ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Activitate intensă în practica de Employment de la Mitel & Asociații, într-o perioadă în care solicitările clienților s-au diversificat | Mădălina Mitel, Partener: Echipa noastră are o vastă experiență în toate domeniile de activitate, clienții fiind activi într-o multitudine de domenii economice. Această experiență ne conferă o viziune globală asupra dinamicii pieței de profil, a necesităților acesteia și a modului în care ele pot fi satisfăcute

27 Mai 2022   |   Ștefania Enache

Odată cu încetarea stării de alertă au intervenit multiple probleme legate de modul în care se vor desfășura relațiile de muncă

Mădălina Mitel (stanga) Partener, coordonatoarea practicii de Employment, si Cristina Dan, Managing Associate - Mitel & Asociatii

 
 
Echipa Mitel & Asociații este implicată într-un număr semnificativ de proiecte care vizează practica de Employment.Continuând trendul din 2021, anul acesta se caracterizează printr-o activitate bogată în această arie. Proiectele pe care specialiștii le au în lucru ating o gamă largă de zone, de la restructurări și reorganizări la nivelul companiilor, la identificarea unor soluții eficiente pentru flexibilizarea muncii. „Proiectele în derulare includ restructurări și reorganizări la nivelul companiilor care doresc o mai bună și eficientă utilizare a resurselor lor, analize detaliate care privesc modul de lucru al salariaților după ridicarea restricțiilor, impactul pe care telemunca îl va avea în viitorul apropiat și modalitățile de flexibilizare a muncii, asistența curentă legată de probleme de zi cu zi în domeniul HR, transferul salariaților în contextul unui transfer de activitate, implementarea unor clauze de non-compete și loialitate ca parte a pachetului de angajare, suport acordat angajatorilor care doresc să se implice în criza umanitară generata de conflictul din Ucraina”, punctează Mădălina Mitel, Partener Mitel & Asociații.


Odată cu încetarea stării de alertă au intervenit multiple probleme legate de modul în care se vor desfășura relațiile de muncă. Avocatul atrage atenția că revenirea la modul de lucru pre-pandemie este cvasi-imposibilă.

„În mod special, angajatorii ar trebui să aibă în vedere modalitatea legală în care salariații își desfășoară activitatea în acest moment (dacă mai sunt valabile actele adiționale prin care s-a agreat telemunca) și să implementeze măsuri prin care să asigure atât un risc scăzut de îmbolnăvire la locul de muncă, cât și gestionarea anxietății legate de revenirea în colectivitate”, menționează Mădălina Mitel.
La rândul său, Cristina Dan, Managing Associate Mitel & Asociații, amintește faptul că măsurile de sprijin puse la dispoziție de către Statul Român fie au încetat să se mai aplice, fie vor înceta în perioada următoare. „Spre exemplu, contractele colective care au fost prelungite, ope legis, pe perioada stării de alertă și 90 de zile de la încetarea acesteia vor expira în curând, iar angajatorii au obligația de a demara procedura negocierii colective”, argumentează avocatul.

În acest moment, prioritățile clienților care apelează la serviciile Mitel & Asociații variază în funcție de strategia adoptată de aceștia în perioada pandemiei și de tipul de activitate desfășurată. Astfel, în cazul angajatorilor care au putut implementa telemunca, prioritățile sunt legate de revenirea la birou a salariaților și crearea unor noi modele de flexibilizare a relațiilor de muncă. Pentru firmele unde telemunca nu a fost o posibilitate la scară largă (ex. unități de producție), prioritățile sunt legate de optimizarea costurilor cu personalul și utilizarea eficace a resurselor societății.

„Există un număr tot mai mare de solicitări din partea angajaților ca angajatorii lor să introducă/mențină programe flexibile de muncă și munca la distanță. Aceste solicitări ridică dificultăți de implementare în contextul în care prevederile Codului Muncii sunt rigide, concepția leguitorului despre muncă nefiind aliniată la cerințele și dinamica actuală a pieței muncii”, explică Mădălina Mitel.

De asemenea, restructurarea unei afaceri, în special reorganizarea modului în care sunt utilizate resursele umane, reprezintă o preocupare continuă pentru orice manager, mai ales în contextul dinamicii actuale a pieței muncii. „Din acest motiv, solicitări privind restructurarea business-ului au existat în permanență, în perioada de pandemie numărul lor fiind, într-adevăr, mai ridicat. Au existat și planuri de relocare a unor linii de producție în alte țări, iar avocații noștri au avut în analiză pregătirea pentru astfel de proiecte”, subliniază Cristina Dan.

Avocatul mai spune că, aproximativ 40% dintre procesele de restructurare în care echipa a fost implicată au generat situații litigioase, unii salariați fiind nemulțumiți de deciziile economice luate de angajator. „Rata noastră de succes în cazul acestor dosare este de peste 90%, plângerile salariaților fiind cel mai adesea neîntemeiate”, precizează Cristina Dan.

În ceea ce privește marile provocări ale anului în curs, Cristina Dan este de părere că, pentru angajatorii care au o activitate ce poate fi prestată în regim de telemuncă, marea provocare va fi reintrarea în ritmul de lucru pre-pandemie și identificarea acelor programe de lucru care să ofere flexibilitate salariaților, dar să asigure și o productivitate sporită.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Proiecte semnificative

Portofoliul de proiecte generate în ultimul an de practica Employment este unul semnificativ în economia firmei de avocatură.

Coordonatorul echipei este Mădălina MitelPartener, sprijinită îndeaproape de Cristina DanManaging Associate. Echipa de Employment include atât avocați specializați în consultanță, cât și avocați specializați în litigii de dreptul muncii, care colaborează strâns cu toate celelalte echipe din cadrul firmei, în funcție de proiectul supus analizei.

„Viziunea noastră asupra acestei arii de practică este una pragmatică, concentrată pe găsirea unor soluții adecvate aplicate situațiilor concrete cu care clienții noștri se confruntă. Echipa noastră are o vastă experiență în toate domeniile de activitate, clienții fiind activi într-o multitudine de domenii economice. Această experiență ne conferă o viziune globală asupra dinamicii pieței de profil, a necesităților acesteia și a modului în care ele pot fi satisfăcute”, declară Mădălina Mitel.

Dintre mandatele cheie lucrate de avocații Mitel & Asociații, trebuie menționată implementarea măsurilor de ajutor din partea Statului Român în perioada stării de alertă pentru un număr mare de clienți a căror activitate de producție a fost afectată ca urmare a pandemiei. Gradul de dificultate al acestor proiecte a rezultat din particularitățile practice ale implementării măsurilor la nivelul autorităților publice din România.

Un alt proiect a vizat implementarea unei decizii de restructurare prin reducerea personalului, ca urmare a dificultăților întâmpinate în timpul pandemiei și a rezultatelor negative asupra veniturilor companiei.

De asemenea, avocații au oferit asistență legată de reprezentativitatea sindicatelor la nivelul angajatorului și identificarea soluțiilor pentru negocierea contractului colectiv de muncă.

Toate aceste proiecte au fost coordonate de Mădălina Mitel, care subliniază că proiectul cel mai interesant aflat în derulare este transferul salariaților ca parte a unui transfer de activitate la nivelul unei companii multinaționale ce activează în domeniul serviciilor.

Echipa Mitel & Asociații a asistat în ultimele luni și cinci clienți (angajatori) în pregătirea documentelor și demersurile de negociere a pachetelor de încetare a relațiilor de muncă cu membri ai echipelor de management. „În toate cazurile negocierile au fost cheia încetării amiabile a relațiilor dintre părți, avocații noștri reușind să ghideze cu succes părțile spre o rezolvare rapidă a situației”, a nuanțat Mădălina Mitel în interviul acordat BizLawyer.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 195 / 6149
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații, alături de UNTOLD Universe în tranzacția cu Mozaik Investments
Filip & Company a asistat Mozaik Investments în achiziția unui pachet minoritar de acţiuni în cadrul UNTOLD Universe
D&B David și Baias, prin Sorin David, Partener Coordonator, a asistat fondul de investiții Broadhurst în vânzarea VelPitar către grupul Bimbo
Relocarea unui business în Dubai, proiect explicat de Casiana Dușa, avocat senior specializat în consultanţă de business în România și Orientul Mijlociu, certificată în drept islamic, și Olga Petz, managerul companiei Casa Concrete, care a pus Emiratele Arabe Unite pe harta expansiunii. Cum arată planul de intrare pe o piață nouă, care sunt elementele cheie și cum te poate ajuta consultantul bine ales
CMS își mărește echipa din București prin cooptarea a trei avocați. Horea Popescu, Managing Partner: Echipa CMS din București a avut o activitate intensă în 2022, iar anul 2023 se anunță a fi la fel de puternic
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Firma maghiară BLS-CEE își marchează prezența în România prin cooptarea unei echipe de avocați din București. Iulia Berea, noul partener local: ”Am construit în timp o expertiză comună, care să ne permită asistarea transnațională a clienților. Ne dorim ca, alături de colegii de la BLS, să avem o creștere organică a portofoliului comun de clienți în următorii ani”
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...