ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senatul a modificat Statutul Consiliului Concurenţei | PSD: Nu putem să alcătuim Consiliul Concurenţei pe bază de concurs profesional. Conducerea, numită de politicieni

08 Aprilie 2020   |   BizLawyer

Grupul liberal a anunțat că va vota împotriva acestei iniţiative legislative întrucât este "neconstituţională".

 
 
Conducerea Consiliului Concurenţei se numeşte prin hotărâre adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit unui amendament iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul privind modificarea Statutului şi a formei de organizare a acestei instituţii, aprobat miercuri de plenul Senatului, în calitate de for legislativ decizional.

Proiectul privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996 a fost aprobat cu 80 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi două abţineri.


Senatul s-a pronunţat cu privire "la punctele 6 - 11 de la articolul unic al legii transmise de Camera Deputaţilor".

Potrivit amendamentului, "Plenul Consiliului Concurenţei este un organ colegial de conducere, format din 11 membri - un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi opt consilieri de concurenţă, numiţi prin hotărâre adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere".

În prezent, plenul este numit de preşedintele României prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două Camere legislative.

Un alt amendament admis prevede încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii Consiliului Concurenţei în momentul depunerii jurământului de către viitorii membri. Legislaţia actuală prevede că mandatul nu poate fi redus înainte de încheierea acestuia.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a precizat că grupul parlamentar pe care îl reprezintă a votat în favoarea acestui proiect legislativ care vizează organizarea şi funcţionarea Consiliului Concurenţei în condiţii de "imparţialitate" şi "independenţă".

"Nu putem să alcătuim Consiliul Concurenţei pe bază de concurs profesional. De aceea, echilibrul politic este cel care garantează şi în România şi în toate statele UE exact aplicarea directivelor în condiţii de imparţialitate, de independenţă a activităţii, în aşa fel încât obiectivitatea şi profesionalismul să fie unicele criterii de performanţă", a susţinut Nicolae.

El a adăugat că amendamentele pe care le-a iniţiat şi au fost adoptate în comisia de specialitate vizează resetarea mandatelor membrilor Consiliului Concurenţei.

"Am făcut amendamente prin care resetăm mandatele membrilor Consiliului Concurenţei. La ora actuală, membrii au mandate intercalate, unora li se termină mandatul în luna aprilie a acestui an, altora peste aproximativ un an şi jumătate, altora peste trei ani şi jumătate. Această anomalie trebuie corectată şi am propus amendamente (...) în aşa fel încât toate mandatele să înceapă la aceeaşi dată, să se termine la aceeaşi dată, regulile în privinţa numărului de mandate şi a interdicţiilor să fie aceleaşi pentru toţi şi toată activitatea să înceapă în condiţii de deplină egalitate", a afirmat senatorul PSD.

Senatorul PNL Iuliana Scântei a anunţat că grupul liberal va vota împotriva acestei iniţiative legislative întrucât este "neconstituţională".

"Apreciem că forma pentru care astăzi Senatul va da un vot în calitate de Cameră decizională cu privire la modificarea practic a Statutului şi a formei de organizare a Consiliului Concurenţei este neconstituţională şi pentru acest motiv grupul parlamentar PNL va vota împotriva proiectului", a afirmat Scântei.

În opinia sa, PSD "pune sub un control politic" Consiliului Concurenţei prin această reorganizare.

"În plină stare de urgenţă, PSD se arată preocupat mai degrabă de reorganizarea unor instituţii precum Consiliul Concurenţei şi, deşi a fost enunţat un principiu, acela al independenţei şi imparţialităţii acestei autorităţi administrative naţionale în domeniul concurenţei, de fapt, tocmai acest lucru nu îl veţi face pentru că îl veţi pune sub un control politic", a susţinut senatorul PNL.

Scântei a criticat faptul că, prin amendamentele iniţiate şi admise, preşedintele României a fost eliminat din procedura de desemnare a membrilor Consiliului Concurenţei.

"Ceea ce v-a explicat colegul (Şerban Nicolae - n.r.) în privinţa procedurii de desemnare a membrilor Consiliului Concurenţei, a omis să vă spună că l-a eliminat din această procedură pe preşedintele României, astfel încât plenul Consiliului, spre deosebire de forma în vigoare a legii, precum şi spre deosebire de forma adoptată de Camera Deputaţilor, va fi desemnat direct prin votul exprimat în şedinţă comună de către Camera Deputaţilor şi Senat, dar nu va fi numit prin decret de către preşedintele României. Deci, iată, că stăm în această obsesie politică a PSD de a mai extrage din panoplia de atribuţii ale preşedintelui României diverse competenţe care îşi au rădăcina în Constituţie şi de a le transfera către Parlament", a arătat Scântei.

Senatorul USR George Dircă a menţionat că prin această ordonanţă nu se urmăreşte decât "stricarea" modului în care funcţionează o instituţie care este "foarte apreciată la nivel european, un exemplu de bune practici".

"Este inadmisibil ca, în acest moment în care ne aflăm în plină pandemie, România se află sub stare de urgenţă, să ne aplecăm atenţia asupra unor instituţii care funcţionează, care au un rol cheie în acest moment şi care trebuie să ne asigure că piaţa nu este invadată de practici anticoncurenţiale. Această procedură care se doreşte a fi modificată prin lege nu oferă nici echilibru politic, nici imparţialitate şi nici independenţa acestui organism", a susţinut Dircă.

Liderul grupului UDMR, senatorul Cseke Attila, a spus că Uniunea va vota împotriva proiectului, pentru că raportul suplimentar din comisia de specialitate nu a mai păstrat unele considerente anterioare şi va crea probleme de interpretări şi aplicare.

"Raportul suplimentar emis de comisia de specialitate nu a mai păstrat unele considerente anterioare. Credem că un dialog şi un acord între grupurile parlamentare este absolut necesar. Din păcate, grupul UDMR nu va susţine ultima formă a raportului de specialitate, credem că va crea probleme de interpretări şi de aplicare. UDMR va vota împotrivă", a transmis Cseke Attila.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3409 / 5128
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
A doua ediție a Summit-ului internațional pe teme de parteneriat public-privat, derulat sub egida IFC ̸ Băncii Mondiale, a reunit peste 100 de invitați speciali
CMS își extinde spațiul de birouri și prelungește pe termen lung contractul de închiriere în One Tower
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Statulat Albulescu anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Cinci avocați au făcut un pas înainte în carieră
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...