
Ministerul Mediului retrage certificatele firmelor care exploatează ilegal lemn (ordin de ministru)
01 Aprilie 2020
AGERPRESMinistrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a emis în acest sens un Ordin de Ministru, publicat marţi, 30 martie, în Monitorul Oficial al României.
Ministerul Mediului, prin Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, retrage certificatul de atestare a unei firme exploatatoare, dacă au fost constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate realizate de respectiva firmă sau angajaţii acesteia.
Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a emis în acest sens un Ordin de Ministru, publicat marţi, 30 martie, în Monitorul Oficial al României.
Conform actului normativ, se ridică certificatele de atestare "dacă sunt constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate la care exploatarea s-a realizat de operatorul economic atestat pentru activitatea de exploatare a masei lemnoase sau de personalul angajat în cadrul acestuia, consemnate într-un raport de control aprobat de conducătorul entităţii din care face parte agentul constatator, prin care se propune retragerea certificatului de atestare".
Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a emis în acest sens un Ordin de Ministru, publicat marţi, 30 martie, în Monitorul Oficial al României.
Conform actului normativ, se ridică certificatele de atestare "dacă sunt constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate la care exploatarea s-a realizat de operatorul economic atestat pentru activitatea de exploatare a masei lemnoase sau de personalul angajat în cadrul acestuia, consemnate într-un raport de control aprobat de conducătorul entităţii din care face parte agentul constatator, prin care se propune retragerea certificatului de atestare".
Totodată, prin acest nou ordin, certificatele de atestare se retrag de Comisie şi în baza unui raport de control al Gărzilor Forestiere sau al Corpului de control al ministrului, prin care se propune retragerea certificatului.
Noile reglementări mai prevăd că operatorii economici pentru care există hotărâri judecătoreşti definitive în materie de infracţiuni la regimul silvic, prin care instanţa a dispus atragerea răspunderii penale a acestora, vor rămâne fără certificate de atestare.
"Ordinul conţine reguli clare şi în ceea ce priveşte modul de exploatare. Astfel, dacă sunt constatate vătămări ale seminţişurilor utilizabile peste procentul admis de normele tehnice sau tăieri ilegale în parchete autorizate spre exploatare, a căror valoare depăşeşte de cinci ori preţul unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, operatorul economic care execută lucrarea poate fi sancţionat cu ridicarea certificatului de atestare", se menţionează în comunicat.
De asemenea, se aduc clarificări cu privire la data de la care curge aplicarea sancţiunii de retragere a certificatului de atestare/reatestare, respectiv de la data aplicării sancţiunii de comisie sau de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de judecată.
Totodată, Ordinul aduce clarificări cu privire la procedurile, criteriile şi documentele necesare obţinerii certificatului de atestare/reatestare pentru activitatea de exploatare forestieră.
Aceste clarificări vizează persoanele care trebuie să depună cazierul judiciar în original şi anume: administratorul/administratorii sau pentru preşedintele Consiliului de Administraţie al operatorului economic, după caz, din care să rezulte că nu a/au fost condamnat/condamnaţi pentru fapte privind încălcarea regimului silvic.
Prin excepţie, în cazul ocoalelor silvice se depune cazierul judiciar, în original, pentru şeful ocolului silvic. Astfel, documentele prin care se face dovada asigurării cu utilaje specifice activităţii de exploatare forestieră s-au introdus şi copiile de pe contractul/contractele de leasing şi după documentul care face dovada ultimei plăţi, în cazul utilajelor cumpărate în leasing. Totodată, documentele necesare reatestării se depun suplimentar, la comisia de atestare, şi certificatul de atestare/reatestare în original.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3825 / 5490 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...