ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pâţu (DIICOT): România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane; cooperarea judiciară internaţională - esenţială

08 Martie 2021   |   Agerpres

Ea a vorbit în cadrul discuţiei online "Traficul de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale", organizată de ambasadele Franţei şi Suediei în România.

 
 
România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane, iar exploatarea acestora se face în mare parte în alte state, motiv pentru care cooperarea judiciară internaţională este esenţială, a declarat luni Oana Pâţu, procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
 
Ea a vorbit în cadrul discuţiei online "Traficul de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale", organizată de ambasadele Franţei şi Suediei în România.
 
"Analiza anului 2020 menţine aceeaşi tendinţă din anii precedenţi, respectiv faptul că România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane. Pe teritoriul ţării noastre are loc o mică parte a activităţii infracţionale, iar exploatarea se realizează în ţări din Vestul Europei, predominant Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Elveţia şi mai nou Malta", a arătat Oana Pâţu.
 
Ea a spus că majoritatea victimelor provin din medii sărace, familii dezorganizate, majoritatea monoparentale, cu istoric de consum de alcool.
 
"În condiţiile în care exploatarea se realizează în ţări din Vestul Europei, cooperarea judiciară internaţională este esenţială", a punctat Pâţu.
 
În acest context, ea a afirmat că principala dificultate apare în situaţiile în care în România şi în ţările din Vestul Europei există anchete penale în stadii diferite de evoluţie.
 
Astfel, a amintit că România a avut în ultimii şapte ani 62 de echipe comune de anchetă.
 
"Am observat că atunci când aceste echipe comune de anchetă sunt încheiate într-un stadiu incipient al investigaţiilor, rezultatele sunt mult mai bune. Altfel, una dintre ţări e obligată să stabilească un ritm mai alert, având în vedere necesitatea finalizării investigaţiilor", a spus Pâţu.
 
Ea a vorbit de necesitatea susţinerii ţării care are o legislaţie ce permite cea mai scurtă anchetă.
 
"Din punctul nostru de vedere, ţările care sunt implicate într-o echipă comună de anchetă trebuie să aibă o discuţie onestă, o discuţie pragmatică şi practică: acea ţară care are o legislaţie care îi permite ca durata anchetei să fie mai scurtă, durata procedurii judiciare să fie mai scurtă, inculpaţii să primească pedepse cât mai mari şi mai ales să fie mult mai uşor realizată confiscarea produsului infracţional", a afirmat procurorul şef adjunct DIICOT.
 
Ea a amintit că anul trecut DIICOT a avut de soluţionat "un număr impresionant de cereri de ordin european de anchetă şi de cereri de comisii rogatorii, în număr de 147 de cauze, 87 dintre acestea sunt cereri active, formulate de români".
 
În cadrul dezbaterii, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, a spus că femeile şi tinerele sunt principalele victime ale traficului de persoane. "Exploatarea sexuală profită de existenţa unor reţele de crimă organizată puternice şi transnaţionale", a arătat ambasadoarea şi a amintit că Suedia şi Franţa au elaborat o strategie comună care să combată traficul de persoane.
 
"Esenţa acestei strategii este recunoaşterea legăturii dintre prostituţie şi traficul de persoane în scopuri sexuale (...). Traficul de fiinţe umane va continua atâta timp cât va exista o cerere de fete şi femei care să se prostitueze", a punctat ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden.
 
Ea a spus că anul trecut, în contextul pandemiei, a crescut numărul de cazuri de trafic de persoane.
 
"Pentru că în Suedia este o infracţiune solicitarea de relaţii sexuale contra cost, aceasta nu este o ţară foarte atrăgătoare pentru traficanţi, dar de la începutul pandemiei a crescut numărul de cazuri de trafic. (...) Fetele şi femeile din România sunt al doilea cel mai mare grup de persoane traficate în scop sexual în Suedia", a afirmat Therese Hyden.
 
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că "lupta împotriva traficului de persoane a fost mereu o urgenţă, dar pandemia a crescut nevoia ca toate părţile implicate să colaboreze mai mult ca oricând în această luptă".
 
Ea a spus că combatarea traficului de persoane este una dintre priorităţi.
 
"Nu vreau să schimb lucrurile de dragul de a le schimba, vreau să fac schimbări importante", a spus Dragu şi a afirmat că intenţionează să discute cu omologi din UE pe această temă şi cu societatea civilă, pentru a identifica eventuale sincope legislative şi a găsi soluţii. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1983 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...