ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE: Procedură juridică împotriva Poloniei pentru reforma justiţiei; Ungaria, lăsată în aşteptare

29 Aprilie 2020   |   AGERPRES

Comisia susţine că o lege, intrată în vigoare în februarie, numită de contestatarii săi "legea botniţă", "subminează independenţa judiciară a magistraţilor polonezi şi este incompatibilă cu primatul dreptului european".

 
 
Comisia Europeană a deschis miercuri o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza unei legi ce permite sancţionarea judecătorilor care critică reformele controversate ale justiţiei introduse în ţară, renunţând să ia o decizie similară în privinţa Ungariei pentru prerogativele extinse asumate de guvernul premierul Viktor Orban pe fondul crizei sanitare, potrivit Reuters, AFP şi DPA.

Prin această procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, executivul european acordă două luni guvernului conservator polonez pentru a răspunde îngrijorărilor manifestate cu privire la efectele unei legi adoptate în ianuarie, ce permite sancţionarea judecătorilor care contestă legalitatea reformelor guvernamentale, aplicând în continuare dreptul comunitar european.


Comisia susţine că această lege, intrată în vigoare în februarie, numită de contestatarii săi "legea botniţă", "subminează independenţa judiciară a magistraţilor polonezi şi este incompatibilă cu primatul dreptului european".

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere la Varşovia, este acuzat de mai mult timp de Bruxelles că subminează bazele statutului de drept în Polonia, căutând să plaseze justiţia, media şi societatea sub controlul său.

Guvernul polonez afirmă că reforma judiciară, denunţată de Comisia Europeană, urmăreşte să întărească eficienţa justiţiei şi să o debaraseze de ultimele rămăşiţe ale regimului comunist.

Aceasta este a patra procedură de infrigement angajată de executivul european împotriva reformelor efectuate de PiS, denunţate ca o tentativă de a controla sistemul judiciar.

Ea poate duce la o trimitere în faţa justiţiei europene şi, în final, la sancţiuni financiare.

"Invit guvernul polonez să răspundă preocupărilor noastre", a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, responsabilă pentru problemele statului drept, care se deplasase la sfârşitul lunii ianuarie în Polonia pentru a exprima criticile Comisiei faţă de această lege.

"Judecătorii altor ţări trebuie să aibă încredere că judecătorii polonezi acţionează în mod independent. Această încredere reciprocă este baza drumului nostru comun", a subliniat ea.

Un tribunal german a refuzat la jumătatea lunii februarie să predea un suspect Varşoviei la o solicitare a autorităţilor poloneze, invocând riscul că acesta ar putea fi privat de un "proces echitabil" din cauza reformei judiciare.

Trei proceduri de infrigement au fost deja lansate împotriva Poloniei de Comisia Europeană din 2017 până în prezent. Primele două, referindu-se la condiţiile de pensionare a judecătorilor din tribunalele obişnuite şi celor de la Curtea Supremă, au dus la decizii ale Curţii de Justiţie Europene care au dezavuat Varşovia şi au constrâns PiS să revină asupra reformelor respective.

În acelaşi timp, Comisia Europeană nu planifică în prezent să demareze o acţiune juridică împotriva Budapestei pentru extinderea prerogativelor premierului Orban de a guverna prin ordonanţe de urgenţă pe termen nelimitat pe fondul crizei sanitare, a declarat vicepreşedinta Comisiei, Vera Jourova, citată de DPA.

După o analiză aprofundată a textului legii aprobate de parlamentul ungar, executivul UE a considerat că nu este cazul să deschidă o procedură de infringement. "Trebuie să mai subliniez că urmărim în continuare ceea ce face guvernul ungar", a adăugat Jourova.

"Am făcut o analiză aprofundată a situaţiilor de urgenţă" instituite în 20 din cele 27 de state membre ale UE, a afirmat vicepreşedinta Comisiei Europene, subliniind că "virusul nu trebuie să ucidă democraţia".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2573 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...