
Producătorii de energie eoliană solicită Camerei Deputaţilor posibilitatea de a încheia contractele bilaterale în afara bursei
22 Iunie 2020
AGERPRESOficialii RWEA menţionează că posibilitatea producătorilor de a încheia contracte bilaterale este o obligaţie impusă de legislaţia europeană.
Producătorii din industria energiei eoliene solicită Camerei Deputaţilor să voteze modificarea legislaţiei din domeniu, astfel încât să fie posibilă încheierea de contracte bilaterale, în afara pieţei centralizate, potrivit unui comunicat remis, luni, spre publicare.
"Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită Camerei Deputaţilor respingerea modificărilor aduse de Proiectul de lege (L321/2020) aprobat de Senatul României în 10 iunie 2020, referitoare la posibilitatea semnării contractelor bilaterale în afara pieţei centralizate. Aceste modificări blochează investiţiile în noi capacităţi de producţie de energie, majorând riscurile la adresa securităţii energetice a României, şi limitează accesul companiilor, municipalităţilor şi clienţilor rezidenţiali la energie din surse noi, nepoluante", se arată în comunicat.
"Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) solicită Camerei Deputaţilor respingerea modificărilor aduse de Proiectul de lege (L321/2020) aprobat de Senatul României în 10 iunie 2020, referitoare la posibilitatea semnării contractelor bilaterale în afara pieţei centralizate. Aceste modificări blochează investiţiile în noi capacităţi de producţie de energie, majorând riscurile la adresa securităţii energetice a României, şi limitează accesul companiilor, municipalităţilor şi clienţilor rezidenţiali la energie din surse noi, nepoluante", se arată în comunicat.
Oficialii RWEA menţionează că posibilitatea producătorilor de a încheia contracte bilaterale este o obligaţie impusă de legislaţia europeană.
"Este greu de înţeles o astfel de neglijare a potenţialului energetic al României, mai ales că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, ţara se află în plin proces de adoptare a Pachetului Energie curată pentru toţi. În acest context, regulamentele europene, obligatoriu a fi adoptate de către fiecare stat membru, menţionează obligaţia statelor de a permite, prin legislaţia şi reglementările naţionale, încheierea contractelor bilaterale de energie în afara pieţei centralizate (Power Purchase Agreements - PPA)", precizează producătorii de energie verde.
Potrivit acestora, unul dintre obstacolele majore pentru noile capacităţi de generare a energiei în România este încrederea investitorilor, puternic afectată în ultimii ani de desele modificări ale cadrului legislativ şi de reglementare.
"După ce adoptarea OUG 74/2020 a fost salutată de companiile ce activează în domeniul energetic din România, dar şi de partenerii europeni, revenirea asupra modificărilor benefice ridică din nou semne serioase de îngrijorare asupra predictibilităţii legislative din România şi nu are cum sa genereze un efect pozitiv asupra încrederii investitorilor", susţin aceştia.
RWEA consideră că o astfel de modificare a Pachetului de lege (L321/2020) aduce un impact negativ asupra reluării investiţiilor in sectorul energetic din România într-o perioada în care relansarea economică este primordială, iar, prin Planul Naţional Energie şi Schimbări Climatice, România şi-a asumat un plan bine stabilit de investiţii în noi capacităţi de producţie.
În plus, lipsa investiţiilor în noi capacităţi competitive de generare a energiei îşi va extinde impactul negativ asupra securităţii energetice a României şi a preţului plătit de consumatorul final, având in vedere parcul de generare din surse convenţionale deja îmbătrânit şi situaţia actuală în care România este un importator net de energie conform datelor oficiale furnizate de autorităţi, se mai arată în comunicat.
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) reprezintă o industrie cu 3.000 MW de energie eoliană instalaţi în România de companii precum CEZ, Enel, EDP, Engie, Vestas, cu dezvoltatori de noi capacităţi de energie şi furnizori de servicii conexe.
În prezent, Legea energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012 prevede că producătorii pot vinde energia disponibilă doar pe bursă, în mod transparent. Aceasta după ce, în anii 2000-2005, aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie cumpărau electricitate de la Hidroelectrica mult mai ieftin decât preţul pieţei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3457 / 5490 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...