ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Șeful Pentagonului, încrezător că țările NATO se vor angaja să îndeplinească obiectivul de 5% pentru apărare al lui Trump

05 Iunie 2025   |   Agerpres

Rutte a propus ca obiectivul de 5% să fie atins până în 2032, o dată pe care unele state est-europene o consideră prea îndepărtată, în timp ce alte țări susțin că vine prea devreme, date fiind actualele cheltuieli și nivelurile producției industriale.

 
 
Secretarul american al apărării Pete Hegseth a declarat joi că este încrezător că statele membre NATO vor adera la cererea președintelui american Donald Trump de creștere majoră a cheltuielilor pentru apărare, adăugând că acest lucru trebuie să se întâmple la summitul Alianței din iunie, relatează Reuters.
 
''Ca să fii o alianță, trebuie să fie mai mult decât steaguri. Trebuie să fie formații. Trebuie să fie mai multe conferințe. Trebuie să păstrezi capabilități gata de luptă'', a declarat Hegseth la sosirea la o reuniune a miniștrilor apărării de la Bruxelles.
 
''Suntem aici pentru a continua să facem ceea ce președintele (Donald) Trump a început, un angajament de 5% cheltuieli pentru apărare în întreaga alianță, ceea ce credem că se va întâmpla'', a mai spus șeful Pentagonului. ''Trebuie să se întâmple la summitul de la Haga care are loc mai târziu în această lună'', a adăugat el.
 
Potrivit EFE, Hegseth a insistat că Statele Unite sunt ''mândre să fie aici, susținându-și aliații'', dar a reafirmat că ''mesajul nostru va rămâne clar''.
 
''Este descurajare și pace prin forță, dar nu poate fi dependență, o dependență de Statele Unite într-o lume cu multe amenințări'', a spus el, făcând aluzie la regiunea indo-pacifică, unde Washingtonul dorește să își concentreze prioritățile.
 
În acest context, el a subliniat că ''5% este nivelul necesar, având în vedere amenințările cu care ne confruntăm în lumea de astăzi, și vom continua această conversație într-un mod robust și constructiv''.
 
Hegseth i-a mulțumit secretarului general al NATO, Mark Rutte, pentru ''munca sa fantastică'' în încercarea de a atenua diferendele dintre aliați, despre care a recunoscut că au ''multe perspective diferite''.
 
Diplomați au declarat că aliații europeni înțeleg că creșterea cheltuielilor de apărare reprezintă prețul menținerii angajamentului SUA față de securitatea continentului și că menținerea implicării SUA înseamnă să-i dea lui Trump posibilitatea de a declara o victorie în pretenția sa de creștere a obiectivului de cheltuieli pentru apărare la 5% în timpul summitului de la Haga, programat să aibă loc pe 24-25 iunie.
 
''Trebuie să mergem mai departe și trebuie să facem asta mai repede'', a declarat presei miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte.
 
''Un nou plan de investiții în apărare va fi în centrul summitului NATO de la Haga'', a adăugat el.
 
În tentativa sa de a satisface obiectivul de 5% al lui Trump, Rutte a propus membrilor Alianței o creștere a cheltuielilor la 3,5% din PIB și un angajament pentru cheltuieli mai largi de 1,5% în domeniul securității.
 
Detalii ale noului plan de investiții vor fi probabil negociate până în ajunul summitului NATO.
 
''Trebuie să găsim un compromis realist între ce este necesar și ce este posibil cu adevărat să cheltuim'', a declarat miercuri ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
 
Țările rămân divizate în privința calendarului unui nou angajament, notează Reuters.
 
Rutte a propus ca obiectivul de 5% să fie atins până în 2032, o dată pe care unele state est-europene o consideră prea îndepărtată, în timp ce alte țări susțin că vine prea devreme, date fiind actualele cheltuieli și nivelurile producției industriale.
 
Termenul de 2032 este 'în mod cert prea târziu', a declarat ministrul apărării lituanian Dovile Sakaliene miercuri, pledând ca termenul să fie 2030 cel mai târziu.
 
Există de asemenea o discuție în curs privind modul în care ar trebui definite cheltuielile ''legate de apărare'', care ar putea include cheltuieli pentru consolidarea securității cibernetice și anumite tipuri de infrastructură.
 
''Scopul este de a găsi o definiție care este suficient de precisă pentru a acoperi numai investițiile reale legate de securitate și în același suficient de largă pentru a permite urmărirea unor specificități naționale'', a declarat un diplomat din cadrul NATO.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 58 / 4754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...