ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele Iohannis cere reexaminarea legii de respingere a OUG privind modificări în domeniul pescuitului şi acvaculturii

16 Aprilie 2021   |   Agerpres

Şeful statului arată în cererea de reexaminare că Parlamentul i-a transmis această lege în vederea promulgării pe 8 aprilie. El indică faptul că OUG nr. 85/2016 are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, vizând dispoziţii referitoare la respectarea politicii comune a Uniunii Europene privind domeniul pescuitului, atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, concesionarea/închirierea în domeniul piscicol, condiţiile privind pescuitul de agrement, precum şi conferirea competenţei persoanelor cu drept de inspecţie şi control din cadrul ANPA, pe lângă organele de urmărire penală, de a constata anumite fapte prevăzute de lege ca infracţiuni.

 
 
Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii privind respingerea OUG nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.
 
Şeful statului arată în cererea de reexaminare că Parlamentul i-a transmis această lege în vederea promulgării pe 8 aprilie. El indică faptul că OUG nr. 85/2016 are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, vizând dispoziţii referitoare la respectarea politicii comune a Uniunii Europene privind domeniul pescuitului, atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, concesionarea/închirierea în domeniul piscicol, condiţiile privind pescuitul de agrement, precum şi conferirea competenţei persoanelor cu drept de inspecţie şi control din cadrul ANPA, pe lângă organele de urmărire penală, de a constata anumite fapte prevăzute de lege ca infracţiuni.
 
Preşedintele Iohannis menţionează că, potrivit preambulului OUG nr. 85/2016, scopul emiterii acesteia l-a constituit respectarea unor condiţionalităţi ex-ante, fără îndeplinirea cărora România risca suspendarea sau întreruperea asistenţei financiare din Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime. Totodată, precizează că actul normativ emis de Guvern în regim de urgenţă a avut în vedere implementarea unor măsuri pentru alinierea cadrului juridic intern la exigenţele Uniunii Europene în sectorul de pescuit din România.
 
"Legea de respingere a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 a fost adoptată de Parlament ca urmare a redeschiderii procedurii de reexaminare a legii în vederea punerii de acord a prevederilor neconstituţionale cu decizia instanţei constituţionale, în temeiul art. 147 alin. (2) din Constituţie. Analizând parcursul legislativ al legii supuse reexaminării rezultă că aceasta a fost supusă de două ori controlului Curţii Constituţionale (Decizia nr. 312/2018 şi Decizia nr. 383/2019). În ambele situaţii însă, deşi instanţa de contencios constituţional a constatat neconstituţionalitatea legii în ansamblu, aceasta nu a vizat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 în forma emisă de Guvern, ci legea adoptată de Parlament cu privire la această ordonanţă de urgenţă. Astfel, de fiecare dată, instanţa de contencios constituţional a avut în vedere aspecte de neconstituţionalitate extrinsecă - legate de modul de adoptare a legii - precum şi aspecte de neconstituţionalitate intrinsecă, care impietau însă asupra unor modificări şi completări aduse Ordonanţei de urgenţă nr. 85/2016 prin legea de aprobare adoptată de forul legislativ", se arată în cererea de reexaminare.
 
Şeful statului indică faptul că, potrivit jurisprudenţei constituţionale, respingerea unei ordonanţe de urgenţă reprezintă infirmarea expresă de către Parlament a politicii legislative pe care ordonanţa de urgenţă o exprimase, având drept consecinţă ca un asemenea act să îşi înceteze aplicabilitatea, să nu se mai aplice în viitor.
 
"Drept urmare, în cazul de faţă, efectul respingerii prin lege a OUG nr. 85/2016 este cel al revenirii la aplicarea normelor din OUG nr. 23/2008 în forma iniţială, anterioară modificărilor operate prin OUG nr. 85/2016, norme care, în mod evident, reprezintă un cadru legislativ desuet, care nu mai răspunde, însă, rigorilor şi realităţii normative actuale, dar nici cerinţelor de conformitate cu politica europeană comună în domeniul pescuitului", se arată în cererea de reexaminare.
 
Preşedintele Iohannis apreciază că este necesar ca Parlamentul să reanalizeze soluţia respingerii OUG nr. 85/2016, ţinând cont şi de consecinţele prezentate, precum şi de riscul creării unui vid legislativ în domeniul gestionării activităţii de pescuit şi acvacultură. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2141 / 5135
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...