ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şedinţă de guvern - joi; articolul din Codul penal privind incitarea la ură ar putea fi modificat

10 August 2023   |   Agerpres

Va fi prezentat şi un raport cu privire la situaţia concediilor medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

 
 
Guvernul ar putea aproba, joi, un proiect de lege de modificare a articolului 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal, referitor incitarea la ură sau discriminare.

Astfel, potrivit modificării propuse, "incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Potrivit legislaţiei în vigoare articolul 369 din Legea 286/2009, intitulat "Incitarea la ură sau discriminare", prevede că "incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".


În şedinţa de Guvern ar putea fi aprobat şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Între altele, prin proiect se reglementează posibilitatea înmatriculării temporare a unui autovehicul sau remorci "pentru situaţia în care proprietarul acestora nu are domiciliul, reşedinţa sau sediul în România şi optează pentru scoaterea acestora din ţară în vederea înmatriculării în alt stat".

"Totodată, se instituie un cadru unitar cu privire la solicitarea, pe cale informatică, a efectuării operaţiunilor din sfera înmatriculării vehiculelor atât pentru proprietarii sau deţinătorii mandataţi ai vehiculelor, cât şi pentru societăţile abilitate să comercializeze vehicule noi şi societăţile de leasing", se mai arată în nota de fundamentare a ordonanţei.

Printr-o altă ordonanţă, Executivul va stabili unele măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui amendament convenit între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, destinat finanţării proiectului privind reabilitarea monumentelor istorice din România, semnat la Bucureşti la 12 decembrie 2006 şi la Paris la 18 decembrie 2006.

Hotărârea de Guvern prevede amendarea acordului-cadru de împrumut în sensul extinderii graficului de lucrări a proiectului de la 30 iunie 2023 până la 30 iunie 2025.

Tot joi ar putea fi adoptată, prin hotărâre de guvern, plata contribuţiei voluntare a României la bugetul Fondului Internaţional pentru Diversitate Culturală.

De asemenea, Executivul va stabili măsuri pentru organizarea de către Muzeul Naţional de Istorie a României a expoziţiei "Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii" la Roma.

"Acţiunea va fi organizată pentru partea română de către Ministerul Culturii prin Muzeul Naţional de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe prin Ambasada României la Roma şi al Institutului Cultural Român prin Accademia di Romania. Potrivit informaţiilor transmise de către muzeu, bugetul acestei expoziţii se ridică la circa 2.000.000 lei", se explică în nota de fundamentare.

Un alt act normativ care se va afla, joi, pe masa Guvernului, este Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "HeliPol", investiţie care prevede achiziţia de echipamente şi tehnică de către structurile de specialitate ale Poliţiei Române cu scopul unei acţiuni integrate pentru creşterea siguranţei traficului rutier.

"Modificarea indicatorilor proiectului conduce la eficientizarea operaţiunilor de intervenţie coroborat cu eficientizarea utilizării fondurilor. Pentru atingerea obiectivelor proiectului este imperioasă această modificare, bugetul total al indicatorilor vizaţi este de 459.454.000 de lei cu TVA inclus", se spune în nota de fundamentare.

Pe agenda şedinţei Executivului figurează şi un proiect de hotărâre privind privind rechemarea/numirea unor consuli generali.

Va fi prezentat şi un raport cu privire la situaţia concediilor medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 442 / 5179
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...