Şedinţă de guvern - joi; va fi aprobată Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale 2024-2027
11 Iulie 2024
AgerpresÎn şedinţa de Executiv va fi discutat în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere.
Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale 2024-2027.
"Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale (SN-IA) are obiectivul de contribui la strategia României privind adoptarea tehnologiilor digitale în economie şi societate în condiţii de respectare a drepturilor omului şi de promovare a excelenţei şi încrederii în IA. SN-IA va sprijini administraţia publică centrală din România să susţină, în mod fundamentat, eforturile de standardizare, operaţionalizare şi reglementare a dezvoltării IA şi de potenţare a efectelor pozitive ale acesteia, va contribui decisiv la evidenţierea şi valorificarea potenţialului inovativ naţional în domeniul IA, precum şi la gestionarea riscurilor pe care le prezintă evoluţia IA. În egală măsură, strategia naţională va asigura o aliniere a demersurilor României cu direcţiile strategice la nivel european privind regulile comune aplicate serviciilor digitale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
"Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale (SN-IA) are obiectivul de contribui la strategia României privind adoptarea tehnologiilor digitale în economie şi societate în condiţii de respectare a drepturilor omului şi de promovare a excelenţei şi încrederii în IA. SN-IA va sprijini administraţia publică centrală din România să susţină, în mod fundamentat, eforturile de standardizare, operaţionalizare şi reglementare a dezvoltării IA şi de potenţare a efectelor pozitive ale acesteia, va contribui decisiv la evidenţierea şi valorificarea potenţialului inovativ naţional în domeniul IA, precum şi la gestionarea riscurilor pe care le prezintă evoluţia IA. În egală măsură, strategia naţională va asigura o aliniere a demersurilor României cu direcţiile strategice la nivel european privind regulile comune aplicate serviciilor digitale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
În şedinţa de Executiv va fi discutat în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, pe acest subiect, că Guvernul va modifica ordonanţa referitoare la testele antidrog, astfel încât IML să fie obligat să dea un răspuns în maxim 72 de ore în cazul şoferilor al căror permis de conducere a fost confiscat sub acuzaţia de consum de droguri, urmând ca în cazul în care autorităţile nu se încadrează în acest termen, permisul să fie restituit conducătorului auto şi aplicarea legii, acolo unde este cazul, să se facă după rezultatul final al analizelor.
În nota de fundamentare a proiectului, afişat pe site-ul MAI, se arată că prin proiectul de act normativ, în scopul reducerii timpilor de aşteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabileşte "un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române".
"Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive. În vederea monitorizării demersurilor întreprinse pentru realizarea scopului menţionat mai sus, se stabileşte ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne să prezinte, lunar, Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore şi la măsurile adoptate în acest sens", se arată în document.
Se precizează că, în mod corelativ, prin proiect se propune ca "permisul de conducere retras potrivit articolului 38 alineat (5) din OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, să fie restituit în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin".
Executivul va aproba şi un proiect de lege pentru acceptarea majorării cotei de participare a României la Fondul Monetar Internaţional.
"În ceea ce priveşte cota de participare a României la FMI, potrivit prevederilor Rezoluţiei nr. 79-1/2023, aceasta va creşte, de la 1.811,4 milioane DST cât este în prezent, la 2.717,1 milioane DST", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre pentru stabilirea categoriilor de persoane prevăzute la articolul 3 alineat (1) litera c) din Legea nr. 58/2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Va fi aprobată, prin hotărâre, şi Strategia de comunicare şi diseminare a informaţiilor publice referitoare la accesarea fondurilor europene.
"Strategia de comunicare şi diseminare a informaţiilor publice referitoare la accesarea fondurilor europene urmăreşte eficientizarea diseminării informaţiilor despre finanţările disponibile şi fondurile alocate României prin Politica de coeziune aferentă perioadei de programare 2021-2027, pentru a ajunge la categorii de public cât mai diverse, în vederea creşterii gradului de conştientizare în rândul publicului ţintă despre fondurile externe nerambursabile, a nivelului de încredere şi cunoaştere a sistemului de acordare a acestor fonduri", conform notei de fundamentare a proiectului.
Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea acumulării unui stoc de urgenţă în rezerva de stat.
" Prin acest proiect se propune aprobarea acumulării de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, sub formă de stoc de urgenţă la rezerva de stat în anul 2024, a cantităţii de 200.000 de litri de apă minerală îmbuteliată în ambalaje mai mari de 3 litri, în vederea asigurării imediate a intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei, a economiei şi pentru apărarea ţării, în situaţii excepţionale de deficit care afectează un interes public major", se subliniază în nota de fundamentare.
Executivul va aproba, printr-o altă hotărâre, acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii populaţiei civile din Fâşia Gaza.
"Prezenta hotărâre a Guvernului are în vedere scoaterea din stocul rezervelor de stat a unor cantităţi de produse, valoare de 7.163.000 lei, fără TVA, exclusiv transportul, şi acordarea acestora ca ajutor umanitar extern, în vederea sprijinirii populaţiei civile din Fâşia Gaza. Produsele scoase din rezerva de stat şi acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar extern constând în produse alimentare şi articole de cazarmament", se spune în nota de fundamentare a proiectului.
Va fi aprobată şi semnarea memorandumului de înţelegere, între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România şi Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria privind restabilirea legăturii feroviare între Timişoara şi Szeged.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 54 / 5262 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...