie 2020.

Hotărârea Guvernului oferă normele de aplicare necesare, trasând un cadru mai detaliat în ceea ce privește procedura de acorda a zilelor libere părinților, menționând numărul zilelor libere ce pot fi acordate, dar și procedura pe care trebuie să o desfășoare angajații pentru a putea beneficia de aceste zile libere plătite.
Hotărârea prevede ca zile libere pentru părinți toate zilele lucrătoare de pe durata stării de urgență, exceptând zilele lucrătoare din perioada vacanțelor școlare.


Întrucât starea de urgență se suprapune cu vacanța școlară de primăvară din perioada 5 aprilie – 21 aprilie 2020, părinții nu vor beneficia de zile libere plătite în acea perioadă.

Părintele care dorește să beneficieze de zilele libere plătite trebuie să depună o cerere la angajatorul său, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte (dacă este cazul), care să ateste faptul că celălalt părinte nu a solicitat deja acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor și faptul că acesta nu este în concediu de odihnă sau concediu neplătit.

Părintele va atașa cererii și copiile certificatelor de naștere ale copiilor.

Părinților li se va acorda o indemnizație de 75% din salariul de bază brut, dar nu mai mare de 75% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru fiecare zi liberă acordată.

Hotărârea Guvernului prevede că plățile aferente zilelor libere vor fi decontate de la bugetul de stat, în urma unei solicitări adresate agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă.

Cererea de decontare va trebui să conțină următoarele informații:

•    lista angajaților cărora li s-au acordat zilele libere, precum și îndemnizația oferită;
•    copii de pe statele de plată din care să rezulte acordarea indemnizației;
•    o declarație pe propria răspundere a reprezentantului angajatorului, care să indice că lista angajaților conține doar angajați eligibili pentru acordarea de zile libere plătite;
•    dovada plății contribuțiilor și impozitelor aferente lunii în care s-a plătit indemnizația;
•    datele de identificare ale angajatorului, inclusiv contul bancar și adresa acestuia de e-mail;
•    numele reprezentantului legal al angajatorului;
•    suma totală solicitată;
•    numărul angajaților pentru care s-a solicitat suma.

Solicitarea se transmite prin e-mail sau prin alte mijloace de comunicare către agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, iar decontarea se va face într-un termen de 60 de zile de la data înregistrării cererii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3550 / 5142
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...