ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei

22 Iulie 2021   |   Ștefania Enache

Printre mandatele noi din prima jumătate a acestui an se evidențiază cele din domeniile muncii, administrativ, societar, insolvență, comercial, civil, achiziții publice și proprietate intelectuală.

Gelu Maravela, Partener fondator al MPR Partners

 
 
Segmentul de Dispute Resolution cunoaște o evoluție în creștere la nivelul tuturor firmelor de avocatură ”full service”.Cererea de servicii juridice de specialitate este una ridicată, avocații din această zonă având agendele de lucru încărcate.Pentru MPR Partners, anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate, comparativ cu 2020. Gelu Maravela, Partener fondator al MPR Partners, subliniază faptul că profilul acestor mandate este mai diversificat, iar gradul de complexitate a crescut. „În acest moment suntem în plin proces de consolidare și diversificare a echipei de litigii, intenția MPR Partners fiind de a recruta doi, trei avocați cu experiență până la începutul lunii septembrie a acestui an”, punctează liderul casei de avocatură.


Practica stă sub semnul unor profunde schimbări. Pandemia de COVID 19 a fost cea care a dat startul acestor modificări menite să crească și mai mult calitatea serviciilor juridice oferite în mandatele care țin de segmentul litigiilor. De altfel, Gelu Maravela este de părere că vor apărea modificări în organizarea echipelor, în comunicare și în relaționarea între colegi, dar vom observa și o regândire și o restructurare a modului de lucru. „În privința modului de lucru al avocaților, acesta s-a schimbat în principal în ceea ce privește activitatea în regim mixt – de acasă și de la birou. Acest aspect, așa cum am mai spus, va aduce modificări și ajustări cu privire la modul de organizare a echipelor și a modului de lucru, comunicare și relaționare între colegi”, explică avocatul.

Pe o piață a avocaturii în care concurența este tot mai mare, MPR Partners vine cu un mare avantaj datorită faptului că a intuit din vreme că mandatele de litigii vor avea nevoie de expertiza unor specialiști din mai multe arii de practică. „Desfășurarea activității în echipe mixte (avocați de consultanță și litigii, consultanți fiscali și contabili, după caz), coordonare efectivă la nivelul partenerilor, revizuirea lucrărilor de către avocații seniori și/sau parteneri, legătură strânsă constantă cu clienții sunt doar câteva dintre avantajele competitive pe care le deține firma noastră”, punctează Partenerul fondator al MPR Partners.
Mandate multe și din industrii diverse

În acest context, mandatele în care sunt implicați avocații MPR Partners sunt în număr tot mai mare. Printre mandatele noi din prima jumătate a acestui an se evidențiază cele din domeniile muncii, administrativ, societar, insolvență, comercial, civil, achiziții publice și proprietate intelectuală. În ceea ce privește clienții, este vorba despre companii importante din varii sectoare economice, despre fonduri de investiții, despre unități administrativ teritoriale, despre statul român etc.

„Cele mai ”active” segmente au fost cele din domeniile muncii, administrativ, societar, insolvență, comercial, civil, achiziții publice, proprietate intelectuală. Solicitările clienților au avut în vedere mai multe aspecte, printre cele mai importante fiind litigiile de natură fiscală, privind recuperarea de TVA ori contestarea unor decizii de impunere, recuperarea de creanțe și echipamente, protecția drepturilor de proprietate intelectuală, pretenții izvorâte din contracte încheiate sub auspiciile FIDIC etc.”, precizează Gelu Maravela.

Referindu-se la cel mai spectaculos dosar la care MPR Partners lucrează în această perioadă, avocatul nominalizează LSG & others v. Romania, ICSID ARB 18/19, dosar de arbitraj investițional guvernat de regulile International Centre of Settlement for Investments Disputes (ICSID).

Coordonatorii acestui proiect sunt partenerii findatori Alina Popescu și Gelu Maravela. Complexitatea dosarului este dată de numărul reclamanților (zece), de faptul că pretențiile acestora se bazează pe modificarea „în timpul jocului” a legislației privind certificatele verzi (legislație complexă cu elemente de reglementare, macroeconomie, ajutor de stat etc.). De asemenea, complexitatea rezultă și din multitudinea actorilor implicați: Opcom, Transelectrica, Consiliul Concurenței, DG Competition, Parlamentul României, Guvernul României, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul de Externe etc..

Pe masa de lucru a echipei MPR Partners se află și arbitraje noi. Așa cum aminteam, avocații sunt implicați într-un dosar aflat pe rolul ICSID. „De asemenea, ne aflăm pentru următorii cinci ani pe lista scurtă a Ministerului Finanțelor în vederea reprezentării României în litigii investiționale arbitrale internaționale guvernate de reguli ICSID sau UNCITRAL. Totodată, suntem implicați și într-un arbitraj la CCIR”, mai spune Gelu Maravela.

Avocatul amintește faptul că firma pe care o coordonează are o echipă complexă de specialiști, care se poate implica în toate tipurile de mandate. „În cadrul echipei de Dispute Resolution avem avocați de criminalitate economico-financiară. În plus, echipa de criminalitate economico-financiară beneficiază de suportul colegilor noștri specialiști în domeniul fiscal și contabil, parte din MPR & T Finance, vehiculul de taxe afiliat MPR Partners”, a explicat partenerul fondator al firmei. 


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Echipa de litigii este coordonată de doi parteneri care asigură supervizarea proiectelor. Echipa funcționează pe principiul transparenței și colegialității, strategiile fiind discutate împreună de întregul departament și apoi puse în practică de către avocatul titular al mandatului respectiv.

”Nu au existat modificări semnificative de efective în ultimele 6 luni, echipa lucrând în parametri normali pe toată această perioadă. În ciuda contextului dificil, suntem atenți la mișcările din piață și căutăm să ne consolidăm echipa de litigii cu profesioniști, așadar analizăm profilele cu elemente interesante și care sunt în concordanță cu valorile firmei și ale avocaților experimentați”, a precizat Gelu Maravela.

Estimările legate de evoluția acestei arii de practică sunt dintre cele mai optimiste, având în vedere creșterea constantă din ultimul an. Gelu Maravela este de părere că segmentul de Dispute Resolution va încheia anul 2021 în creștere față de 2020.

Reamintim că firma  MPR Partners a fost desemnată, la Londra, “Firma de avocatură a anului în Europa de Est și Balcani” de catre publicatia britanica The Lawyer, în cadrul ceremoniei de premiere „The Lawyer European Awards 2018”. De semenea, casa de avocatură a primit și titlul de Highly Commended pentru “European Law Firm of the Year”.
2018 a fost al patrulea an în care The Lawyer recunoștea performanțele MPR Partners, punând-o pe lista scurtă a finaliștilor și al doilea an consecutiv în care firma coordonată de Gelu Maravela și Alina Popescu primea cea mai înaltă apreciere din partea juraților. Reamintim ca și în 2017 MPR Partners a fost desemnată ”Firma de avocatură a anului” în România de către The Lawyer.

Gelu Maravela, partener fondator al firmei, a făcut parte și din echipa care a câștigat primul arbitraj al României la ICSID - Noble Ventures, Inc. v. Romania (ICSID Case No. ARB/01/11).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 322 / 6001
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for a junior lawyer (Banking&Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for a senior lawyer (Banking & Finance)
Băncilă, Diaconu și Asociații | Formalismul excesiv al ANAF, invalidat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Lipsa rapoartelor de lucrări si existența unui departament propriu de vânzări nu influențează tratamentul fiscal al unor servicii suplimentare de vânzări
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Prof. Univ. Dr. Gheorghe BUTA se alătură POPESCU & ASOCIAȚII în calitate de Senior Partner | ”Pentru mine, acest parteneriat reprezintă un pas firesc, bazat pe un amplu set de valori profesionale comune și pe cei peste 10 ani de prietenie și colaborare extraordinară cu Octavian și întreaga echipă de avocați”, spune acesta
SIMION & BACIU primește, la Londra, pentru al doilea an consecutiv, prestigiosul premiu ”Firma anului în România” acordat de Managing IP. Ana-Maria Baciu, Managing Partner: Acest premiul este încă o sursă de inspirație pentru noi toți să continuăm să creștem și să depășim atât așteptările noastre, cât și ale celor din jurul nostru
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...