ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNS Cartel ALFA:Vom sesiza DNA: schema Guvernului de compensare validează preţurile speculative ale energiei

27 Ianuarie 2022   |   Agerpres

În acest context, CNS "Cartel ALFA" a decis sesizarea DNA cu privire la stabilirea de către Guvern a schemei de compensare pentru consumul de energie.

 
 
 Stabilirea de către Guvern a unei scheme de compensare pentru preţurile la energie validează nivelul nejustificat de ridicat al preţurilor la energie, stabilit pe baze speculative, se menţionează într-un comunicat remis miercuri de Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) "Cartel ALFA".
 
"Soluţia legislativă adoptată prin abuzul de funcţie de către persoanele menţionate (membrii coaliţiei de guvernare, n.r.) produce un prejudiciu de cel puţin 2 miliarde de lei, destinaţi compensării, într-o primă etapă, de la bugetul public a unor preţuri la energie stabilite prin metode speculative, şi prin aceasta, mai grav, se legitimează şi validează nivelul nejustificat de ridicat al preţurilor la energie, stabilit pe baze speculative", se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.
 
În acest context, CNS "Cartel ALFA" a decis sesizarea DNA cu privire la stabilirea de către Guvern a schemei de compensare pentru consumul de energie.
 
"Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel ALFA', organizaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional, a hotărât sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la constituirea unui grup infracţional organizat, format din preşedinţii coaliţiei de guvernare şi membrii Guvernului care au semnat actele normative de completare şi modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece
2021-2022, prin care s-a stabilit plafonarea preţurilor pentru consumator şi compensarea diferenţei de la bugetul de stat. Prin deciziile luate cu îndeplinirea atribuţiilor în mod defectuos, aceştia prejudiciază utilizarea banului public, subminează economia naţională şi lezează drepturile şi interesele cetăţenilor", se precizează în comunicat.
 
Organizaţia sindicală aminteşte că reglementarea de către Guvern a crizei energetice prin OUG s-a realizat fără consultarea sindicatelor.
 
"În fapt, persoanele pentru care se face această sesizare au fost notificate asupra unor soluţii juste de rezolvare a crizei energetice. Astfel, reglementarea prin OUG 118 a fost adoptată fără a lua în considerare adresa comună a partenerilor sociali, organizaţii patronale şi sindicale, din data de 17 ianuarie 2022, şi fără a o discuta în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, conform solicitării şi în acord cu nivelul de importanţă şi gravitate a problemei", se menţionează în comunicat.
 
CNS "Cartel ALFA" susţine că piaţa energiei nu este o piaţă concurenţială, deoarece ofertanţii sunt producătorii organizaţi după sursa de energie produsă.
 
"Nu există o piaţă concurenţială, atâta timp cât ofertanţii sunt producătorii organizaţi după sursa de energie produsă (hidro, termocentrale pe cărbune, termocentrale pe gaz, nuclear, eoliene, solar). De vreme ce producătorii nu pot oferi un mix de energie din surse diferite, toţi producătorii tind să se alinieze la preţul maximal pe care îl oferă unul dintre ei (respectiv preţul CEO), deşi structura lor de costuri nu este aceeaşi (spre exemplu, certificate verzi plătesc numai termocentralele şi o parte din hidro)", se precizează în comunicat.
 
De asemenea, organizaţia sindicală arată că Executivul are posibilitatea de a limita creşterea preţurilor la producătorii de energie la valoarea din decembrie 2020.
 
"Pentru situaţii de criză, precum cea cu care ne confruntăm în prezent, Legea Concurenţei nr. 21/1996 la art. 4 alin. 3 prevede: "(3) Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri". În consecinţă, Guvernul are posibilitatea de a limita creşterea preţurilor la producătorii de energie la valoarea din decembrie 2020", se menţionează în comunicat.
 
CNS Cartel ALFA arată că a mai solicitat şi limitarea comisionului pentru furnizorii de energie la 10% faţă de preţul de achiziţie.
 
"Pentru a împiedica specula, o altă solicitare a fost ca pentru furnizorii de energie electrică şi gaz metan, nivelul comisionului să fie limitat faţă de preţul de achiziţie la cel mult 10%, conform precedentelor legislative existente. Spre exemplu, o plafonare similară este prevăzută în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, lege intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2019: "Art. 27. (1) Plafonul maxim cumulat al comisionului perceput de către unităţile emitente de la angajator şi unitatea afiliată este de 1% din valoarea nominală a voucherului de vacanţă. (2) Comisionul maxim perceput de agenţiile de turism, în calitate de unităţi afiliate, nu poate depăşi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit titularilor voucherelor de vacanţă'", se precizează în comunicat.
 
Totodată, organizaţia sindicală consideră că această compensare a diferenţelor ar putea fi justificată numai pentru facturile emise până la data de 1 februarie 2022.
 
"Compensarea diferenţelor ar putea fi justificată numai pentru facturile emise până la data de 1 februarie 2022. Reglementarea compensării după această dată, în locul limitării preţurilor, reprezintă o încurajare directă către practicarea de preţuri speculative", notează CNS "Cartel ALFA".
 
Organizaţia sindicală consideră că cele două miliarde de lei care vor fi plătite din bani publici acoperă preţuri stabilite prin metode speculative, iar aceste preţuri ar putea creşte ulterior.
 
"Faptul că persoanele menţionate şi-au îndeplinit atribuţiile în mod defectuos, ceea ce prejudiciază utilizarea banului public, subminează economia naţională şi lezează drepturile şi interesele cetăţenilor, rezultă din următoarele consecinţe produse de emiterea actului normativ: se validează şi legitimează situaţia în care preţurile pe viitor sunt cele (speculative) stabilite de până acum, supuse compensării prin actul normativ în forma adoptată; se plătesc din bugetul public cel puţin 2 miliarde de lei valori de compensare pentru nişte preţuri stabilite prin metode speculative, sumă care ar putea creşte ulterior; începând cu data de 1 aprilie 2022, când încetează compensarea, preţurile stabilite speculativ devin preţuri normale, pe care le suportă direct operatorii economici şi populaţia; unităţile economice nu vor putea suporta preţurile crescute speculativ de 3 sau 5 ori (300% până la 500% creştere de preţ), ceea ce va conduce la falimente, închideri de unităţi, şomaj şi creşteri de preţuri în lanţ", potrivit comunicatului semnat de preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1326 / 4517
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...